ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ERGON ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

[ERGONCON][slideshow]

Πως να μην πουλήσεις την Startup σου, ακόμα κι αν όλοι την θέλουν

του Michael del Castillo

Λοιπόν, τα έχεις κάνει όλα σωστά. Η εταιρεία σου είναι κερδοφόρα, οι υπάλληλοί σου χαρούμενοι, οι πελάτες σου σε λατρεύουν.

Οι φήμες για εξαγορά αρχίζουν να κυκλοφορούν από εταιρείες της βιομηχανίας στην οποία ανήκεις ενώ τα μηνύματα με συμβουλές και υπονοούμενα αρχίζουν να γεμίζουν τα εισερχόμενά σου. O κόσμος ενδιαφέρεται για την startup σου και εσύ φοβάσαι ότι πολύ απλά μπορεί να την πουλήσεις.

Χτες, στη σύνοδο κορυφής του Forbes στη Βοστόνη με τους 30 επιχειρηματίες κάτω των 30 ετών, τέσσερις επιχειρηματίες εξέτασαν προσεκτικά πολλούς διαφορετικούς τρόπος χειρισμού, μεταξύ αυτών ήταν ένας που υπέκυψε και πούλησε, ένας άλλος που πούλησε και στη συνέχεια ανακάλεσε και άλλοι δύο που απέφυγαν με επιτυχία να πουλήσουν την startup τους.

Σε συνέντευξη που ακολούθησε το πάνελ, με τίτλο "Αγόρασε, Κράτα, Πούλα: Η τέχνη της εξαγοράς", το οποίο συντόνισε ο συντάκτης του Forbes Maggie McGrath, ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας Αirtable, Ηοwie Liu, μοιράστηκε το μυστικό του για το πως να αποφύγει κάποιος την πώληση της startup του και να εξοικονομήσει χρήματα.

"Έχουμε αποφύγει πραγματικά την επιβάρυνση και την ταλαιπωρία που προκαλούν οι προσφορές εξαγοράς γιατί πολύ απλά δεν λαμβάνουμε αυτές τις κλήσεις" δήλωσε ο Liu. "Για να αποδεχτείτε μια εξαγορά θα πρέπει πρώτα γενικά να το συζητήσετε εσωτερικά".

Ο Liu ίδρυσε την Airtable με έδρα το Σαν Φρανσίσκο το 2013, συγκεντρώνοντας χρηματοδότηση ύψους $62 εκατομμυρίων για να δημιουργήσει ένα εξελιγμένο λογιστικό φύλλο προκειμένου να βοηθήσει τις μικρές ή τις μεγάλες επιχειρήσεις να συνεργάζονται αποτελεσματικότερα.

Παρά το γεγονός πως στον ιστότοπο της Airtable είναι εγγεγραμμένοι περισσότεροι από 30.000 εταιρικοί πελάτες, o Liu λέει ότι "δεν υπάρχει κάποιο σενάριο που να λέει πως είναι καλύτερο για εμάς να πουλήσουμε".

Εκτός από το να μη λαμβάνεις κλήσεις από δυνητικούς αγοραστές, ο Liu είχε άλλη μία συμβουλή να δώσει σε όποιον προσπαθεί να αποφύγει να πουλήσει την startup του: μην τολμήσετε να ξεκινήσετε μια επιχείρηση εάν έχετε στο μυαλό σας μια στρατηγική εξόδου.

"Τα χρήματα αποτελούν κίνητρο για τους εργαζόμενους, τον μέτοχο, την ομάδα" ανέφερε ο Liu. "Αλλά τελικά είμαστε το είδος της εταιρείας που θα θέλαμε να υπάρχουμε ακόμα και χωρίς καπιταλιστικά κίνητρα".

Ο συνάδελφος του Liu, Austin McChord, της τεχνολογικής πλατφόρμας Datto, πούλησε την εταιρεία του στη Vista Equity Partners για ένα ποσό που δεν έχει ανακοινωθεί, για να δωρίσει $50 εκατομμύρια νωρίτερα αυτό το έτος. Μία άλλη, η Adina Mangubat πούλησε την εταιρεία Spiral Genetics τον περασμένο χρόνο, για να προχωρήσει μετά στην απόσχισή της και στην λειτουργία της ως ανεξάρτητη οντότητα.

Ένας άλλος ιδρυτής παρευρέθηκε στην ίδια εκδήλωση, ο Henrique Dubugras, διευθύνων σύμβουλος της Startup Brex. O βραζιλιάνος Dubugras πούλησε την προηγούμενη startup του, την Pagar.Me προκειμένου να μπορέσει να εισέλθει στην μεγαλύτερη αγορά των ΗΠΑ.

Τώρα που η Brex έχει συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 57 εκατ. δολαρίων, ο συνιδρυτής του Dubugras και CFO, Michael Tannenbaum, είπε πως λαμβάνει τακτικά προτάσεις εξαγοράς. Σε μια συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε μετά το πάνελ ο Tannenbaum εξήγησε πως ένα ρητό από την πατρίδα του Dubugras επηρεάζει την κουλτούρα της εταιρείας. "Υπάρχει ένα ρητό στη Βραζιλία, που λέει πως δεν χρειάζεται να με κάνεις να βγάλω όλα τα ρούχα μου για να μου πεις πως δεν σου αρέσει η μύτη μου" είπε ο Tannebaum.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

[ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ][stack]

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

[ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ][btop]

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

[ΕΝΕΡΓΕΙΑ][grids]

TECHNEWS

[ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ][btop]