Νέες αλλαγές στη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων

Ριζικές αλλαγές στη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων περιλαμβάνει η τελική ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ανατρέποντας τον αρχικό σχεδιασμό του νόμου που είχε παρουσιαστεί πριν από ένα μήνα.

Οι αλλαγές προέκυψαν από τη διαβούλευση για το νομοσχέδιο και την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο (4014/2011) περί τακτοποίησης αυθαιρέτων.

Το νέο σχέδιο νόμου θέτει εκτός οριστικής νομιμοποίησης μένουν όλες οι αυθαίρετες τουριστικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις που έχουν ανεγερθεί πριν από το 1975.

Αρχικά νομιμοποιούνται οριστικά οι αυθαίρετες κατοικίες που έχουν ανεγερθεί μέχρι το 1975 με ένα πρόστιμο της τάξης των 500 ευρώ, ενώ εκτός νομιμοποίησης μένουν όλες οι ξενοδοχειακές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις που έχουν ανεγερθεί προ του 1975 μένουν εκτός.

Επίσης καθιερώνεται η συμπλήρωση ηλεκτρονικής ταυτότητας για όλα τα κτίρια είτε αυτά είναι νόμιμα είτε είναι αυθαίρετα και κάθε δέκα χρόνια θα πρέπει να γίνεται ενημέρωση της ταυτότητας του κτιρίου.

Επιπλέον τίθεται προθεσμία 12 ετών για τις κατοικίες και 8 ετών αντίστοιχα για τα επαγγελματικά κτίρια προκειμένου να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική ταυτότητα,

Όσο για τη μεταβίβαση των αυθαιρέτων δεν απαιτούνται οριστικοί τίτλοι αλλά αρκεί η καταβολή του 30% των ειδικών προστίμων

Τέλος δεν νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα για τα οποία έχει δοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση κατεδάφισης ή απομάκρυνσης.
dealnews.gr