Fast track στον τουρισμό και σύσταση πολεοδομικού γραφείου εντός του ΕΟΤ θα προωθήσει η Όλγα Κεφαλογιάννη


Άμεσες θεσμικές παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του υπουργείου Τουρισμού και των εποπτευόμενων οργανισμών εξετάζει η αρμόδια υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, κατόπιν επικοινωνίας με τους αρμόδιους φορείς και με στόχο να βελτιωθεί συνολικά η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, η υπουργός σκοπεύει να ενεργοποιήσει άμεσα το fast track στον τουρισμό και να ιδρύσει πολεοδομικό γραφείο εντός του ΕΟΤ με στόχο την επιτάχυνση των επενδυτικών προτάσεων. Μάλιστα, αν και αρχικά η συγκεκριμένη απόφαση αφορούσε μόνο μεγάλες τουριστικές επενδύσεις, υπό συζήτηση βρίσκεται το ενδεχόμενο να ενταχθούν και μικρότερης εμβέλειας.

Αξιολόγηση ξενοδοχείων

Ακόμα, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της κατάταξης των ξενοδοχείων με τη μέθοδο των αστεριών, η οποία πρέπει να επανεξεταστεί και να εκσυγχρονιστεί, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Με την ίδια λογική είναι σημαντικό να ενταθούν οι έλεγχοι στα ξενοδοχεία, ώστε να διασφαλίζεται απόλυτα η σύννομη λειτουργία τους. 

Αναδιάρθρωση του ΕΟΤ

Η κ. Κεφαλογιάννη έχει ξεκαθαρίσει ότι «επικεφαλής για το μάρκετινγκ του ελληνικού τουρισμού θα είναι ο ΕΟΤ», ο οποίος θα αποτελέσει «την αιχμή του δόρατος της τουριστικής πολιτικής», κάτι που προϋποθέτει τη συνολική αναδιάρθρωσή του. Ζητούμενο είναι ο Οργανισμός να μπορεί να κινηθεί αποτελεσματικά, απαγκιστρωμένος από τα κωλύματα του παρελθόντος. Άλλωστε υπενθυμίζεται ότι πλέον έχει τη δυνατότητα να συνάπτει συμφωνίες οικονομικής φύσης με εταιρίες ή νομικά πρόσωπα και ουσιαστικά να δέχεται χορηγίες, ώστε με αυτό τον τρόπο να είναι αυτοχρηματοδοτούμενος. 'Αλλο ένα ζήτημα που έχει τεθεί επί τάπητος είναι το νομοσχέδιο για τον αλιευτικό τουρισμό, το οποίο, αν και πέρασε πρόσφατα, έχει πολλές «ατέλειες» και ενδεχομένως να βελτιωθεί με συμπληρωματικές διατάξεις.

Ν/σ για θαλάσσιο τουρισμό

«Προ των πυλών» βρίσκεται επίσης νομοσχέδιο που αφορά τον θαλάσσιο τουρισμό, το οποίο θα κατατεθεί από τα υπουργεία Υγείας και Τουρισμού. Ταυτόχρονα η υπουργός έχει ξεκινήσει επαφές με τους φορείς του θαλάσσιου τουρισμού, ώστε να προωθήσει τα θέματα του ελληνικού γιότινγκ και να αποσαφηνίσει φορολογικά ζητήματα που άπτονται του ενδιαφέροντος των ιδιοκτητών επαγγελματικών και ιδιωτικών σκαφών.

Στοχευμένες αγορές

Στα επόμενα σχέδια της υπουργού, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της σε βρετανικά μέσα, είναι η στόχευση σε «niche» αγορές, η οποία θα επιτευχθεί μέσα από την αξιοποίηση των γκολφ, του γιότινγκ, την ενίσχυση του συνεδριακού και του ιατρικού τουρισμού, καθώς και την ανάπτυξη της κρουαζιέρας.
«Βλέπουμε σημαντικές προοπτικές στον κλάδο της κρουαζιέρας και είναι σημαντικό για εμάς να αναπτυχθούμε στον τομέα» δήλωσε η κ. Κεφαλογιάννη και τόνισε ότι ελπίζει το 2014 τα δρομολόγια των εταιριών κρουαζιέρας προς την Ελλάδα να είναι σαφώς αυξημένα.
Παράλληλα, σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης διαθέτει ο πράσινος τουρισμός, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει βήματα για τον εκσυγχρονισμό των ξενοδοχείων σε αυτή την κατεύθυνση.

express.gr