Οι κήποι βροχής της Θεσσαλονίκης

Κήπους βροχής σε έναν από τους πλέον υποβαθμισμένους οδικούς άξονες της πόλης σχεδιάζουν να διαμορφώσουν ο δήμος Θεσσαλονίκης και η αρμόδια αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων.
Η πρωτοποριακή πρόταση του κεντρικού δήμου αφορά την πλήρη αναμόρφωση της 28ης Οκτωβρίου, η οποία παρά τον κομβικό χαρακτήρα της παρουσιάζει σήμερα σοβαρά αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα, καθώς μεταξύ άλλων δεν διαθέτει ούτε ένα δέντρο.

Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Κωνσταντίνος Ζέρβας, η δημιουργία των λεγόμενων κήπων βροχής προβλέπεται στο πλαίσιο ενός καινοτόμου σχεδίου που καταρτίστηκε από το δήμο Θεσσαλονίκης για την εκμετάλλευση και την οικολογική διαχείριση των όμβριων υδάτων. Ο σχεδιασμός αυτός προωθείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Integrated Green Cities», ο προϋπολογισμός του οποίου σε ό,τι αφορά το δήμο Θεσσαλονίκης διαμορφώνεται στο ύψος των περίπου 770.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα η πρόταση του δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία πέραν των κήπων βροχής αφορά και τη δημιουργία πράσινου δώματος στο νέο δημαρχείο, έχει διπλό στόχο: από τη μία πλευρά την αειφορική διαχείριση των όμβριων υδάτων και από την άλλη τη διεύρυνση της προσπάθειας για τη βελτίωση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος.

Η 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Από έναν δρόμο που δεν διαθέτει ούτε ένα δεντράκι, όπως είναι σήμερα, η 28ης Οκτωβρίου σχεδιάζεται να μετεξελιχθεί σε ένα από τα πιο πράσινα κομμάτια της πόλης.

Σε πρώτη φάση στο τμήμα της από τη Βασιλίσσης Όλγας μέχρι και τη Δελφών προβλέπεται να τοποθετηθούν καλλωπιστικά δέντρα, τα οποία θα βρίσκονται τοποθετημένα μέσα σε δενδροδόχους ειδικής κατασκευής. Στις ειδικές αυτές δενδροδόχους βιοκατακράτησης θα συλλέγεται το βρόχινο νερό, το οποίο και θα χρησιμοποιείται, για να ποτίζονται τα δέντρα που θα τοποθετηθούν κατά μήκος του οδικού άξονα αλλά και τα φυτά, που θα αποτελέσουν τους λεγόμενους κήπους βροχής.

Οι δενδροδόχοι αυτές θα εμπλουτιστούν με ένα ειδικό εδαφικό μείγμα, το οποίο θα καθαρίζει το νερό της βροχής, καθώς θα κατακρατά τους ρύπους που αυτό συμπαρασύρει. Έτσι το βρόχινο νερό θα απαλλάσσεται από τα ρυπογόνα στοιχεία του και θα καταλήγει καθαρό στους κεντρικούς σωλήνες αποχέτευσης της πόλης.

Η εφαρμογή αυτού του πρωτοποριακού συστήματος για τη διαχείριση των όμβριων υδάτων θεωρείται πολύ σημαντική για τον άξονα της 28ης Οκτωβρίου, όπου εξαιτίας και της πλήρους απουσίας πρασίνου σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων προκαλούνται πολύ συχνά σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα, κυρίως στη συμβολή με τη Βασιλίσσης Όλγας.
Η πρόταση της αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων για την αναβάθμιση του άξονα της 28ης Οκτωβρίου περιλαμβάνει ακόμη τη διαπλάτυνση των σχεδόν ανύπαρκτων σήμερα πεζοδρομίων, τη διαμόρφωση θέσεων στάθμευσης και την αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού.

Για την κατάρτιση αυτού του σχεδίου, που αφορά τη διαχείριση των όμβριων υδάτων, το τμήμα δενδροστοιχιών του δήμου Θεσσαλονίκης αξιοποίησε τη διεθνή εμπειρία, μελετώντας την εφαρμογή ανάλογων λύσεων στο Πόρτλαντ, στο Βερολίνο, στο Σιάτλ ή και στο Σίδνεϊ.

ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Στο σχεδιασμό της αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων περιλαμβάνεται ακόμη και η διαμόρφωση πράσινου δώματος στο νέο δημαρχιακό μέγαρο. Εξάλλου η ανάδειξη του νέου δημαρχείου σε ένα πράσινο κτίριο είχε αποτελέσει στόχο για τη νέα δημοτική αρχή, τα στελέχη της οποίας ουδέποτε είχαν κρύψει τη διαφωνία τους για την απουσία μεγάλων επιφανειών πρασίνου από το κτιριακό συγκρότημα που κατασκευάστηκε στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Τσιρογιάννη.

Σύμφωνα με την προμελέτη του έργου, την οποία έχει συντάξει το τμήμα δενδροστοιχιών της αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων, οι επιφάνειες στην ταράτσα του νέου δημαρχείου, οι οποίες είναι διαθέσιμες για φυτεύσεις, καλύπτουν συνολική έκταση 600 τ.μ. και βρίσκονται στη δυτική και στη νότια πλευρά του κτιριακού όγκου, καθώς και στο κτίριο που συνδέει τις διοικητικές υπηρεσίες με αυτές της διοίκησης. Στην ανατολική πλευρά, εκεί δηλαδή όπου αναπτύσσεται το κτίριο των διοικητικών υπηρεσιών, δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος, καθώς βρίσκονται τοποθετημένα διάφορα μηχανήματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες λειτουργίας του νέου δημαρχιακού μεγάρου.

Τα φυτεμένα δώματα, όπως αυτό που προγραμματίζεται να δημιουργηθεί στο νέο δημαρχείο, θεωρείται ότι αποτελούν μία από τις βασικές τεχνικές οικολογικής διαχείρισης των όμβριων υδάτων, καθώς με τη διαμόρφωσή τους επιτυγχάνεται αφενός η κατακράτηση των ρύπων που μεταφέρει το νερό της βροχής, αφετέρου η μείωση των πλημμυρικών φαινομένων.

Η φύτευση στο δώμα του νέου δημαρχείου προτείνεται να γίνει με το λεγόμενο σύστημα του εκτατικού τύπου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για την κάλυψη του δώματος θα προτιμηθούν φυτά χαμηλής βλάστησης, το ύψος των οποίων δεν θα ξεπερνά τα δέκα εκατοστά. Τέτοια είναι διάφορα φυτά εδαφοκάλυψης ή και αγριολούλουδα, το ακριβές είδος των οποίων πάντως θα επιλεγεί στην πορεία με κριτήριο την αντοχή τους στην ξηρασία, στο ψύχος και στον άνεμο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης επέλεξαν το σύστημα του εκτατικού τύπου, καθώς το θεώρησαν καταλληλότερο τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά, ενώ συνεκτίμησαν και το γεγονός ότι δεν επιβαρύνει το σκελετό του κτιρίου.

Οι πρώτοι τέσσερις επετειακοί κήποι

Ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά μέσα στις επόμενες ημέρες στην προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου που αφορά την αναβάθμιση τεσσάρων πάρκων, τα οποία σήμερα παρουσιάζουν εικόνα πλήρους εγκατάλειψης. Για την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, που θα είναι ύψους περίπου 500.000 ευρώ, δόθηκε πριν από λίγες ημέρες η αναγκαία έγκριση της οικονομικής επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης. Το έργο αφορά τη διαμόρφωση των πρώτων τεσσάρων από τους συνολικά επτά επετειακούς κήπους που σχεδιάζεται να κατασκευαστούν μέσα στο 2012 με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.

Το πρώτο πάρκο που πρόκειται να αναπλαστεί είναι αυτό που βρίσκεται απέναντι από τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου επί της ομώνυμης οδού. Ο χώρος αυτός θα αποτελέσει το πάρκο των αναμνήσεων, όπου θα διαμορφωθούν πέντε θεματικοί κήποι, ο αρχαιοελληνικός, ο ρωμαϊκός, ο βυζαντινός, ο οθωμανικός και ο εκλεκτικιστικός.

Σε πάρκο του αέρα, της γης και του νερού θα αναδειχθεί ο χώρος πρασίνου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου, Νέστορος και Λαγκαδά. Κεντρικά στοιχεία στη διαμόρφωση του συγκεκριμένου πάρκου θα αποτελέσουν η μετατροπή του υφιστάμενου τοιχίου αντιστήριξης σε τοίχο νερού και η διαμόρφωση στη βάση του μιας μικρής φυτεμένης λίμνης.

Εργασίες αναβάθμισης στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εργολαβίας πρόκειται να εξελιχθούν και στο πάρκο που βρίσκεται στη συμβολή της οδού Ελευθερίας με τη Γληνού, στη δημοτική ενότητα της Τριανδρίας. Σημείο αναφοράς στο καινούργιο πάρκο του μαθησιακού παιχνιδιού αναμένεται να αποτελέσει ένας λόφος καλυμμένος με χλοοτάπητα, ο οποίος εκτιμάται ότι θα δημιουργεί πολλαπλά ερεθίσματα στο παιχνίδι, καθώς στη μία πλευρά του θα τοποθετηθεί μία μεγάλη τσουλήθρα με σπιτάκι-παρατηρητήριο και στην άλλη πλευρά του θα διαμορφωθεί ένας τοίχος αναρρίχησης για παιδιά. Προς την πλευρά της τσουλήθρας θα τοποθετηθούν σε σειρά στο φυσικό έδαφος ανακυκλωμένα ελαστικά φορτηγών, τα οποία θα αποτελούν εναλλακτικά μέσα αναρρίχησης για τα μικρά παιδιά. Παράλληλα στο ίδιο πάρκο προβλέπονται η διαμόρφωση ενός ξηροποτάμου με μαιανδρισμούς για εναλλακτικό παιχνίδι, η τοποθέτηση παιχνιδιών ισορροπίας για παιδιά με ηλικίες από 2 έως 5 και από 5 έως 12 ετών, καθώς και η δημιουργία σκάμματος με άμμο για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Η κατασκευή ενός βιοκλιματικού στεγάστρου με γυάλινες περσίδες σκιασμού θα κυριαρχεί στο πάρκο της πράσινης καινοτομίας, όπως θα ονομάζεται με την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης το παρκάκι στη συμβολή της λεωφόρου Κωνσταντίνου Καραμανλή με την οδό 25ης Μαρτίου. Στο στέγαστρο αυτό θα ενσωματωθεί και ο φωτισμός του πάρκου, ενώ στην ανατολική πλευρά του θα διαμορφωθεί ένα δίχτυ από συρματόσχοινα, στο οποίο θα αναπτυχθεί ένας πράσινος κάθετος κήπος με αναρριχώμενα φυτά.

makthes.gr