Η κατάρρευση των συμβόλων...

Του Κώστα Στούπα 

Οι μεγάλες ανατροπές στους πολέμους ξεκινάνε συνήθως με την κατάρρευση εμβληματικών οχυρών. Το ίδιο συμβαίνει και στις αγορές, ενώ το μέτωπο στο σύνολό του εμφανίζεται ισχυρό και ικανό να αντέξει επιθέσεις κάποια εμβληματικά οχυρά δέχονται ισχυρά πλήγματα από τα οποία δεν μπορούν να συνέλθουν...

Μετά την πτώση των συμβόλων η κατάρρευση του μετώπου είναι θέμα χρόνου.

Έτσι έγινε στο κραχ του 2008. Η Bear Sterns υπέκυψε αθόρυβα την Άνοιξη χωρίς να πανικοβληθούν οι αγορές. Ο πανικός προέκυψε το Φθινόπωρο του ίδιου χρόνου με την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Τις τελευταίες εβδομάδες δυο εμβληματικές εταιρείες του τελευταίου κύκλου ανόδου στις αγορές έχουν υποστεί σημαντικά πλήγματα. Η μία είναι η Tesla του Elon Musk η οποία μετά ένα θανατηφόρο ατύχημα που αφορούσε ένα όχημά της χωρίς οδηγό είδε τη μετοχή της τον Μάρτιο να χάνει πάνω από 20% και να δέχεται υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας.

Πριν από λίγες μέρες αναλυτές της Morgan Stanley εκτίμησαν δημόσια πως αυτή η πτώση θα μπορούσε να είναι η αρχή. Η πτώση της τιμής μιας μετοχής δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ακόμη χαμηλότερες τιμές καθώς δυσκολεύει τους όρους χρηματοδότησης...

Η εταιρεία ηγείται μιας τεχνολογικής μεταστροφής της αυτοκίνησης αλλά απέχει ακόμη από το να παράγει κέρδη. Πέρυσι ξόδεψε περίπου 3,4 δισ. δολάρια και στο τέλος του έτους είχε στο ταμείο 3,4 δισ. ευρώ σε μετρητά ή ισοδύναμα αξιόγραφα. Αν δεν βγάλει κέρδη θα πρέπει να αναζητήσει χρηματοδότες και οι τελευταίες εξελίξεις δεν προϊδεάζουν για ελκυστικούς όρους.

Η άλλη περίπτωση είναι η Facebook η οποία τον τελευταίο καιρό βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα λόγω της Cambridge Analytica. Οι απώλειες της μετοχής επίσης τον Μάρτιο ξεπερνούν το 20%. Η Facebook με τιμή μετοχής περί τα 150 δολάρια έχει κεφαλαιοποίηση περί τα 460 δισ. δολάρια.

Η Facebook μαζί με την Alphabet(Google) καρπώνονται πάνω από το 70% της διαφήμισης στο διαδίκτυο που είναι μια αγορά που διευρύνεται ακόμη. H πρόσφατη αρνητική δημοσιότητα σε συνδυασμό με τους ατυχείς επικοινωνιακούς χειρισμούς από μέρους της διοίκησης φαίνεται πως προβληματίζουν τις αγορές.

Η μετοχή της Facebook από τα 20 δολάρια το 2013 που μπήκε στο χρηματιστήριο έφτασε μέχρι τα 190 δολάρια. Τώρα προσγειώθηκε στα 150-160 δολ. αλλά και γι’ αυτήν υπάρχουν επιφυλάξεις στην αγορά.

H μετοχή της Tesla από 25 δολάρια το 2013 έφτασε κάποια στιγμή τα 370 δολ. και τώρα κινείται κοντά στα 250 δολ. Τώρα η κεφαλαιοποίηση είναι περί τα 44 δισ. δολάρια.

Αμφότερες οι εταιρείες αποτελούσαν μέρος της αιχμής του δόρατος του τελευταίου ανοδικού κύκλου ο οποίος ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη και ενδεχομένως κοντά στην κορυφή του.

Οι εμβληματικές μετοχές ενός ανοδικού κύκλου χρειάζονται ιδιαίτερη παρακολούθηση καθώς συνθέτουν την ταυτότητα του κύκλου και σε επίπεδο ψυχολογίας επηρεάζουν τη συμπεριφορά των επενδυτών στο σύνολο της αγοράς.

Οι περισσότεροι γνωρίζετε την ιστορία του Rodrigo Diaz De Vivar ή Ελ Σίντ. Ασκούσε τόση επιρροή στους στρατιώτες και φόβο στους αντιπάλους που όταν σκοτώθηκε σε μια μάχη οι συμπολεμιστές κράτησαν τον θάνατο μυστικό και περιέφεραν το πτώμα αναστηλωμένο καβάλα στο άλογο για να το βλέπουν ένθεν και κακείθεν...



capital.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα