Σε κατάσταση νευρικής κρίσης οι αγορές

Κρίσιμες ισορροπίες τηρούν οι ευρωπαϊκές αγορές χρήματος με το βλέμμα τους στραμμένο στην Ιταλία. Οι πληροφορίες που έρχονται από τα τραπεζικά dealing rooms αναφέρουν ότι επικρατεί «η ηρεμία πριν από την καταιγίδα».

Όσο η κατάσταση στη γειτονική χώρα παραμένει αμφίρροπη και ο σχηματισμός κυβέρνησης αιωρείται, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες μιας ενδεχόμενης επίθεσης από τους κερδοσκόπους των αγορών. Γι αυτό και όλοι βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Και κάπως έτσι εξηγούνται και τα αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ της αμερικανικής κεφαλαιαφοράς. Τα μεγάλα ξένα funds σπεύδουν να τοποθετηθούν στη Wall Street, έτσι ώστε να διασφαλιστούν στην περίπτωση που ξεσπάσει η καταιγίδα. Ακόμα κι αν αυτό τους κοστίζει κάτι παραπάνω. Γιατί, αυτή τη στιγμή, το μόνο σίγουρο είναι ότι αγοράζουν “στα ψηλά”. Το κάνουν, όμως, βραχυπρόθεσμα και εν γνώσει τους, καθώς επιχειρούν να διαφυλάξουν τις τρέχουσες υπεραξίες τους.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν απώλειες, ενώ στις δευτερογενείς όλοι βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, περιμένοντας την επόμενη μέρα. Κυριολεκτικά, κανείς δεν μπορεί να κάνει ακριβή πρόβλεψη για τίποτα.