Συμφωνία ορόσημο

Συμφωνία ορόσημο για την προσπάθεια της χώρας να ανακτήσει ένα ελκυστικό διεθνές επενδυτικό προφίλ μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί η συμφωνία μεταξύ της Cosco και της πολυεθνικής Hewlett Packard, που υπεγράφη χθες με κάθε επισημότητα.

Στη συμφωνία αυτή εμπλέκεται και η ΤραινΟΣΕ, η οποία περνά έτσι σε μία νέα περίοδο ανάπτυξης και επέκτασης, ιδιαίτερα στον χώρο των εμπορευματικών μεταφορών. Η αρχή έχει γίνει και πολύ σύντομα η συνεργασία αυτή θα διευρυνθεί όσο η ελληνική εταιρεία θα διευρύνει τις δυνατότητές της, αναβαθμίζοντας τις υποδομές και τις λειτουργίες της.

Η όλη αυτή συμφωνία αναβαθμίζει σοβαρά την προσπάθεια ανάδειξης του Πειραιά και ευρύτερα της χώρας μας σε διαμετακομιστικό κόμβο στρατηγικής σημασίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μπορεί δε να αποτελέσει πρόκριμα για πολλές ακόμη αντίστοιχου βεληνεκούς συμφωνίες, προσελκύοντας και άλλους μεγάλους επενδυτές. Και σε αυτό θα συμβάλει καθοριστικά η υλοποίηση μίας στοχευμένης αναπτυξιακής πολιτικής σε ό,τι αφορά τις υποδομές, που θα διευκολύνουν την υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων, ειδικώς στον χώρο του διαμετακομιστικού εμπορίου. 

Την ίδια στιγμή, μία άλλη μεγάλη συμφωνία, αυτή με τη Philip Morris για την απορρόφηση του 50% της ελληνικής παραγωγής καπνών συμβάλλει σίγουρα στη σταδιακή έξοδο της χώρας από το περιθώριο της διεθνούς οικονομικής και επενδυτικής πραγματικότητας. 

Ασφαλώς οι συμφωνίες αυτές δεν αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη την κατάσταση της επενδυτικής άπνοιας, που πνίγει την ελληνική οικονομία. Για να αλλάξει αυτό, θα πρέπει να προηγηθούν μεγάλες αλλαγές όχι μόνο στο μακροοικονομικό περιβάλλον αλλά και στο κράτος, τη διοίκηση, τη φορολογία, το θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις, τη νοοτροπία όχι μόνο της πολιτείας αλλά και της κοινωνίας απέναντι στο επιχειρείν και τις επενδύσεις. 

Υποθέτουμε ότι στην παρούσα συγκυρία η βούληση για όλα αυτά υπάρχει και ταυτόχρονα γίνονται και σοβαρές προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή. Οι μεταρρυθμίσεις, όμως, αυτές πρέπει να ολοκληρωθούν ταχύτατα, καθώς είναι σαφές ότι όποια προσπάθεια σταθεροποίησης και να γίνει, όσο επίπονη και να είναι, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία αν δεν υπάρξει μία θεαματική αλλαγή σε ό,τι αφορά την προσέλευση μεγάλων ξένων επενδύσεων. Επενδύσεων που θα αξιοποιούν τα στρατηγικά πλεονεκτήματα και τον μοναδικό πλούτο της χώρας, όπως για παράδειγμα τη γεωγραφική της θέση, θα εντάσσονται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, θα δημιουργούν πολλαπλασιαστικές θετικές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας και βεβαίως θα δημιουργούν απασχόληση. Τα πρώτα δείγματα είναι πολύ θετικά, αλλά θα πρέπει να υπάρξει συνέχεια, κάτι που σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τη δική μας στάση.
ΚΕΡΔΟΣ