Τριμερής συνεργασία για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα

Κοινή Δήλωση Πρόθεσης για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας υπέγραψε χθες στο Βερολίνο το ΥΠΕΚΑ με το υπουργείο Περιβάλλοντος της Γερμανίας και την Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στόχος της συνεργασίας είναι, όπως τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας, η βελτίωση των συνθηκών για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα, όπου, όπως εξήγησε, αν και η ηλιοφάνεια είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στη Γερμανία, το κόστος της κιλοβατώρας ηλιακής ενέργειας παραμένει υψηλότερο.

Αναφερόμενος στην οικονομική προοπτική από την ανάπτυξη των ΑΠΕ, ο κ. Μπέκερ σημείωσε ότι μόνο κατά το 2011 η Γερμανία εξοικονόμησε 25 δισεκατομμύρια ευρώ από την εισαγωγή ορυκτών υλών, η οποία απεφεύχθη και ανέδειξε τα ελληνικά νησιά ως ιδανικό τόπο ανάπτυξης βιώσιμων εναλλακτικών πηγών. «Αυτό βοηθά συνολικά την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης και δημιουργεί νέες αγορές για όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες ασχολούνται με τον συγκεκριμένο τομέα», δήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός.

Στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας, η Ομάδα Δράσης θα αναλάβει να προσφέρει τεχνική βοήθεια για τις επενδύσεις, ενώ το γερμανικό υπουργείο Περιβάλλοντος θα έχει συντονιστικό ρόλο και θα συγχρηματοδοτήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρώτη φάση του προγράμματος.

Την Κοινή Δήλωση Πρόθεσης, την οποία είχε ήδη υπογράψει στην Αθήνα ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου, υπέγραψε χθες για την ελληνική πλευρά ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Βερολίνο Δημήτρης Ράλλης.
energypress.gr