ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ERGON ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

[ERGONCON][slideshow]

Αύξηση της παραγωγής του μεταποιητικού τομέα τον Ιούνιο για 13ο συνεχόμενο μήνα

Αυξήθηκε τον Ιούνιο, για δέκατο τρίτο συνεχόμενο μήνα, η παραγωγή του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της IHS Markit. Ο μεγαλύτερος όγκος νέων παραγγελιών ήταν ο βασικότερος παράγοντας που οδήγησε στην αύξηση της παραγωγής.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι στις 53,5 μονάδες, που έκλεισε τον Ιούνιο o εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers Index– PMI), ήταν ελαφρώς χαμηλότερος από τις 54,2 μονάδες του Μαΐου.

Όσον αφορά τις νέες παραγγελίες του μεταποιητικού τομέα της χώρας, σημειώνεται ότι, περισσότερες καταγράφηκαν τόσο από τις αγορές του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Το σύνολο των νέων εργασιών αυξήθηκε για ενδέκατο συνεχή μήνα, ενώ οι νέες παραγγελίες εξαγωγών παρουσιάζουν πλέον αύξηση για εννέα συνεχείς μήνες. Επιπλέον, ο ρυθμός αύξησης των νέων εργασιών από το εξωτερικό ήταν ο εντονότερος που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο.

Πέρα από την αύξηση της παραγωγής, οι εταιρείες χρησιμοποίησαν επίσης τα αποθέματά τους για να καλύψουν τις ανάγκες των νέων παραγγελιών. Κατά συνέπεια, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων μειώθηκαν.

Οι κατασκευαστές προσπάθησαν να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα κατ’ αναλογία με τις υψηλότερες απαιτήσεις παραγωγής. Η απασχόληση εξακολούθησε να αυξάνεται με σημαντικό ρυθμό τον Ιούνιο, ενώ ο ρυθμός αύξησης της αγοραστικής δραστηριότητας επιταχύνθηκε καταγράφοντας υψηλό τεσσάρων μηνών. Η άνοδος των αγορών εισροών είχε ως αποτέλεσμα μία ακόμα αύξηση των αποθεμάτων προμηθειών.

Το αυξημένο εργατικό δυναμικό έδωσε τη δυνατότητα στις εταιρείες να περιορίσουν τον όγκο αδιεκπεραίωτων εργασιών για τρίτο συνεχή μήνα, ενώ ο ρυθμός μείωσης ήταν ο εντονότερος που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα από την αρχή του έτους.

Ο ρυθμός αύξησης του κόστους εισροών επιταχύνθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα τον Ιούνιο, ενώ ήταν ο εντονότερος που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2017. Οι ερωτηθέντες στην έρευνα ανέφεραν αυξήσεις σε μια σειρά πρώτων υλών, με τον χάλυβα να επισημαίνεται από τους περισσότερους.

Οι εταιρείες κατάφεραν να μετακυλήσουν, σε κάποιο βαθμό, το υψηλότερο κόστος εισροών στους πελάτες τους, έχοντας ως αποτέλεσμα την έκτη συνεχή μηνιαία αύξηση των τιμών πώλησης. Παρόλ’ αυτά, ο ρυθμός αύξησης ήταν μικρός.

Ο χρόνος παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκε και πάλι, μολονότι ελαφρώς. Ορισμένες εταιρείες ανέφεραν ότι τα προβλήματα στις μετακινήσεις προκάλεσαν καθυστερήσεις στις παραδόσεις προμηθειών.

Οι Έλληνες κατασκευαστές παρέμειναν αισιόδοξοι ότι η παραγωγή θα εξακολουθήσει να αυξάνεται μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ η αισιοδοξία ήταν κυρίως αποτέλεσμα της αναμενόμενης αύξησης των νέων παραγγελιών. Παρότι τα επίπεδα αισιοδοξίας εξασθένησαν, ήταν μεταξύ των υψηλότερων που έχουν καταγραφεί από την αρχή συλλογής των συγκεκριμένων στοιχείων, τον Ιούλιο του 2012.


enikonomia.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

[ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ][stack]

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

[ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ][btop]

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

[ΕΝΕΡΓΕΙΑ][grids]

TECHNEWS

[ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ][btop]