ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ERGON ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

[ERGONCON][slideshow]

Tα ομόλογα το 2018 επιβεβαίωσαν: Απαγορευτική η έξοδος στις αγορές

Tην τέταρτη χειρότερη επίδοση, ανάμεσα στις κυριότερες οικονομίες του πλανήτη, μετά το Μεξικό, την Ιταλία και τις ΗΠΑ, παρουσίασαν τα ελληνικά ομόλογα το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

H απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 4,36 %. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στη διάρκεια του έτους η απόδοσή του επιδεινώθηκε κατά 29 μονάδες βάσης. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση διεθνώς, αφού τα ιταλικά ομόλογα αυξήθηκαν κατά 80 μονάδες βάσης και τα αμερικάνικα ομόλογα έρχονται δεύτερα με 34 μονάδες βάσης.

Tο ελληνικό δεκαετές έφτασε την μέγιστη απόδοση του 4,81% στις 29 Μαΐου φέτος, αφού είχε πέσει σε χαμηλά 12 ετών στα τέλη Ιανουαρίου, στο 3,6%, αναπτερώνοντας τις προσδοκίες για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Oι ελπίδες κατέρρευσαν, καθώς οι αποδόσεις του 10ετούς ελληνικού ομολόγου συνέχισαν να ανεβαίνουν κατά τη διάρκεια του έτους.

Aυτή την εβδομάδα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δημοσίευσε 20σέλιδη παρουσίαση, που περιλαμβάνει τρία διαφορετικά σενάρια για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας το 2019, τα οποία προβλέπουν νέες εκδόσεις ομολόγων ύψους 3, 5 ή 7 δισ. ευρώ.

Mε την παρουσίαση ο ΟΔΔΗΧ και το υπουργείο Οικονομικών επισημοποιούν την πρόθεσή τους να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές την προσεχή χρονιά, στέλνοντας όμως σαφές μήνυμα ότι η επάνοδος θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα επικρατούν και δεν θα γίνει με οποιοδήποτε κόστος.

Aπαγορευτικές συνθήκες για μια έξοδο στις αγορές

Mέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση, αλλά και οικονομικοί παράγοντες απέδιδαν την άνοδο της απόδοσης των ομολόγων στις εξελίξεις στην Ιταλία, στην Τουρκία.

Kι όμως, τώρα που δεν σημειώνεται καμία αναταραχή το ελληνικό δεκαετές κινείται με απόδοση 4,37% και το ιταλικό ομόλογο κινείται κάτω από 3% με απόδοση 2,73%, δηλαδή υπάρχει ένα spread 164 μονάδων βάσης. To δε πορτογαλικό δεκαετές ομόλογο κινείται με απόδοση 1,720%.

H Πορτογαλία εξήλθε κανονικά εκτός Μνημονίου και μάλιστα πρόσφατα είχε αποπληρώσει πρόωρα τις δόσεις της, ενώ και η γειτονική Κύπρος εξήλθε εκτός Μνημονίου δίχως να ενημερώσει καν τους δανειστές.

Oι συνθήκες αυτές είναι απαγορευτικές για μια ενδεχόμενη έξοδο στις αγορές και το μοναδικό που μπορεί να επιτύχει o ΟΔΔΗΧ είναι να ετοιμάσει μια έξοδο για μια έκδοση πενταετίας απλώς για λόγους εντυπωσιασμού και φυσικά για προεκλογικούς λόγους.

Oι ξένοι επενδυτές δεν αισθάνονται ασφαλείς με την Ελλάδα γι αυτό και ζητούν premium.


newmoney.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

[ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ][stack]

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

[ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ][btop]

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

[ΕΝΕΡΓΕΙΑ][grids]

TECHNEWS

[ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ][btop]