Οι πιο κερδοφόρες τράπεζες στον κόσμο βρίσκονται στην Ινδία

Η οικονομική και πιστωτική επιβράδυνση της Ινδίας αποκαλύπτει τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία του εγχώριου τραπεζικού κλάδου.

Ταλαιπωρημένες από πρωτοφανείς απάτες και τα αυξανόμενα «κόκκινα» δάνεια, οι κρατικές τράπεζες απέδωσαν ελάχιστα στους επενδυτές φέτος. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη δυναμική της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ασίας δείχνει ότι οι πιο καινούργιες τράπεζες της χώρας προσφέρουν τις καλύτερες αποδόσεις, ενώ μια μερίδα ιδιωτικών ινδικών τραπεζών συγκαταλέγονται μεταξύ των ακριβότερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στον κόσμο, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Για παράδειγμα, ο δείκτης απόδοσης της AU Small Finance Bank Ltd που αποτελεί δείκτη μέτρησης της κερδοφορίας, ήτα στο 56% έναντι 15% της China Construction Bank, 11% της JPMorgan Chase & Co και 11,3% κατά μέσο όρο για 430 παγκόσμιες τράπεζες με κεφαλαιοποίηση άνω των 2 δισ. δολ.

«Οι τράπεζες της Ινδίας έχουν τραβήξει εντελώς χωριστούς δρόμους -ενώ οι καταναλωτικές τράπεζες επωφελούνται από το κύμα κατανάλωσης και την καλή ποιότητα πιστωτικής ζήτησης, οι τράπεζες που δεν έχουν σχέση με το κοινό έχουν πληγεί από τις προκλήσεις αναδιάρθρωσης της οικονομία», εξηγεί αναλυτής της Edelweiss Securities. «Ακόμη πιο έντονο είναι, ότι οι πιστωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες σε επίπεδο wholesale έχει διογκώσει την αποστροφή τους προς το ρίσκο, ανοίγοντας μια πολύ μεγάλη αγορά για τις επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και σίγουρες τράπεζες λιανικής ώστε να διεκδικήσουν επιθετικά μερίδιο αγοράς».

Την ίδια ώρα, οι ιδιωτικές ινδικές τράπεζες απολαμβάνουν επίσης υψηλή αποτίμηση. Η HDFC Bank τον Ιανουάριο έγινε η τρίτη ινδική εταιρεία με κεφαλαιοποίηση άνω των 5 τρισ ρουπίων ($73 δισ.) mark και η Goldman προβλέπει ότι θα ξεπεράσει τα 100 δισ. δολάρια έως το 2020. Η IndusInd Bank περιόρισε την έκθεσή της σε εταιρείες με αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας κάτω του BBB σε λιγότερο από 38% από άνω του 48% έναν χρόνο πριν. Η Kotak Mahindra Bank διατήρησε την ισχυρή πιστωτικής της επέκταση χωρίς να επιδεινώσει την ποιότητα των παγίων της.


newmoney.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα