Οι μαθητές «επιχειρηματίες» είναι οι υπεύθυνοι πολίτες που αλλάζουν την Ελλάδα

Το πρόγραμμα Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece​, για μαθητές και μαθήτριες 15-18 ετών, αποτελεί το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο που αλλάζει τη νοοτροπία υπέρ της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας από την κρίσιμη παιδική ηλικία ενώ παράλληλα δημιουργεί κοινωνικά ευαίσθητους και υπεύθυνους πολίτες.


Τα τελευταία χρόνια, τα παιδιά μας έχουν καταπλήξει με τις έξυπνες και κοινωνικά ευαίσθητες επιχειρηματικές ιδέες τους, όπως της «Helm.e.t.» από τους μαθητές της Β’ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά στην Καλαμάτα, με το «έξυπνο κράνος» που μόνο εφόσον το φορέσει ο αναβάτης η μοτοσυκλέτα παίρνει μπροστά. Η ιδέα βραβεύτηκε το 2018 στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, με τα παιδιά να δηλώνουν αποφασισμένα να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να βγει το προϊόν τους στην αληθινή αγορά και να σώσει χιλιάδες ζωές στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.


Όλες οι 1.000 μαθητικές επιχειρήσεις που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 12 χρόνια στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος Mαθητική «Εικονική Επιχείρηση», έχουν διαγράψει τη δική τους επιτυχημένη πορεία, ανεξάρτητα από το εάν έχουν διακριθεί στους διαγωνισμούς του ΣΕΝ/JA Greece και του JA Europe. Τα παιδιά δημιουργούν αληθινά προϊόντα, κάνουν πωλήσεις, έχουν κέρδη (που διατίθενται σε φιλανθρωπικούς σκοπούς), κρατούν βιβλία εσόδων-εξόδων (εικονικά μεν, εντελώς ρεαλιστικά δε) κάνουν προώθηση, μάρκετινγκ, διαφήμιση, δημιουργούν business plan σε βάθος τριετίας και πολλά άλλα.

mathitikh_epixeirhmatikothta_2.jpg?mtime=20180727195413#asset:94213


Τα παιδιά καλούνται να δημιουργήσουν τη δική τους «επιχείρηση» στη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς και να λειτουργήσουν σαν ενήλικες. Να διαχειριστούν χρόνο και χρήμα όπως οι μεγάλοι, όπως η μαμά και ο μπαμπάς. Το γεγονός αυτό λειτουργεί καταλυτικά θετικά στην προσωπικότητά τους, τα ωριμάζει με ταχύτατο ρυθμό, τα βοηθά να επιλέξουν το επάγγελμα που τους ταιριάζει και να έχουν εργασιακή εμπειρία πριν ακόμα αποφοιτήσουν από το Λύκειο. Μαθαίνουν να σέβονται τη γνώμη του συμμαθητή-συναδέλφου τους, να λειτουργούν ομαδικά, να μοιράζουν αρμοδιότητες και να τηρούν κανόνες και προθεσμίες, όπως σε μια αληθινή επιχείρηση. Να γίνονται εξαιρετικά υπεύθυνα, με δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις στη μαθητική «επιχείρηση». Έχει καταγραφεί ότι παιδιά έχουν πάει ακόμα και με πυρετό στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της «εταιρείας» για να παρουσιάσουν όλοι τα δεδομένα και να ληφθεί η σωστή απόφαση για την πορεία της συλλογικής δουλειάς των μαθητών και των μαθητριών.

Η ομαδική εργασία και η τήρηση των πρακτικών κανόνων και των προθεσμιών στα διάφορα στάδια της λειτουργίας της μαθητικής «επιχείρησης» δυσκολεύει ιδιαίτερα τα παιδιά - όπως δηλώνουν πολλοί καθηγητές που αναλαμβάνουν το πρόγραμμα - γιατί είναι κάτι καινούργιο που δεν το έχουν συνηθίσει στη σχολική τους ζωή. Για αυτό το λόγο όμως έχει και τη μεγαλύτερη αξία, γιατί στο τέλος του προγράμματος το μαθαίνουν, το θεωρούν πλέον δεδομένο, κι έτσι αποκτούν αυτοέλεγχο, πειθαρχία, πνεύμα σεβασμού και αναγνώρισης του συμμαθητή-συναδέλφου που συμβάλλει με το δικό του ρόλο στην επιτυχία της επιχείρησης.

Η οικονομική διαχείριση είναι επίσης κάτι πρωτόγνωρο για τα περισσότερα παιδιά και η κατανόησή της αποτελεί πολύ σημαντικό εφόδιο δύναμης και επιτυχίας για τη ζωή τους. Διαπιστώνουν στην πράξη με πόσο κόπο κερδίζονται τα χρήματα, γίνονται πολύ πιο συνειδητοποιημένοι και υπεύθυνοι καταναλωτές.
 
mathitikh_epixeirhmatikothta_3.jpg?mtime=20180727195425#asset:94214


Για αυτούς τους λόγους και για πολλούς ακόμα, δεν θα κουραστώ ποτέ να ενθαρρύνω ΌΛΑ τα παιδιά στην Ελλάδα, ΌΛΑ τα σχολεία, να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης. Στην Ελλάδα, το ΣΕΝ/JA Greece έχει καταφέρει να το προσφέρει δωρεάν για τα σχολεία και τα παιδιά, ενώ σε άλλες χώρες υπάρχει σημαντική οικονομική συνδρομή για την υλοποίησή του και από τα σχολεία και από τα παιδιά. Το πρόγραμμα διατίθεται χωρίς χρέωση χάρη στους χορηγούς του μη-κερδοσκοπικού οργανισμού: MetLife, Citi, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, The Hellenic Initiative, Αμερικανική Πρεσβεία, General Mills, SAP, Accenture άλλες 60 εταιρείες.

Το πρόγραμμα αυτό αλλάζει τις ζωές των παιδιών και την Ελλάδα. Όταν ΌΛΑ τα παιδιά στην Ελλάδα εκπαιδευτούν με τόσο ευχάριστο και βιωματικό τρόπο στην επιχειρηματικότητα, την υπευθυνότητα και τον σεβασμό στους κανόνες της ζωής, της οικονομίας και της κοινωνίας, θα ζούμε σε άλλη χώρα. Στην Ελλάδα που θέλουμε και αξίζουμε.
Μαρία Γιαννέτου
Δημοσιογράφος - Υπεύθυνη Επικοινωνίας, ΣΕΝ/Junior Achievement Greece

epixeiro.gr

 

 

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα