Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα εξετάζει το ΥΠΕΚΑ

Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων μελετά το υπουργείο Περιβάλλοντος. Εξετάζεται ποιες θα είναι οι αλλαγές που θα προταθούν για ψήφιση στην Βουλή, με επικρατέστερη την μείωση των προστίμων ή την αύξηση του αριθμού των δόσεων.
Στις ρυθμίσεις αυτές φαίνεται ότι θα οδηγηθεί το ΥΠΕΚΑ, λόγω της χαμηλής έως σήμερα συμμετοχής στην ρύθμιση του Ν.4014/11, με μόλις 400.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να έχουν καταθέσει αίτηση. Αποτέλεσμα είναι να μην έχουν εισπραχθεί τα προβλεπόμενα ποσά από πρόστιμα, 


Μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί από πρόστιμα και παράβολα περίπου 600 εκατ. ευρώ και αναμένονται επιπλέον 2,1 δις ευρώ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με την αποπληρωμή από τους πολίτες όλων των δόσεων.

Εκτιμάται ωστόσο από το Υπουργείο ότι οι αυθαίρετες κατασκευές στην Ελλάδα αγγίζουν τα 2 εκατομμύρια, αριθμός ο οποίος είναι ικανός να αποφέρει έσοδα στο κράτος ύψους ακόμη και 8-10 δις ευρώ.

Τέλος να αναφερθεί ότι η προθεσμία που δόθηκε ύστερα από την παράταση εκπνέει στις 14 Σεπτεμβρίου, με πολύ πιθανή πλέον την εκ νέου παράταση μέχρι το τέλους του έτους.