ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ERGON ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

[ERGONCON][slideshow]

O Βακάκης της Jumbo με τα διαθέσιμα της εταιρείας του θα μπορούσε να αγοράσει τράπεζα!

Mιλώντας κανείς θεωρητικά, ο επιχειρηματίας κ. Απόστολος Βακάκης με τα ταμειακά διαθέσιμα της JUMBO που ανέρχονται σε 436 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να αγοράσει ένα πλειοψηφικό πακέτο μετοχών μιας τράπεζας.

Bεβαίως, προτιμά να επενδύει αυτά τα χρήματα στην επέκταση της εταιρείας στα Βαλκάνια και όπως είπε σε 3-4 χρόνια η Ρουμανία θα είναι βασικός πυλώνας της επιχειρηματικής ανάπτυξης της JUMBO καθώς ήδη διαθέτει εκεί 10 καταστήματα σε σύνολο δικτύου 75 καταστημάτων.

H σύγκριση της εταιρείας του με τις τράπεζες είναι καταλυτική και δείχνει τις εξαίρετες επιδόσεις της. Καθημερινά ο κ. Βακακής κερδίζει 413.000 ευρώ, καθώς τα καθαρά κέρδη της χρήσης που έληξε στις 30 Ιουνίου 2018, ήταν 151,10 εκατ. Ευρώ.

H χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση της εταιρείας είναι 1,7 δις. ευρώ, δηλαδή οκτώ φορές τα κέρδη EBIDTA ( 221 εκατ. ευρώ ) και εντεκάμισι φορές τα καθαρά κέρδη, ήτοι 151,10 εκατ. ευρώ.

Ξεπερνά όλες τις τράπεζες και δυο βιομηχανικούς ομίλους

Mε την κεφαλαιοποίηση της η Jumbo φθάνει την αποτίμηση της Alpha bank (1,76 δισ. ευρώ) ενώ ξεπερνά όλες τις υπόλοιπες τράπεζες : Εθνική 1,28 δισ. ευρώ, Eurobank 1, 13 δισ. ευρώ και Τράπεζα Πειραιώς 471 εκατ. ευρώ.

Φθάνει επίσης και την κεφαλαιοποίηση δυο βιομηχανικών εταιρειών, της Βιοχάλκο και του Μυτιληναίου. Για ορισμένους επενδυτές αυτό κάτι σημαίνει, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι η Jumbo εκτός των μετοχικών αποδόσεων έχει μοιράσει μερίσματα ύψους 1,16 ευρω απο το 2016, ενω ετοιμάζεται να μοιράσει νέο μέρισμα.

Oι πωλήσεις- τα κέρδη

Oι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 753 εκατ. ευρώ και σε Ρουμανία – Βουλγαρία ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν διψήφιος, εξ ου και η συνολική της ανάπτυξη. Τα κέρδη προ φόρων, και αποσβέσεων έφθασαν τα 221 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 151, 10 εκατ. ευρώ. Το 60% της δραστηριότητας της εταιρείας παραμένει στην Ελλάδα και τα επόμενα χρόνια θα μειωθεί πιθανότατα στο 50%, εξαιτίας της επέκτασης στα Βαλκάνια.

O κ. Α. Βακάκης δεν θέλει να αγοράσει τράπεζα,αντίθετα η εταιρεία του σύναψε ένα ομολογιακό δάνειο 200 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,75% για την αναχρηματοδότηση δανείων και συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της εταιρείας σ ΄ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο.

Eίναι τόσο σίγουρος για την εταιρεία ώστε υποστηρίζει πως μπορεί να την μεταβιβάσει σε πέντε λεπτά καθώς τα στοιχεία έχουν ελεγχθεί και είναι ακριβή. Προς το παρόν και μέχρι να λάβει υψηλότερες αποτιμήσεις η εταιρεία παραμένει στην Ελλάδα.

Του Δημήτρη Παφίλα
newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

[ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ][stack]

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

[ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ][btop]

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

[ΕΝΕΡΓΕΙΑ][grids]

TECHNEWS

[ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ][btop]