Δίδυμοι ηλιακοί πύργοι 250 μέτρων στην Καλιφόρνια – Το (νέο) μεγαλύτερο ηλιοθερμικό στον κόσμο (video)

Το πάρκο συγκεντρωτικής ηλιακής ενέργειας (CSP) ισχύος 100 ΜW στο Άμπου Ντάμπι είναι εντυπωσιακό, αλλά δεν θα μείνει για πολύ στην κορυφή της λίστας των μεγαλύτερων ηλιοθερμικών πάρκων.


Οι εταιρείες Brightsource καιAbengoa σχεδιάζουν την κατασκευή μιας ηλιοθερμικής μονάδας ισχύος 500 ΜW στην Καλιφόρνια, η οποία θα έχει δύο ηλιακούς πύργους ισχύος 250 ΜW έκαστος. Οι ηλιακοί πύργοι που σχεδιάζουν οι δύο εταιρείες θα είναι οι ψηλότεροι στον κόσμο με ύψος 230 μέτρα.

Στόχος είναι η τοποθέτηση περισσότερων ηλιοστατών για παραγωγή περισσότερης ενέργειας.

Σημειώνεται ότι το μέγεθος των πύργων περιορίζει την απαιτούμενη επιφάνειας γης, η οποία είναι κατά 33% λιγότερη από αυτή που θα χρειαζόταν μια συμβατική φωτοβολταϊκή μονάδα.

Το ηλιοθερμικό πάρκο Palen θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες 200.000 νοικοκυριών και θα εξοικονομήσει 17 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Η κατασκευή του θα γίνει σε ομοσπονδιακή έκταση της Καλιφόρνια, αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του έτους και να δημιουργήσει 2000 θέσεις εργασίας.

Το ηλιοθερμικό πάρκο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2016.

Την κατασκευή και λειτουργία θα αναλάβει η Abengoa, ενώ η BrightSource θα αναλάβει στο σχεδιασμό και την παροχή τεχνογνωσίας.