Βloomberg: Οι επενδυτές θέλουν να ξαναγράψουν τους όρους του bail in

To 2013 η Σλοβενία έσωσε τις τράπεζές της ρίχνοντας το μεγάλο βάρος στους μετόχους και κατόχους ομολόγων αξίας 600 εκατ. ευρώ. Τώρα ορισμένοι από αυτούς τους επενδυτές θέλουν τα χρήματά τους πίσω. Η προσπάθειά τους θα μπορούσε να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην Ε.Ε., που είχε θελήσει με τους κανόνες του bail in να δώσει τέλος σε διασώσεις, που θα βαρύνουν τους φορολογούμενους, επισημαίνεται σε ρεπορτάζ του Bloomberg.

Αν και οι έως τώρα προσφυγές τους στη Δικαιοσύνη δεν είχαν ιδιαίτερη επιτυχία, η αναδιοργάνωση στην κεντρική τράπεζα της χώρας και μία απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αποκαλύπτουν ότι το θέμα δεν έχει κλείσει. Οι επενδυτές πιέζουν για έναν νόμο, που θα τους επιτρέψει να ανακτήσουν τις ζημίες, οδηγώντας έτσι την χώρα σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Η ψήφιση του νόμου θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας» σχολιάζει η Οτίλια Νταντ, αντιπρόεδρος Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπη στην Teneo Intelligence. «Θα υπάρχει κίνδυνος ανατροπών σε κάθε χώρα, που εφάρμοσε το bail in» εξηγεί.

Η Σλοβενία είχε λάβει την έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών για ένα σχέδιο διάσωσης ύψους 3,2 δισ. ευρώ για τις μεγαλύτερες τράπεζές της, αφού συμφώνησε ότι οι επενδυτές και όχι οι φορολογούμενοι θα αναλάβουν το βάρος. Η συμφωνία αυτή είχε ως αποτέλεσμα να αποφύγει ένα μνημόνιο τύπου Ελλάδας, σχολιάζει το Bloomberg.

Ωστόσο η Ένωση Μετόχων της Σλοβενίας, υπό τον Κρίστιαν Βέρμπιτς, επικαλείται απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο αν και έκρινε ότι το bail in δεν ήταν παράνομο, σημείωσε πως η υφιστάμενη νομοθεσία στη χώρα δεν είναι επαρκής για την προστασία των επενδυτών. Θυμίζει επίσης ότι σε αντίστοιχες τραπεζικές διασώσεις στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία υπήρξαν ορισμένοι επενδυτές (κυρίως μικροεπενδυτές), οι οποίοι ανέκτησαν μέρος των απωλειών τους.

«Η Σλοβενία είναι η μόνη χώρα, στην οποία δεν υπήρξε ούτε καν η παραμικρή συζήτηση για αποζημίωση» αναφέρει ο Βέρμπιτς, επικαλούμενος και σχετική αναφορά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το βάρος της κριτικής πέφτει στον πρώην κεντρικό τραπεζίτη, Μπόστγιαν Γιάζμπετς, ο οποίος αποχώρησε από τη θέση τον Μάιο. Μάλιστα τα ερωτηματικά γύρω από τους χειρισμούς της τραπεζικής διάσωσης οδήγησαν την αστυνομία στο να ανοίξει έρευνα το 2016, πραγματοποιώντας μεταξύ άλλων έφοδο στα γραφεία της κεντρικής τράπεζας. Η ΕΚΤ είχε καταδικάσει την ενέργεια ως απόπειρα καταπάτησης της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας.

Η όλη υπόθεση είχε βεβαίως αντίκτυπο και στην πολιτική σκηνή, όπως έδειξαν οι τελευταίες εκλογές. Θα μπορούσε να έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο συνολικά στην Ε.Ε.

kerdos.gr