Αύξηση των τουριστικών κρατήσεων απο Γερμανία

"Διψήφιο ποσοστό αύξησης των κρατήσεων για Ελλάδα από τη γερμανική αγορά" είπε από την Αθήνα ο Πρόεδρος του Συνδέσμου των τουριστικών γραφείων στη Γερμανία, τα οποία πέρυσι πραγματοποίησαν πωλήσεις 24,4 δισ. ευρώ.

Οι κρατήσεις από τη Γερμανία για την Ελλάδα παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση σύμφωνα με γερμανικά τουριστικά γραφεία, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες της Τουρκίας και της Ελλάδας συμφώνησαν να ρίξουν στην αγορά της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας κοινά ταξιδιωτικά πακέτα για τις δύο χώρες, ο γενικός γραμματέας γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Ελλάδα ενώ η Σαντορίνη, κατατάχθηκε στη πρώτη θέση μεταξύ των 10 κορυφαίων νησιών στην Ευρώπη από την Tripadvisor τη κορυφαία ταξιδιωτική ιστοσελίδα στον κόσμο.

Ειδικότερα πολλά ταξιδιωτικά πρακτορεία στη Γερμανία καταγράφουν διψήφια ποσοστά αύξησης στις κρατήσεις τους σε ότι αφορά τον ελληνικό τουριστικό προορισμό για τη φετινή σεζόν ανέφερε ο Πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Γραφείων κ. J. Buchy σε ομιλία που πραγματοποίησε στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων. Ο κ. Buchy εκπροσωπώντας έναν κλάδο στη Γερμανία, των ταξιδιωτικών και τουριστικών γραφείων που πραγματοποίησε το 2012 τον αριθμό ρεκόρ σε πωλήσεις των 24,4 δισ. ευρώ σημείωσε ότι τα ελληνικά νησιά και οι ακτές της χώρας μας περιλαμβάνονται στους πιο αγαπημένους ταξιδιωτικούς προορισμούς των Γερμανών. Επίσης, εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα αγγίξει τους αριθμούς των αφίξεων Γερμανών τουριστών του 2011.

Στην Αθήνα οι Πρόεδροι των Tουριστικών Πρακτόρων της Τουρκίας και της Turkish Airlines που "κλείδωσαν" συμφωνία με Έλληνες ταξιδιωτικές πράκτορες για κοινά πακέτα των δύο χωρών.

Παρέμβαση στη Γενική Συνέλευση έκανε και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Γραφείων της Τουρκίας κ. B. Ulusoy ο οποίος συνοδευόταν στην Ελλάδα από τον Πρόεδρο της Τurkish Airlines H. Topcu. Ο Πρόεδρος του Τουρκικού Συνδέσμου και ο Πρόεδρος του ελληνικού Συνδέσμου κ. Γ. Τελώνης υπέγραψαν το 4ο πρωτόκολλο συνεργασίας τους σε 20 χρόνια το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία και προώθηση κοινών τουριστικών πακέτων για υπερπόντιες και αναδυόμενες τουριστικές αγορές. Οι δύο Σύνδεσμοι υπολογίζουν ότι το Νοέμβριο θα ξεκινήσουν τις πρώτες πωλήσεις κοινών πακέτων στις αγορές της Ρωσίας, Κίνας και Ινδίας με την υποστήριξη της Turkish Airlines. O κ. Ulusoy ανέφερε ότι πέρυσι επισκέφθηκαν την Ελλάδα 552.090 τουρίστες από την Τουρκία. Αντίστοιχα το 2012 ο αριθμός των τουριστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία ανήλθε σε 669.823 Επίσης, κάλεσε τους Έλληνες τουριστικούς πράκτορες να συμμετέχουν σε τουριστική έκθεση που πραγματοποιείται στη Σμύρνη τον προσεχή Δεκέμβριο αλλά και να πραγματοποιήσουν τη Γενική τους Συνέλευση την επόμενη χρονιά στη Τουρκία.

Εκδήλωση για τον ελληνικό τουρισμό στο Βερολίνο τον Ιούνιο με τις "ευλογίες" του Φούχτελ.

