Πρότυπο βιοκλιματικό σχολείο στις Συκιές Θεσσαλονίκης

Έργα ύψους 15 εκατ. ευρώ για υποδομές εκπαίδευσης υλοποιούνται αυτή την περίοδο στο δήμο Νεάπολης - Συκεών, ενώ τη προσεχή Δευτέρα πρόκειται να παραδοθεί από τον ΟΣΚ το πρώτο «πράσινο» βιοκλιματικό σχολείο στην περιοχή. Σήμερα το 8ο Δημοτικό Σχολείο συστεγάζεται με το 10ο στη συμβολή των οδών Αργυροκάστρου και Τσαρουχά, και το νέο κτίριο θα αποδειχθεί σωτήριο και για τα δύο σχολεία.
Η παραλαβή θα γίνει από τη σχολική κοινότητα του 8ου Δημοτικού Σχολείου επί της Καραϊσκάκη στη Δ.Ε. Συκεών. Το σχολείο είναι το πρώτο «πράσινο» βιοκλιματικό σχολείο στη Θεσσαλονίκη αφού σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε βάσει της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής για τη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 4.550.000€ και περιλαμβάνει 6 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσες βιβλιοθήκης, ηλεκτρονικών υπολογιστών, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, αθλητισμού κλπ., καλύπτοντας όλα τα σύγχρονα παιδαγωγικά και ψυχοκοινωνικά κριτήρια.

Σήμερα το 8ο Δημοτικό Σχολείο συστεγάζεται με το 10ο στη συμβολή των οδών Αργυροκάστρου και Τσαρουχά, και το νέο κτίριο θα αποδειχθεί σωτήριο και για τα δύο σχολεία. Θα αποφορτιστεί το υπάρχον 10ο Δ.Σ. όπου, λόγω του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού του μαθητικού δυναμικού, πολλοί από τους χώρους που προορίζονταν για άλλες χρήσεις αξιοποιούνται αναγκαστικά ως αίθουσες διδασκαλίας. Επίσης, με την κατασκευή του νέου κτιρίου εκατοντάδες μαθητές των οικογενειών από την περιοχή της Εθνικής Αντίστασης, δεν θα μετακινούνται πλέον με λεωφορεία, αλλά το σχολείο θα είναι μόλις ένα βήμα από το σπίτι τους.

Σε συνεχή εξέλιξη, όμως, βρίσκονται και οι εργασίες στα 8ο – 15ο ολοήμερα νηπιαγωγεία στην οδό Σπάρτακου στο τομέα Τειχών. Πρόκειται για ένα επιπλέον βιοκλιματικό πολυδύναμο νηπιαγωγείο προϋπολογισμού 3,8 εκατ. € που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με δυνατότητα φιλοξενίας 100 παιδιών.

Στο τελευταίο στάδιο βρίσκεται και το 16ο Νηπιαγωγείο στην περιοχή Κρυονερίου (Κυπρίων Ηρώων Ισαάκ και Σολωμού), το οποίο προβλέπεται να είναι έτοιμο την περίοδο του Σεπτεμβρίου. Πρόκειται επίσης για ένα ολοήμερο πολυθέσιο και βιοκλιματικό κτίριο προϋπολογισμού 2,72 εκατ. € ικανό να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής καταργώντας τη φιλοξενία των νηπιαγωγείων σε ενοικιαζόμενους χώρους. 

Αναβάθμιση λυκείου και νέες δημοπρατήσεις

Την ίδια ώρα, έντονα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά αποκτά και το 1ο Λύκειο Νεάπολης, όπου οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισής του ακολουθούν γρήγορους ρυθμούς ώστε το σχολείο να είναι έτοιμο με την έναρξη της σχολικής περιόδου. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 744.000 ευρώ, προβλέπει τη θερμική κάλυψη του κελύφους του κτιρίου, την αντικατάσταση κουφωμάτων και την κατασκευή σκεπής με ειδικά φιλοπεριβαλλοντικά υλικά.

Αν και το έργο δεν εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, αυτό προωθήθηκε με ταχύτητα με το κόστος να καλύπτεται από δημοτικούς πόρους, γεγονός που εξέπληξε θετικά τη σχολική κοινότητα. «Αποδεικνύεται ότι αυτά που λέμε έχουν νόημα και περιεχόμενο, ότι σεβόμαστε τις δεσμεύσεις μας και τις κάνουμε πράξεις, όπως οφείλουμε απέναντι στα παιδιά και στην κοινωνία γενικότερα», τονίζει ο Σ.Δανιηλίδης.

►Επιπλέον, στο βρεφονηπιακό σταθμό Ακροπόλ της οδού Σαπουντζόγλου, αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της αρχαιολογικής υπηρεσίας (υπενθυμίζουμε ότι στο χώρο κατασκευής του Κέντρου οι επιστήμονες της 9ης ΕΒΑ ανακάλυψαν τμήμα της παλιάς οχύρωσης της Ακρόπολης κι άλλα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα 1.700-1.800 ετών, τα οποία, μετά από πρόταση του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών, θα φιλοξενούνται ως μόνιμα εκθέματα σε σχολεία του δήμου για να έχουν οι μαθητές άμεση επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας), ξεκίνησε η εκτέλεση της τρίτης και τελευταίας φάσης διαμόρφωσης του αύλειου και περιβάλλοντα χώρου του σταθμού με την παράλληλη ανάδειξη του προτειχώματος που ανακαλύφθηκε.
►Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, όμως, δε σταματά εδώ, αφού το τελευταίο διάστημα δημοπράτησε κι άλλες σημαντικές παρεμβάσεις, όπως είναι η διαμόρφωση νέου αύλειου χώρου του 1ου ΓΕΛ-2ου Γυμνασίου μεταξύ των οδών Σαπουντζόγλου-Επταπυργίου-Μ.Αντύπα (1.107.000 €) και η προσθήκη τεσσάρων αιθουσών στο 1ο Λύκειο Πεύκων (613.770 €).
►Τέλος, αποφασιστικά στην αποσυμφόρηση του Γυμνασίου Πεύκων αναμένεται να συμβάλει το Παράρτημα Γυμνασίου στο κτίριο των «Καλογριών», το οποίο αναμορφώνεται πλήρως για την ασφαλή κάλυψη των αναγκών των μαθητών (200.000 €).

voria.gr