Ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπέγραψε την ένταξη στο ΠΕΠ για την επέκταση του Βενιζελείου Π/Υ 19.972.437 €

Την απόφαση ένταξης του έργου επέκτασης του Βενιζέλειου Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου στο ΠΕΠ Κρήτης με προϋπολογισμό 19.972.437,91 € υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Πρόκειται για ένα έργο που θα αναβαθμίσει την δημόσια υγεία στο νησί, καθώς προβλέπει την κατασκευή νέων βιοκλιματικών πτερύγων 7.100 τ.μ. και τη λειτουργία 83 νέων κλινών. Η υπογραφή της σύμβασης έγινε σε πανηγυρικό κλίμα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης παρουσία του βουλευτή Μάξιμου Σενετάκη, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργου Πιτσούλη, του αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Ευριπίδη Κουκιαδάκη, του διοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Αντώνη Γρηγοράκη, του διοικητή Βενιζελείου/ΠΑΓΝΗ Νίκου Κοκκίνη, μελών της διοίκησης, εκπροσώπων εργαζομένων του νοσοκομείου της Προϊσταμένης της Διαχειριστικής Αρχής Κρήτης Μαρίας Κασσωτάκη, των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, του μελετητικού γραφείου κ.α.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την ένταξη-χρηματοδότηση του έργου στο ΠΕΠ Κρήτης, ανέφερε ότι, «θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη παρέμβαση στο χώρο της δημόσιας υγείας στο νησί. Πριν από 3 χρόνια με την βοήθεια των βουλευτών μας ξεκίνησε η μελέτη από το Υπουργείο Υγείας, και σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να υπογράψω την ένταξη του έργου με 20 περίπου εκ. ευρώ στο ΠΕΠ Κρήτης και να ξεκινήσει η υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου στον τομέα της δημόσιας υγείας». Ο Περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει προσωπικά τον διοικητή του Βενιζελείου Νίκο Κοκκίνη, τον υποδιοικητή Νίκο Κυδωνάκη, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και του νοσοκομείου, τους μελετητές «και όλους αυτούς που στάθηκαν δίπλα μας και μπορέσαμε να εντάξουμε αυτό το δύσκολο έργο με μεγάλη χρηματοδότηση, και θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει αυτή η μεγάλη παρέμβαση που θα ανακουφίσει τη δημόσια υγεία στο νησί» κατέληξε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

Ο βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη Κρήτης, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, του Βενιζελείου, την ΥΠΕ Κρήτης και το Υπουργείο Υγείας τόνισε ότι, «Ένα τέτοιο έργο συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου τόσο στο κομμάτι της Οικονομίας όσο και στον τομέα της υγείας, αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες» τόνισε ο κ. Σενετάκης.

Από την πλευρά του ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Αντώνης Γρηγοράκης υπογράμμισε ότι η επέκταση του νοσοκομείου θα ανακουφίσει το παλιό κτίριο το οποίο και θα συντηρηθεί. «Η προσφερόμενη υγεία για το Ηράκλειο, για την Κρήτη ολόκληρη και τα κοντινά η νησία, η προσφερόμενη υγεία στον πολίτη θα γίνει καλύτερη» είπε ο κ. Γρηγοράκης.
Ιστορική χαρακτήρισε την ένταξη του έργου στο ΠΕΠ Κρήτης ο δοικητής του Βενιζελείου Νίκος Κοκκίνης που ευχαρίστησε προσωπικά τον Περιφερειάρχη Κρήτης «ο οποίος από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα στο έργο, έχοντας την πολιτική βούληση και θέληση να εντάξει το έργο, στο ΠΕΠ Κρήτης». Επίσης ευχαρίστησε τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες αλλά και τους μελετητές.

