Καντώρος (Interamerican): Έρχονται εξαγορές στον ασφαλιστικό κλάδο

Κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων προβλέπει για τον ελληνικό ασφαλιστικό κλάδο ο διευθύνων σύμβουλος της Interamerican Γιάννης Καντώρος τονίζοντας ότι η συγκέντρωση της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς είναι αναπόφευκτή. Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει και η Interamerican σε εξαγορές είτε εταιρειών είτε χαρτοφυλακίων λέγοντας ότι κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα της Interamerican το 2017, ο κ. Καντώρος τόνισε οι ελληνικές ασφαλιστικές δεν μπορούν να ξεφύγουν από την τάση συγκέντρωση της αγοράς. Όπως εξήγησε η Interamerican που είναι από τις κορυφαίες εταιρείες της Ελλάδας στον κλάδο των Γενικών Ασφαλίσεων έχει μερίδιο αγοράς 10% το οποίο είναι εξαιρετικά μικρό για μια εταιρεία που ηγείται της αγοράς. «Στην Ευρώπη ο leader ενός κλάδου έχει το 30% με 40% της αγοράς. Το 10% της αγοράς το έχει συνήθως η τρίτη ή τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Interamerican ο κατακερματισμός του ασφαλιστικού κλάδου δεν είναι απαραίτητα κακή αλλά σίγουρα δεν υπάρχει καλή κατανομή πόρων. Σύμφωνα με τον ίδιο το ζητούμενο είναι μέσω συνεργειών να δημιουργηθούν ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα που να μπορούν να ανταγωνιστούν τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

Μιλώντας για την ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα ο κ. Καντώρος σημείωσε ότι η απόσταση με το τι ισχύει στην Ευρώπη παραμένει κυρίως λόγω της έλλειψης μεταρρυθμίσεων στον κλάδο της δημόσιας ασφάλισης και της υγείας. Τόνισε, ωστόσο, ότι σημειώνεται μεταστροφή του κοινού στην αντιμετώπιση των ασφαλιστικών υπηρεσιών «Σιγά σιγά δημιουργείται ένας πυρήνας που πιστεύει ότι οι ασφαλιστικές μπορούν να αξιοποιήσουν καλύτερα τα χρήματα του. Δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να κερδίσουμε πλήρως την εμπιστοσύνη του κόσμου και αυτή η αλλαγή στάσης γίνεται κυρίως επειδή κατέρρευσαν οι κρατικές δομές και όχι από εμάς», υπογράμμισε σημειώνοντας παράλληλα πως οι ελληνικές ασφαλιστικές «είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ότι ήταν 10 χρόνια πριν».

Υψηλά κέρδη και νέες επενδύσεις

Ο κ. Καντώρος έκανε λόγο για ισχυρά επαναλαμβανόμενα κέρδη σημειώνοντας πως η Interamerican ήταν κερδοφόρα όλα τα χρόνια της κρίσης. Το 2017 η εταιρεία κατέγραψε την καλύτερη επίδοση των τελευταίων ετών σημειώνοντας αύξηση σε όλους τους κλάδους ασφάλισης. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Interamerican, οι ασφαλισμένοι στον κλάδο Υγείας ξεπερνούν τους 200.000, ενώ τα ασφαλισμένα στην εταιρεία οχήματα «αγγίζουν» τα 600.000, εκ των οποίων περίπου τα μισά ανήκουν στην Anytime.

Πέρσι η εταιρεία προχώρησε στην επέκταση της Anytime στην Κύπρο, ενώ λειτούργησε και το δεύτερο πολυϊατρείο Medifirst στην Αθηνά και ειδικότερα στα Βόρεια Προάστια υλοποιώντας επένδυση 2,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας θα ακολουθήσει φέτος η δημιουργία νέων πολυϊατρείων στην Αττική αλλά και στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε δεύτερη φάση θα ξεκινήσει και πρόγραμμα επέκτασης σε άλλες πόλεις της χώρας.

Σημειώνεται ότι το 2017 «έκλεισε» για την Interamerican με σημαντικά επαναλαμβανόμενα (λειτουργικά) κέρδη, που έφθασαν, προ φόρων, στα 27,9 εκατ. ευρώ έναντι 18,7 εκατ. ευρώ το 2016 (αύξηση 49,2%). Όσον αφορά στην παραγωγή ασφαλίστρων, η εταιρεία σημείωσε συνολικά μεικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα 347,2 εκατ. ευρώ έναντι 329,3 εκατ. ευρώ τον αμέσως προηγούμενο χρόνο.



insider.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα