Το ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας που μαγνητίζει το ενδιαφέρον - Ο διαγωνισμός και το τίμημα για το μίσθωμα

Μεγάλο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον που παρουσιάζεται, για τη μακροχρόνια ενοικίαση του διατηρητέου κτιρίου επί της οδού Ακαδημίας 31 και Αμερικής, στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο σε επίπεδο ιδιοκτησίας ανήκει στην Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ.).

Είναι δεδομένο ότι, προσεχώς, θα ξεκινήσει διαγωνισμός για το εν λόγω ακίνητο, το οποίο μάλιστα θεωρείται εξαιρετική περίπτωση λόγω θέσης και όχι μόνο. Ενδεικτικό είναι, πως παλαιότερα χρησιμοποιείτο σαν ξενώνας υψηλών προσώπων του Υπουργείου Άμυνας.

Ο λόγος που, ακόμα, δεν έχει γίνει γνωστό το πότε ακριβώς θα υπάρξει εκκίνηση του διαγωνισμού έγκειται, στο ότι προηγουμένως πρέπει το Συμβούλιο Άμυνας να ορίσει τους όρους αυτού. Κατόπιν, η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (σ.σ. που παρεμπιπτόντως είναι νεοπαγής μιας και λειτουργεί μόλις από το 2017) θα προβεί στην άμεση έναρξη του διαγωνισμού, που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι ανοιχτός, ηλεκτρονικός και πλειοδοτικός. Θα μπορεί να συμμετάσχει, δηλαδή, οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος.

Το τίμημα για τη μίσθωση, απαιτείται να ορίζεται τουλάχιστον στο 5% επί της αντικειμενικής αξίας του κτιρίου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως το μηνιαίο μίσθωμα για το ακίνητο της Οδού Ακαδημίας 31 και Αμερικής μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 50.000 ευρώ.

Κατά πάσα πιθανότητα, το κτίριο ιδιοκτησίας της ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ αναμένεται να μετατραπεί σε πολυτελές boutique ξενοδοχείο. Ωστόσο, αξίζει να επισημάνουμε ότι ο διαγωνισμός που θα προκηρυχθεί θα αναφέρεται γενικά σε εμπορική χρήση και δεν θα δεσμεύει τους επενδυτές, αποκλειστικά, για ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας. Αυτό συμβαίνει διότι σε περίπτωση που η προκήρυξη ήταν περιοριστική και αφορούσε μόνο τη δημιουργία καταλύματος, τότε θα έπεφτε στα δικαστήρια σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που ο διαγωνισμός θα είναι ηλεκτρονικός κι ανοιχτός και άρα, το ενδιαφέρον μπορεί να είναι μεγάλο και ποικίλο. Πάντως ήδη και χωρίς να έχει υπάρξει επίσημη προκήρυξη, η (σ.σ. θεωρητική έως ώρας) ζήτηση για τη μίσθωση του διατηρητέου κτιρίου κρίνεται εξαιρετικά ζωηρή.

Σημειώνεται, ότι η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων είχε ολοκληρώσει με επιτυχία τον διαγωνισμό για το «La Mirage» στην Ομόνοια, το οποίο μίσθωσε στην ισραηλινή αλυσίδα Brown Hotels. Ενώ εξίσου η ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ., ήταν που μίσθωσε στην Intrakat μέχρι το 2037, έναντι του μηνιαίου ποσού των 40 χιλ. ευρώ, το τριώροφο διατηρητέο κτίριο στην οδό Κολοκοτρώνη 3-5 στο κέντρο της Αθήνας. Το οποίο, ως γνωστών, θα ανοίξει τις πύλες του μέσα στο καλοκαίρι υπό την επωνυμία «Athens Townhouse». Συνολικά, επισημαίνεται ότι η ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων ορίζεται ως εξής:

Συνολική Έκταση τ.μ.: 251.536.177
Ακίνητα: 1.477
Γεωγραφικά Διαμερίσματα: 10
Συνολική Αντικειμενική Αξία Ακινήτων: € 33014 δις

Χρήστος Δημόπουλος
bizness.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!