O κ. Τελώνης ανέφερε ότι συμφωνήθηκε με τον Σύνδεσμο των Γερμανικών Τουριστικών Γραφείων να πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Ιουνίου εκδήλωση για τον ελληνικό τουρισμό και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας για την οποία ενημερώθηκε ο υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας Χ. Φούχτελ και σημείωσε ότι θα προσπαθήσει να παραστεί. Ο κ. Τελώνης εκτίμησε για φέτος ότι οι αφίξεις ξένων τουριστών αναμένεται να φθάσουν σε 17 εκατ. ενώ τα επόμενα χρόνια θα εορτάσουμε και τα 20 εκατ.

Αβραμόπουλος: Το πράσινο φως έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εφαρμογή ευέλικτου μοντέλου θεωρήσεων για επισκέψεις από τη Τουρκία σε 5 νησιά του Α. Αιγαίου για πρώτη φορά διευρυμένο από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο.

Το πράσινο φως έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πιλοτική εφαρμογή ευέλικτου μοντέλου θεωρήσεων για επισκέψεις από τη Τουρκία σε 5 ελληνικά νησιά του Ανατ. Αιγαίου (Ρόδο, Κω, Χιο Σάμο και Λέσβο) και τη φετινή σεζόν, διευρυμένο για πρώτη φορά από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος στην ομιλία του στον ΗΑΤΤΑ. Επίσης, ανέφερε ότι έχει στείλει εγκύκλιο στις διπλωματικές και προξενικές μας αρχές προκειμένου να ακολουθούν φιλικές διαδικασίες στη χορήγηση θεωρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό προτρέπει για την έκδοση θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων με διάρκεια από 6 μήνες έως 5 χρόνια. Ειδική αναφορά έκανε στα κέντρα θεωρήσεων που υπάρχουν και διευκολύνουν τη σχετική διαδικασία στη Ρωσία σε 17 πόλεις, στη Κίνα σε 3 πόλεις και στη Τουρκία σε 6 πόλεις. Πέρυσι ο αριθμός των θεωρήσεων αυξήθηκε κατά 30,2% φθάνοντας σε 1 εκατ. από 763.000 το 2011. Αυξητική είναι η τάση του αριθμού των θεωρήσεων όπως ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος και για το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους.

Χατζηδάκης:"1 στα 5 ευρώ που κυκλοφορεί στη χώρα ετησίως συνδέεται με τον τουρισμό"

Ο τουρισμός είναι το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκης στην ομιλία του στη Συνέλευση του Συνδέσμου. Παράλληλα, επεσήμανε ότι 1 στα 5 ευρώ που κυκλοφορεί στη χώρα ετησίως συνδέεται με τον τουρισμό. Ο κ. Χατζηδάκης επικαλούμενος σχετική μελέτη ανέφερε ότι έως το 2020 θα μπορούν να δημιουργηθούν 220.000 νέες θέσεις εργασίας από τον τουριστικό τομέα. Προανήγγειλε την κατάθεση εντός των επόμενων ημερών Νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και ακολούθως τις προκηρύξεις των διαγωνισμών για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων. Επίσης, θα θέσει σε διαβούλευση Νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των οδικών επιβατικών μεταφορών με στόχο την ολοκλήρωση των διαδικασιών εντός του 2015 αντί του 2019 που αρχικώς προβλεπόταν.

Λιάσκος: Ρεκόρ αναμένεται για το 2013 με 17 εκατ. τουρίστες και 12 δισ. ευρώ έσοδα

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού κ. Αναστάσιος Λιάσκος ανέβασε τον πήχυ των στόχων για τη φετινή περίοδο σε ότι αφορά τις αφίξεις από το εξωτερικό στα 17 εκατ. τουρίστες και για πρώτη φορά σε ότι αφορά τις τουριστικές εισπράξεις στα 12 δισ. ευρώ. Οι προκρατήσεις σημείωσε ότι εμφανιζουν αύξηση σε ποσοστό 15% με 20% από όλες τις αγορές σε σχέση με πέρυσι.

