1η στην παραγωγή χρυσού στην Ευρώπη η Ελλάδα μέχρι το 2016

Η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει μέσα σε τέσσερα χρόνια τη Φινλανδία, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής χρυσού στην Ευρώπη, καθώς οι αρμόδιες ελληνικές αρχές «ξεμπλοκάρουν» συμφωνίες που εδώ και μια δεκαετία είχαν μπει στον «πάγο» λόγω γραφειοκρατίας και περιβαλλοντικών κανόνων.

Αυτό επισημαίνει σε άρθρο του το δίκτυο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg, απαριθμώντας τα βασικότερα προβλήματα που όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσαν ανασταλτικά για την υλοποίηση επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα και αναλύοντας τις προοπτικές του κλάδου από εδώ και στο εξής.

Σημειώνεται ότι η Φινλανδία πέρυσι εξόρυξε 220.000 ουγκιές χρυσού και κατέχει την 40η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των παραγωγών χρυσού.

Σύμφωνα με την αμερικανική επιστημονική υπηρεσία «U.S. Geological Survey» το 2010 η Ελλάδα ήταν η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής βωξίτη στην Ευρώπη και ο μεγαλύτερος προμηθευτής περλίτη παγκοσμίως, ενώ σήμερα ο χρυσός είναι το μοναδικό μέταλλο που εντάσσεται στο πρόγραμμα fast track για γρήγορες επενδύσεις.

Σε ό,τι αφορά τα γραφειοκρατικά προβλήματα, το Bloomberg αναφέρει ενδεικτικά το παράδειγμα της καναδέζικης εταιρείας European Goldfields Ltd, που για τρία χρόνια προσπαθούσε να πάρει άδεια από τις αρμόδιες Αρχές για εξορύξεις στη Μακεδονία.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο, η κατάσταση στην Ελλάδα έχει αρχίσει να αλλάζει από τότε που η χώρα επλήγη από την οικονομική κρίση.

Η Eldorado Gold, που πέρυσι εξαγόρασε τη European Goldfields, αναπτύσσει ορυχεία στις Σκουριές και την Ολυμπία, καθώς και το project στο Πέραμα.

Τα τρία αυτά ορυχεία θα παράγουν περίπου 345.000 ουγκιές χρυσού μέχρι το 2016.

Ορυχείο στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στις Σάπες, αναπτύσσει και η Glory Resources Ltd, εκτιμώντας ότι η παραγωγή θα φτάσει τις 80.000 ουγκιές ετησίως.

Σημειώνεται ότι από τότε που εξαγόρασε τα τρία ορυχεία από την European Goldfields η Eldorado Gold διπλασίασε το εργατικό δυναμικό της στη χώρα σε 800 άτομα και σχεδιάζει να το αυξήσει σε 1.500 όταν θα έχει πλήρη παραγωγή.

Η Glory Resources εκτιμά ότι θα απασχολεί περίπου 200 εργαζόμενους όταν ξεκινήσει την παραγωγή της.

Το 2016 η Ελλάδα θα αντιπροσωπεύει περίπου το 21% της παραγωγής χρυσού της Eldorado, που υπολογίζεται στις 1,7 εκατ. ουγκιές. Η εταιρεία αναμένει από τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα ετήσια κέρδη 500 εκατ. δολαρίων.