Αντικείμενο του έργου

Το έργο αφορά στην μελέτη και κατασκευή προσθήκης τριώροφου κτιρίου Νοσηλευτικών Μονάδων στο «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο, το οποίο θα περιλαμβάνει διάφορα Λειτουργικά Τμήματα που συμπληρώνουν την κτιριακή του υποδομή, ώστε να καλύψει τις σημερινές απαιτήσεις εξυπηρέτησης της Υγειονομικής του Περιφέρειας. Το κτίριο αυτό θα είναι συνδεδεμένο και θα λειτουργεί σε συνεργασία και συμπληρωματικά με το υφιστάμενο Νοσοκομείο σε όλα τα επίπεδα. Η συνολική δυναμικότητα των νέων πτερύγων σε κλίνες ανέρχεται συνολικά σε 80 κλίνες Παθολογικής Νοσηλευτικής Μονάδας, 3 κλίνες σε Εφημερία και 3 κλίνες σε Μονάδα ειδικών λοιμώξεων.

Η συνολική μικτή επιφάνεια των νέων πτερύγων θα είναι περίπου 6.500m2 κατανεμημένη σε 4 επίπεδα (Υπόγειο, Ισόγειο και 2 Ορόφους) συν 570m2 ημιυπαίθριοι χώροι.

Αναλυτικά τα τμήματα που χωροθετούνται σε κάθε ένα από τα επίπεδα του Νέου Κτιρίου είναι τα εξής:

Επίπεδο 0/ Υπόγειο

-Χώρο ψυγείων νεκρών και νεκροτομείο
-Χώρους συνεργείων
-Αποθήκες: ιατρικού αρχείου του νοσοκομείου, φαρμάκων
-Συνδετικός διάδρομος με το υπάρχον κτίριο
-Χώρους αποθηκών, Η/Μ εγκαταστάσεων και χώρων υγιεινής

Επίπεδο 1/ Ισόγειο Διοικητικές υπηρεσίες

- Διοικητικό συμβούλιο
- Διοικητικές υπηρεσίες, Υπηρεσίες: Ιατρική, Νοσηλευτική, Οικονομική, Τεχνική,
- Κτίριο ιματισμού
- Συνδετικός διάδρομος με το υπάρχον κτίριο

Επίπεδο 2/ Α' όροφος Νοσηλευτικές Μονάδες

-Παθολογική Νοσ. Μονάδα δυναμικότητας 26 κλινών
-Παθολογική Νοσ. Μονάδα δυναμικότητας 14 κλινών
-Θάλαμοι εφημερίας 3 κλινών
-Συνδετική γέφυρα με το υπάρχον κτίριο

Επίπεδο 3/ Β' όροφος Νοσηλευτικές Μονάδες

-Παθολογική Νοσ. Μονάδα δυναμικότητας 26 κλινών
-Παθολογική Νοσ. Μονάδα δυναμικότητας 14 κλινών
-Μονάδα ειδικών λοιμώξεων 3 κλινών
-Συνδετική γέφυρα με το υπάρχον κτίριο

Παράλληλα διαμορφώνεται ο περιβάλλων χώρος (έκτασης άνω των 3.000τμ) με τη δημιουργία χώρων πρασίνου, προσπελάσεων, δικτύων κ.λπ.

Ένταξη του έργου στο γενικότερο πρόγραμμα βελτίωσης του νοσοκομείου

Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο έργων λειτουργικής αναβάθμισης του νοσοκομείου, όπως προδιαγράφεται στην ρυθμιστική μελέτη του 2002.

Στα πλαίσια υλοποίησης της ρυθμιστικής μελέτης του νοσοκομείου έως σήμερα έχουν ολοκληρωθεί τα ακόλουθα έργα:

1. «ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΑΝΕΙΟΥ Γ.Ν.Η.» (Β'ΚΠΣ)

2. «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ Α' ΦΑΣΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΑΝΕΙΟΥ Γ.Ν.Η.» (Γ'ΚΠΣ)

3. «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ, ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗΣ , ΣΥΝΔΕΤΗΡΙΑΣ ΓΕΦΥΡΑΣ * ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ * ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΓΕΙΟΥ, ΣΤΟ Γ.Ν.Η. ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ – ΠΑΝΑΝΕΙΟ » (Γ'ΚΠΣ)

Το παρόν έργο αποτελεί το 4ο έργο στα πλαίσια της υλοποίησης της ρυθμιστικής μελέτης
.
Η ρυθμιστική μελέτη του νοσοκομείου αναμένεται να ολοκληρωθεί με το επόμενο 5ο σε σειρά έργο που θα αφορά την ανακαίνιση του εναπομένοντος παλαιού κτιρίου του νοσοκομείου.