Μνημόνιο συνεργασίας της Ελλάδας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού

Στο μεταξύ, μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία Εθνικού Παρατηρητηρίου αναφορικά με την αειφόρο ανάπτυξη στον τουρισμό υπέγραψε στην Σμύρνη η υπουργός Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη κατά τη συνάντηση της με το γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Τ. Ριφάι. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της 55ης Συνάντησης για την Ευρώπη του ΠΟΤ στην οποία προεδρεύει η Ελλάδα. Το Παρατηρητήριο που αποτελεί επιστημονικό εργαλείο είναι το πρώτο που συνάπτει ο ΠΟΤ με χώρα μέλος του σε εθνικό επίπεδο. Εξάλλου, σε 16 έφθασαν οι ιαματικές πηγές της χώρας που έχουν αναγνωρισθεί έως σήμερα από την Ειδική Επιτροπή Προστασίας Φυσικών Ιαματικών Πόρων με την αναγνώριση πρόσφατα της πηγής Θέρμαι Σύλλα στην Αιδηψό.

Κορυφαίο νησί στην Ευρώπη και πέμπτο στον κόσμο η Σαντορίνη

Το κορυφαίο νησί στην Ευρώπη και το πέμπτο κορυφαίο, παγκοσμίως, για το 2013 είναι η Σαντορίνη όπως ψηφίσθηκε από τους αναγνώστες της Tripadvisor, της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής ιστοσελίδας στον κόσμο με 200 εκατ. μοναδικούς αναγνώστες μηνιαίως.

Παράλληλα, στην Λίστα με τα 10 κορυφαία νησιά στην Ευρώπη τα 4 είναι ελληνικά. Ειδικότερα, μετά τη Σαντορίνη, τη 2η θέση καταλαμβάνει η Κεφαλλονιά, την 4η θέση η Νάξος και την 7η θέση η Ζάκυνθος. Η μοναδική ελληνική εκπροσώπηση στη Λίστα με τα 10 καλύτερα νησιά στον κόσμο είναι από τη Σαντορίνη. Τα 10 κορυφαία νησιά στην εγχώρια Λίστα είναι η Σαντορίνη, η Κεφαλλονιά, η Νάξος, η Ζάκυνθος, η Ίος, η Κρήτη, η Μύκονος, η Λευκάδα, η Πάρος και η Σκιάθος.

Περισσότερες για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία του τουρισμού οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τις δαπάνες για τον Ιανουάριο

Στο μεταξύ για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού τουρισμού καταγράφηκαν περισσότερες ταξιδιωτικές εισπράξεις των ξένων στην Ελλάδα για το μήνα Ιανουάριο οι οποίες έφθασαν σε 130 εκατ. ευρώ από τις ταξιδιωτικές δαπάνες των Ελλήνων στο εξωτερικό οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 105 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις μειώθηκαν για τον Ιανουάριο μειώθηκαν κατά 4,3% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι ενώ οι δαπάνες κατά 36,4%. Τα σχετικά στοιχεία δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

"Ταξιδιωτική Ενημέρωση" από τους Βρετανούς για την Ελλάδα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας αναφέρει σε επικαιροποιημένη αναφορά για τον ελληνικό προορισμό ότι γίνονται συχνά απεργίες που αρκετές φορές δεν ανακοινώνονται έγκαιρα και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στις δημόσιες μεταφορές εντός και εκτός Ελλάδας. Διαδηλώσεις, αναφέρει, γίνονται επίσης, συχνά στο κέντρο της Αθήνας αλλά έχουν γίνει και σε άλλες πόλεις και περιοχές. Το υπουργείο συμβουλεύει τους Βρετανούς να αποφεύγουν όλες τις διαδηλώσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών. Πάντως, η σχετική αναφορά προκάλεσε έκπληξη σε εκπροσώπους τουριστικών φορέων της χώρας καθώς έγινε σε μία περίοδο που δεν υπάρχει έξαρση διαδηλώσεων στη χώρα μας σε αντίθεση με άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς που διαπιστώνεται αύξηση του αριθμού των διαδηλώσεων και δεν έχει γίνει καμία αναφορά.
του Στάθη Κουσουνή