Η παγκόσμια θερμοκρασία στο υψηλότερο σημείο των 11.000 ετών

Χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά στοιχεία από 73 περιοχές του πλανήτη, οι επιστήμονες κατάφεραν να ανακατασκευάσουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από κάθε άλλη φορά την θερμοκρασιακή ιστορία της Γης, ανατρέχοντας πίσω έως την λήξη της τελευταίας εποχής των παγετώνων. Το βασικό τους συμπέρασμα είναι ότι σήμερα ο πλανήτης μας είναι θερμότερος από ό,τι είχε υπάρξει κατά το 75% των τελευταίων 11.300 ετών.

Η παγκόσμια θερμοκρασία βρίσκεται σήμερα κοντά στο υψηλότερο σημείο που έχει φθάσει ποτέ από τη στιγμή που έλιωσαν οι τελευταίοι παγετώνες, ενώ είναι σίγουρα η υψηλότερη εδώ και τουλάχιστον 4.000 χρόνια. Επιπλέον, στην εποχή μας η θερμοκρασία της Γης αυξάνεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη περίοδο μετά την τελευταία εποχή των πάγων.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Σον Μάρκοτ του πανεπιστημίου του Όρεγκον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science, σύμφωνα με το Nature, το New Scientist και τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, εκτιμούν ότι έως το έτος 2100 η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίσει θερμοκρασίες που δεν έχουν εμφανιστεί ξανά στη Γη από την αυγή του πολιτισμού, εφόσον δεν τεθεί υπό έλεγχο η κλιματική αλλαγή.

«Κατευθυνόμαστε προς κάπου, που απέχει πολύ από οτιδήποτε έχουμε δει κατά τα τελευταία 10.000 χρόνια. Κατά τη γνώμη μου, προς ένα διαφορετικό πλανήτη από αυτόν που έχουμε συνηθίσει ως τώρα», δήλωσε ο ερευνητής Τζέρεμι Σάκουν του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

«Γνωρίζαμε ήδη σε παγκόσμια κλίμακα ότι η Γη είναι πιο ζεστή σήμερα από ό,τι ήταν τα περισσότερα από τα τελευταία 2.000 χρόνια. Τώρα πια ξέρουμε ότι είναι θερμότερη σε σχέση με τα περισσότερα από τα τελευταία 11.300 χρόνια, δηλαδή όσο υπάρχει ανθρώπινος πολιτισμός», δήλωσε ο Μάρκοτ.

Οι ερευνητές κατέγραψαν με ακρίβεια τα «σκαμπανεβάσματα» της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Μετά το λιώσιμο των παγετώνων, ακολούθησε επί 6.000 χρόνια μια σταδιακά ολοένα θερμότερη περίοδος που κορυφώθηκε περίπου πριν από 5.500 χρόνια, κυρίως λόγω της μεταβολής στην κλίση του άξονα της Γης, που επέτρεψε σε περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία να πέσει στο βόρειο ημισφαίριο.

Αφού σταθεροποιήθηκε για λίγες χιλιάδες χρόνια, μετά το 3500 π.Χ. η θερμοκρασία άρχισε σταδιακά να πέφτει και συνολικά μειώθηκε κατά 0,8 βαθμούς, φθάνοντας στο χαμηλότερο σημείο την περίοδο 1450 έως 1850 μ.Χ. Στη συνέχεια όμως, πριν από σχεδόν ένα αιώνα (μετά πλέον και τη βιομηχανική επανάσταση) ο πλανήτης άρχισε να γνωρίζει ξανά μια απότομη και δραματική άνοδο της θερμοκρασίας (υπήρξε ξανά άνοδος κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου, αλλά μέσα σε λίγες μόνο δεκαετίες), με συνέπεια ο υδράργυρος να σκαρφαλώσει σε επίπεδα που δεν έχουν υπάρξει εδώ και αρκετές χιλιάδες χρόνια.

Η νέα μελέτη καταρρίπτει τα επιχειρήματα των σκεπτικιστών του κλίματος, που υποστηρίζουν ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες σήμερα δεν είναι υψηλότερες από εκείνες του παρελθόντος. Οι ερευνητές έκαναν χρήση πολλών στοιχείων που έμμεσα αποκαλύπτουν τις θερμοκρασίες του παρελθόντος (τα θερμόμετρα εμφανίστηκαν τον 19ο αιώνα), όπως πυρήνες πάγων σε Ανταρκτική και Γροιλανδία, απολιθώματα σε ιζήματα ωκεανών και στεριάς, δακτυλίους δέντρων, δείγματα γύρης κ.α.

imerisia.gr