Ξεκινάει η επένδυση €50 εκατ. στον Αγ. Ιωάννη Σιθωνίας

Στο σημείο εκκίνησης βρίσκεται, ύστερα από πολλά χρόνια γραφειοκρατίας, η επένδυση συνολικού ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη τουριστικού συγκροτήματος στον Αγ. Ιωάννη Σιθωνίας.

Το 2014 η εταιρεία του Ιωάννη και Γεώργιου Μεντεκίδη υπέβαλε δεσμευτική προσφορά αξίας 9,6 εκατ. ευρώ στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση της παραθαλάσσιας έκτασης 253 στρεμμάτων στη χερσόνησο της Σιθωνίας, που βρίσκεται μεταξύ του Άθω (μοναστηριακή κοινότητα) και της Κασσάνδρας.

Λίγο πριν εκπνεύσει το 2018, η εταιρεία κατάφερε να εξασφαλίσει την άδεια δόμησης από το υπουργείο Περιβάλλοντος, γεγονός που επιτρέπει την λειτουργία της ξενοδοχειακής μονάδας, που θα περιλαμβάνει το project, με ορίζοντα το 2020.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το σχεδιαζόμενο, πέντε αστέρων, ξενοδοχείο θα είναι δυναμικότητας 476 κλινών, θα εκτείνεται σε 64,8 στρέμματα και θα διαθέτει εμβαδόν περίπου 13 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Θα έχει ακόμη 209 θέσεις στάθμευσης, όπως και πισίνες συνολικής επιφάνειας περίπου 3 χιλιάδων τ.μ. Η συνολική επένδυση της τάξης των 50 εκατ. ευρώ-ποσό που περιλαμβάνει το τίμημα για την απόκτηση της έκτασης-θα υλοποιήσει η εταιρεία ειδικού σκοπού Ακτή Αγ.Ιωάννη Αναπτυξιακή.

Το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ) για την αξιοποίηση του ακινήτου στη Σιθωνία, που εγκρίθηκε το 2015, προβλέπει την υλοποίηση ζώνης:

- τουρισμού-αναψυχής επιφανείας 64,8 στρεμμάτων, όπου με μέγιστο επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης 0,2 και επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων 10,75 μέτρα θα αναπτυχθούν καταλύματα, ειδικές τουριστικές υποδομές και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις, εμπορικά καταστήματα και καταστήματα παροχής υπηρεσιών, κοινωνική πρόνοια, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, θρησκευτικοί χώροι, περίθαλψη, χώροι συνάθροισης κοινού κ.ο.κ.

- τουριστικού−παραθεριστικού χωριού, επιφανείας 125 στρεμμάτων, με προβλεπόμενο σ.δ. 0,2 και επιτρεπόμενο ύψος κτηρίων 7,5 μέτρα. Στην εν λόγω περιοχή αναμένεται να υλοποιηθεί το σκέλος των κατοικιών.

- ήπιας αναψυχής επιφανείας περίπου 51 στρεμμάτων όπου απαγορεύεται η δόμηση και επιτρέπονται μόνο δραστηριότητες και λειτουργίες ήπιας αναψυχής που εξυπηρετούν την πρόσβαση και παραμονή στη θάλασσα και την αναψυχή του κοινού και οι οποίες δεν αλλοιώνουν τη φυσική μορφολογία της περιοχής.

Το ακίνητο διαθέτει δασικές εκτάσεις 26,5 στρεμμάτων όπου απαγορεύεται η δόμηση, ενώ, βάσει του ΕΣΧΑΔΑ, δεν προβλέπεται η κατασκευή γηπέδου γκολφ.

Το έργο αναμένεται να δημιουργηθεί σε φάσεις, με το ξενοδοχείο να είναι η πρώτη ανάπτυξη.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
capital.gr