Υπ. Εργασίας: Πάει πίσω η αξιοποίηση των 50 κενών ακινήτων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Της Στεφανίας Σούκη

Προθεσμία έως και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα έχουν πλέον οι ιδιώτες που ενδιαφέρονται - χωρίς όμως να δεσμεύονται- για την αξιοποίηση των 50 ακινήτων ιδιοκτησίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) και του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) στο κέντρο της Αθήνας.

Η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των εποπτευόμενων φορέων από το υπουργείο Εργασίας με τίτλο «Ανάκτηση των Ακινήτων του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας - Αξιοποίηση με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης», έληγε σήμερα, 11 Μαϊου, τόσο για τους ενδιαφερόμενους ιδιώτες όσο και για τα νομικά πρόσωπα κοινωφελούς ή ανθρωπιστικού χαρακτήρα και τους φορείς κοινωνικής/ αλληλέγγυας οικονομίας, ωστόσο κρίθηκε σκόπιμο να λάβει παράταση λίγων εβδομάδων έως τις 8 Ιουνίου, γεγονός αναμενόμενο με βάση την ελληνική εμπειρία σε ό,τι έχει να κάνει με τις προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος που σχετίζονται με ακίνητα του Δημοσίου. Από πλευράς του υπουργείου Εργασίας, επισημαίνεται ότι η παράταση της προθεσμίας κρίθηκε απαραίτητη «λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος και της σημαντικής ανταπόκρισης».

Ο δρόμος, ούτως ή άλλως, προς την αξιοποίηση αναμένεται να είναι μακρύς, δεδομένου ότι η πρόσκληση, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα και απευθύνεται τώρα σε ιδιώτες επενδυτές και νομικά πρόσωπα κοινωφελούς ή ανθρωπιστικού χαρακτήρα (σ.σ. είχαν προηγηθεί αντίστοιχες προσκλήσεις σε φορείς του Δημοσίου κ.τ.λ.), ορίζει ρητά ότι σκοπός είναι «αυστηρώς και μόνο» η διερεύνηση του ενδιαφέροντος για την εκμίσθωση των ακινήτων ιδιοκτησίας των εποπτευόμενων από το Υπουργείο Εργασίας φορέων (ΦΚΑ και ΟΑΕΔ), ώστε στη συνέχεια, να καταστεί δυνατός ο στρατηγικός σχεδιασμός της διαγωνιστικής διαδικασίας εκμίσθωσής τους. Εξ’ ού και η πρόσκληση δεν συνιστά σε καμία περίπτωση έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας, δεδομένου ότι οι σχετικές διαδικασίες εκμίσθωσης θα προκηρυχθούν, σε δεύτερο χρόνο, με ανοικτό, κατά τις πληροφορίες, το ενδεχόμενο να υπάρξουν και ομάδες (clusters) ακινήτων προς εκμίσθωση, ανάλογα με το ενδιαφέρον.

Πάντως, μεταξύ των ακινήτων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο είναι και «φιλέτα» για τα οποία το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι παραπάνω από δεδομένο και όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν στο newmoney.gr στελέχη της αγοράς που παρακολουθούν τις διαδικασίες του υπουργείου Εργασίας, «ήταν έως και …περιττή η ένταξή τους σε μία χρονοβόρο διαδικασία, με αβέβαιο το χρονοδιάγραμμα των διαγωνιστικών διαδικασιών». Από την άλλη μεριά, ούτως ή άλλως, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του υπουργείου προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, «η μη εκδήλωση ενδιαφέροντος σε αυτή την πρόσκληση δεν σημαίνει αποκλεισμό από την τελική διαγωνιστική διαδικασία».

Ένα «ηχηρό» παράδειγμα είναι αυτό για το πρώην Esperia, το κλειστό, από το 2010, ξενοδοχείο επί της οδού Σταδίου 22 και Εδουάρδου Λω: Κατά τις πληροφορίες, για το κτίριο της οδού Σταδίου, τώρα, και με το δεδομένο του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος για ξενοδοχειακές επενδύσεις στην ελληνική πρωτεύουσα (πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για έτοιμες υποδομές που απλά χρήζουν ανακαίνισης), υπάρχει… ουρά επενδυτών ήδη από το 2016- οπότε και αναμενόταν ο σχετικός διαγωνισμός παραχώρησης της εκμετάλλευσης από τον ΕΦΚΑ, ωστόσο έπρεπε να ξεπερασθούν εμπόδια τεχνικής φύσης και να υπάρχουν σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Στη λίστα των 50 ακινήτων που προωθεί το υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνονται φυσικά και άλλα ακίνητα, για τα οποία έχουν γίνει πολλές προσπάθειες στο παρελθόν να αξιοποιηθούν, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα, όπως και μεμονωμένες ιδιοκτησίες (π.χ. γραφεία ή διαμερίσματα) που θα μπορούσαν τώρα να «ομαδοποιηθούν», ώστε να γίνουν πιο ελκυστικά για τους επενδυτές και να αξιοποιηθούν πιο εύκολα.

Στα πιο ενδιαφέροντα ακίνητα και ειδικά στο κομμάτι των ξενοδοχείων, μεταξύ των ακινήτων του ΕΦΚΑ που βρίσκονται στη λίστα των είναι και το Athens Inn επί της Βίκτωρος Ουγκώ 13, αλλά κι επιπλέον πολύ γνωστά ακίνητα του κέντρου της Αθήνας όπως το διατηρητέο κτίριο γραφείων επί της οδού Πανεπιστημίου 46 και Χαριλάου Τρικούπη (Μέγαρο Σίνα), το 7όροφο πρώην ξενοδοχείο Ambassadeur- Παλιό Εφετείο επί της οδού Σωκράτους, για το οποίο έχουν γίνει ουκ ολίγες προσπάθειες αξιοποίησης κατά το παρελθόν, ισόγεια καταστήματα της Στοάς Εμπόρων στο κτίριο του Ταμειου Εμπόρων στην Βουλής 8- 10 κ.α.



newmoney.gr

 

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα