Θετικές οι προοπτικές για το ελληνικό ελαιόλαδο

Αύξηση των εξαγωγών ελληνικού ελαιολάδου σε αγορές τόσο εντός Ευρώπης όπως η Γερμανία όσο και εκτός όπως η Κίνα, εκτιμά για το 2013 η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Πέρυσι, στη μεν Γερμανία οι εξαγωγές ελαιολάδου αυξήθηκαν 24%, στη δε Κίνα 67,5%.

Στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και του κλάδου εκτιμούν ότι σημαντική ώθηση στις εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου αναμένεται να δώσει ο ευρωπαϊκός κανονισμός που ψηφίστηκε το 2012, ο οποίος καθιερώνει την αναγραφή στις ετικέτες της φράσης «οι πολυφαινόλες ελαιολάδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες».

Ήδη, συνεταιρισμοί που παράγουν ελαιόλαδα ΠΟΠ και ομάδες παραγωγών έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να μετρηθεί η περιεκτικότητα των προϊόντων τους σε πολυφαινόλες από τα εργαστήρια μέτρησης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να προσθέσουν στην ετικέτα τους τη συγκεκριμένη φράση αφού έτσι θα αυξηθούν οι εξαγωγικές δυνατότητές τους και η τιμή τους.

Δεδομένης της υψηλής περιεκτικότητας του ελληνικού ελαιολάδου σε πολυφαινόλες, δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανατροπές στη διεθνή αγορά σε σχέση με τα μερίδια που κατέχει η χώρα και οι ανταγωνιστές μας Ιταλία και Ισπανία, εφόσον φυσικά ο κλάδος αξιοποιήσει σωστά τις δυνατότητες του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού.

Το ελληνικό ελαιόλαδο θα έχει την τιμητική του στο πλαίσιο και της διεθνούς έκθεσης τουρισμού IBT που διοργανώνεται την Πέμπτη στο Βερολίνο. Στην έκθεση μαζί με την υπουργό Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη θα παραστεί και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, καθώς πρώτη φορά θα συμμετέχει δυναμικά και ο τομέας της ελληνικής γαστρονομίας, με ιδιαίτερο μάλιστα περίπτερο για το ελληνικό ελαιόλαδο. Στο πλαίσιο της έκθεσης το Ίδρυμα Αντενάουερ διοργανώνει χωριστή εκδήλωση για τη σχέση του ελληνικού τουρισμού με την ελληνική διατροφή και το ελαιόλαδο.

Παράλληλα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απευθυνόμενο στις αγορές του εξωτερικού, πρόκειται σύντομα να δημιουργήσει ειδική ιστοσελίδα ως μέσου ανάδειξης όλων των στοιχείων και πληροφοριών που καθιστούν το ελληνικό προϊόν ένα από τα ποιοτικότερα διεθνώς, καθώς και έναν Τάλαντα που θα περιλαμβάνει αναλυτική περιγραφή των χαρακτηριστικών για κάθε ένα από τα προϊόντα ελαιολάδου ΠΟΠ και ΠΓΕ.

tovima.gr