Ανεξάρτητη είσοδο για διαμερίσματα Airbnb

Ειδικό σχέδιο που θα διέπει τα τουριστικά καταλύματα ενέκριναν την προηγούμενη βδομάδα, οι τοπικές αρχές της Μαδρίτης.

Το σχέδιο αντικατοπτρίζει πολλές από τις προτάσεις που διατυπώθηκαν νωρίτερα από την δημοτική αρχή του Manuela Carmena, με σκοπό να αποτρέψουν την μετατροπή του κέντρου τους σε θεματικά τουριστικά πάρκα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας El Pais.

Στα βασικά μέτρα ξεχωρίζει η αναγκαστική ύπαρξη ανεξάρτητης εισόδου κτιρίου ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων για διακοπές στην περιοχή του κέντρου (που περικλείεται από την περιφερειακή οδό M-30), καθώς η χρήση της κεντρικής εισόδου των κατοίκων θα απαγορευτεί. Το σχέδιο θεωρεί επίσης ότι μια κατοικία που εκμισθώνεται στους τουρίστες για περισσότερο από 90 ημέρες το έτος χρησιμοποιείται για εμπορική δραστηριότητα και χαρακτηρίζεται ως αυστηρά επαγγελματική. Οπότε και ο ιδιοκτήτης του θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για εμπορική άδεια και υπόκειται σε όλες τις διατάξεις που αφορούν την άδεια λειτουργίας καταλυμάτων.

Ο Δήμος της Μαδρίτης επικαλείται την όχληση των ενοίκων στις πολυκατοικίες που ενοικιάζονται σχεδόν όλο τον χρόνο δωμάτια.

Με τα μέτρα αυτά, οι αξιωματούχοι της πόλης ελπίζουν να περιορίσουν τον υπερβολική τουριστικοποίηση και εξευγενισμό (gentrification) του κέντρου της Μαδρίτης, που προκαλεί την αύξηση των τιμών για τους ντόπιους κατοίκους των περιοχών και την εκδίωξη από τις γειτονιές τους.

Η απόφαση έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από τους ιδιοκτήτες, καθώς με αυτό τον τρόπο το 95% των ενοικιαζόμενων δωματίων βγαίνει εκτός αγοράς. Βέβαια επισήμως δηλωμένα είναι περίπου 8.000 δωμάτια, μέσα όμως από τις σχετικές πλατφόρμες συνάγεται ότι περίπου 15.000 λειτουργούν "πειρατικά". Το 76% των ενοικιαστών, ωστόσο, ανήκουν στην μέση ηλικία, είναι άνεργοι και δεν έχουν δυνατότητα να βρουν άλλη εργασία, κατά συνέπεια ζουν από την ενοικίαση ενός δωματίου και συνεπώς η εφαρμογή της απόφασης δεν θεωρείται εύκολη υπόθεση.

Πηγή: Dealnews, El Pais

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα