ΕΠΑ Αττικής: Επενδύει στην ανταγωνιστικότητα και τη διάδοση του φυσικού αερίου

Θετικές προοπτικές ανάπτυξης και ένα ολοκληρωμένο επενδυτικό πλάνο με στόχο την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, παρουσίασε η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής (ΕΠΑ Αττικής), η οποία κατέγραψε το 2012 έσοδα από πωλήσεις 195,5 εκατ. ευρώ και κέρδη 20,7 εκατ. ευρώ.

Επενδύσεις
Η αναπτυξιακή τροχιά της ΕΠΑ Αττικής καταγράφει μέχρι σήμερα επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ σε υποδομές δικτύων, 6 εκατ. ευρώ σε χρηματοδότηση εσωτερικών εγκαταστάσεων και 8 εκατ. ευρώ σε επιδότηση τελών σύνδεσης, ενώ για το 2013 η ΕΠΑ Αττικής προβλέπεται να επενδύσει 2 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος χρηματοδότησης εσωτερικών εγκαταστάσεων και 8 εκατ. ευρώ για την επέκταση των δικτύων.

Οφέλη σε τελικούς καταναλωτές
Σύμφωνα με την εταιρεία, καθοριστική συμβολή στη θετική οικονομική και επιχειρηματική επίδοση είχε η υιοθέτηση ήδη από το 2011 νέας τιμολογιακής πολιτικής, η οποία αποσυνέδεσε πλήρως την τιμή του φυσικού αερίου από την εγχώρια τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, καθιστώντας το φυσικό αέριο σημαντικά πιο οικονομικό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρείας, τη χειμερινή περίοδο 2012-2013, με την εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης και Κίνησης το φυσικό αέριο παρείχε στους καταναλωτές εξοικονόμηση κατά 38% έναντι του πετρελαίου θέρμανσης και κατά 50% έναντι του ηλεκτρικού ρεύματος. Έτσι, η εξοικονόμηση που προσφέρει το φυσικό αέριο στους καταναλωτές είναι τόσο μεγάλη που επιτρέπει πλέον και την απόσβεση του κόστους εσωτερικής εγκατάστασης για μία μέση πολυκατοικία εντός μόλις ενός έτους, σύμφωνα με την εταιρεία.

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας έκαναν ακόμα λόγο για μετακύλιση στους τελικούς πελάτες των εκπτώσεων που λαμβάνει η εταιρεία από τους προμηθευτές της, όπως και για την απόφαση της εταιρείας να δώσει τη δυνατότητα σε ακόμα περισσότερα νοικοκυριά να επωφεληθούν από το πρόγραμμα χρηματοδότησης εγκαταστάσεων θέρμανσης φυσικού αερίου, το οποίο περιλαμβάνει πλέον και πελάτες με ισχύ εγκατάστασης 140.000 kcal και άνω (πολυκατοικίες 7 διαμερισμάτων και άνω), καθιστώντας τη σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου ευκολότερη για περισσότερα από 500.000 διαμερίσματα.

EMEAgr