Ο πύργος της Πίζας «γέρνει» κατά 4 εκ. λιγότερο

Σχεδόν δυο δεκαετίες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στήριξης που έκαναν ειδικοί μηχανικοί στον φημισμένο Πύργο της Πίζας στην Ιταλία αξιωματούχοι που επιβλέπουν το μνημείο διαπίστωσαν ότι η κλίση του μειώθηκε κατά 4 εκατοστά.

O πύργος «συνεχίζει να… ισιώνει» δήλωσε ο Nunziante Squeglia, καθηγητής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της πόλης και Σύμβουλος στην επιτροπή που παρακολουθεί το μνημείο. Η διόρθωση είναι το αποτέλεσμα μέτρων που έγιναν λίγο πριν τις αρχές του αιώνα για να μην καταρρεύσει το ιστορικό μνημείο. «Γνωρίζαμε ότι τα μέτρα αυτά θα έχουν παρατεταμένες συνέπειες» πρόσθεσε ο καθηγητής, αλλά οι μηχανικοί δεν μπορούσαν να προβλέπουν ότι ο πύργος θα αντιστρέψει την κλίση του.

O Πύργος της Πίζας εκτός από του ότι είναι ένα από τα πιο διάσημα μνημεία της Ιταλίας είναι επίσης και ένα από τα πιο εύθραυστα. Χτίστηκε ως καμπαναριό για τον καθεδρικό ναό της Πίζας και το βαπτιστήριο και άρχισε να βυθίζεται στο έδαφος πέντε χρόνια μετά την έναρξη της κατασκευής του το 1173. Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των αιώνων, η επικίνδυνη κλίση του, έκανε τον πύργο (ύψους 58,36 μέτρα) ελκυστικό για τους τουρίστες που επισκέπτονται την Ιταλική πόλη.

O Gianluca De Felice, Γενικός Γραμματέας της Όπερας Primaziale Pisana, υπογράμμισε πως «οι ντόπιοι κατάλαβαν ότι αυτό που θεωρούνταν αρχιτεκτονική αποτυχία ήταν τελικά πλεονέκτημα για την πόλη». Τον Ιανουάριο του 1990 ο πύργος έκλεισε για το κοινό όταν οι αξιωματούχοι που τον παρακολουθούν ανησύχησαν την μακροπρόθεσμη σταθερότητά του και άνοιξε ξανά 11 χρόνια αργότερα όταν κατάφεραν να μειώσουν την κλίση του.

ered.gr