Αυθαίρετα σε επιχειρήσεις – Τι ισχύει

Άρθρο της ERGON Σύμβουλοι Μηχανικοί

Ένα μεγάλο θέμα στις επιχειρήσεις έτσι όπως διαμορφώθηκε το νομοθετικό πλαίσιο, είναι οι προϋποθέσεις νόμιμης λειτουργίας τους.

Μία από τις προϋποθέσεις αυτές είναι και η νομιμότητα του ακινήτου. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, για να θεωρείται μια επιχείρηση νόμιμη, θα πρέπει το ακίνητο στο οποίο εδρεύει και λειτουργεί να είναι νόμιμο είτε πρόκειται για ιδιόκτητο είτε για μισθωμένο, δηλαδή να μην υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή και χρήση ή εάν υπάρχει κάποια αυθαιρεσία να έχει γίνει τακτοποίηση.

Νέες επιχειρήσεις

Όσον αφορά τις νέες επιχειρήσεις, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα χρειαστούν έναν εξειδικευμένο σύμβουλο Μηχανικό κατά την αναζήτηση του κατάλληλου ακινήτου.


Η εταιρεία ERGON Σύμβουλοι Μηχανικοί προτείνει να καταλήξετε αρχικά σε κάποιο ή κάποια επιθυμητά ακίνητα που να σας καλύπτουν λειτουργικά και αμέσως μετά να γίνει έλεγχος νομιμότητας του ακινήτου ώστε να γνωρίζετε αν το ακίνητο αυτό είναι νόμιμο ή αν όχι, τι απαιτείται για να τακτοποιηθεί εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Χρήσιμη συμβουλή: Το γεγονός ότι στο ακίνητο που σας ενδιαφέρει, λειτουργούσε πριν από εσάς μια επιχείρηση με την ίδια δραστηριότητα με τη δική σας, δεν αποτελεί απόδειξη νομιμότητας.

Υφιστάμενες επιχειρήσεις

Στις υφιστάμενες επιχειρήσεις τα πράγματα είναι αρκετά πιο δύσκολα καθώς ήδη λειτουργούν και η τακτοποίηση τυχόν αυθαιρεσιών δημιουργεί μια επιπλέον υποχρέωση οικονομικά και διαδικαστικά.

Πέρα από αυτά όμως, υπάρχουν περιπτώσεις που τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά, καθώς υπάρχει περίπτωση η αυθαιρεσία να αφορά την ίδια τη χρήση του ακινήτου. Εάν η χρήση αυτή επιτρέπεται, τότε δεν μένει παρά να τακτοποιηθεί. Εάν όμως αυτή η χρήση απαγορεύεται σε αυτό το ακίνητο είτε λόγω τεχνικών προδιαγραφών του κτιρίου είτε λόγω περιορισμών που υφίστανται στην περιοχή (χρήσεις γης), τότε η επιχείρηση θα πρέπει σύντομα να βρει ένα νέο ακίνητο όπου όλα τα παραπάνω να έχουν εξασφαλιστεί πριν γίνει η μίσθωση.



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα