ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ERGON ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

[ERGONCON][slideshow]

Thomas Cook: «Σωσίβιο» στους μετόχους της Λακιτίρα και fund για ξενοδοχεία στη Μεσόγειο

Της Στεφανίας Σούκη 

Με το «σωσίβιο» της Thomas Cook επιχειρεί η οικογένεια Ανδριόπουλου να αποτρέψει τη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση των ξενοδοχειακών μονάδων της Λακιτίρα στην Κω που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Deloitte, με το ρόλο του ειδικού εκκαθαριστή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες του συγκροτήματος εμφάνισαν χθες στην βασική πιστώτρια τράπεζα, την Eurobank (σ.σ. η οποία ήταν και αυτή η οποία είχε καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση την άνοιξη του 2016) πρόταση με την οποία εμφανίζεται ως επενδυτής για το 92% της εταιρείας ο γνωστός όμιλος της Thomas Cook, ο οποίος προσφέρει τίμημα ύψους 42 εκατ. ευρώ, με το υπόλοιπο 8% να παραμένει στους υφιστάμενους ιδιοκτήτες. Η οικογένεια Ανδριόπουλου ήταν αυτή που υπέβαλε χθες αυτοτελές αίτημα προσωρινής διαταγής με το οποίο ζητείται να μην διενεργηθεί καμία περαιτέρω πράξη της διαδικασίας ειδικής εκκαθάρισης έως την έκδοση της απόφασης της αίτησης ανάκλησης (σ.σ. η οποία είχε προσωρινά απορριφθεί με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί και η χθεσινή διαγωνιστική διαδικασία) που δικάζεται στις 26 Απριλίου. Με το ίδιο αίτημα ζητείται επίσης να μη διενεργηθεί το άνοιγμα των προσφορών των ενδιαφερομένων επενδυτών που εμφανίστηκαν στη χθεσινή διαδικασία, εξ' ού και το χθεσινό σημείωμα του δικαστηρίου να μην γίνει η αποσφράγιση των προσφορών, δεδομένου ότι σήμερα έχει οριστεί η συζήτηση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει σταλεί και σχετική επιστολή, με τη σύμφωνη γνώμη του επενδυτή- της Thomas Cook- στη βασική πιστώτρια τράπεζα. 

Με δεδομένο το απτό ενδιαφέρον από περισσότερους επενδυτές, όπως φάνηκε χθές κατά τη διαδικασία του διαγωνισμού της Deloitte (έξι+μία προσφορές) αλλά και τον ικανοποιητικό αριθμό των προκρατήσεων για τη θερινή σεζόν, η προσπάθεια των ιδιοκτητών εστιάζει τώρα στο να αποτραπεί η όλη διαδικασία της πώλησης του ενεργητικού της υπό ειδική εκκαθάριση εταιρείας, η οποία βρίσκεται σε συνεχείς περιπέτειες ιδιαίτερα την τελευταία διετία, από την άνοιξη του 2016 όταν έγινε η καταγγελία της δανειακής σύμβασης από την Eurobank. 

Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση (αρ. 4326/2017) του Εφετείου Αθηνών τα τρία ξενοδοχεία που έχει στην κυριότητά της και εκμεταλλεύεται η εταιρεία, με περίοδο λειτουργίας από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, έχουν μία εμπορική αξία που ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 50 εκατ. ευρώ. Η Eurobank από την πλευρά της κατήγγειλε τις δανειακές συμβάσεις, όπως επισημαίνεται στην απόφαση, «διότι ήδη από το 2009 είχε αρχίσει να καθυστερεί η καταβολή των ληξιπρόθεσμων τόκων, που όφειλε σε εκτέλεση αυτών των συμβάσεων, ενώ από το 2011 καθυστερούσε και την καταβολή των δόσεων που αντιστοιχούσαν στο κεφάλαιο των δανείων αυτών. Κατά το χρόνο της καταγγελίας το συνολικά οφειλόμενο ποσό προς την αιτούσα ανήλθε σε 25,12 εκατ. ευρώ 17,4 εκατ. ελβετικά φράγκα», πλέον των οφειλομένων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και τις οφειλές προς τρίτους. 

Το fund της Thomas Cook 

Από την πλευρά της η Thomas Cook, έχοντας διαπιστώσει τη συνεχιζόμενη δυναμική του ελληνικού τουρισμού έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι ενδιαφέρεται να ενισχύσει το «αποτύπωμά» της στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά με νέες μονάδες. 


Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, η βρετανική εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι λανσάρει ένα νέο fund, αξίας 150 εκατ. στερλινών για επενδύσεις σε ξενοδοχεία, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της ώστε να αυξήσει τα περιθώρια κέρδους της μέσα από ιδιόκτητες μονάδες με δικά της brands, με ενδιαφέρον και στην Ελλάδα. Oπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «η Thomas Cook, η εταιρεία η οποία πρωτοστάτησε, απ' όταν δημιουργήθηκε το 1841, στο μοντέλο των διακοπών με τουριστικά πακέτα, επιτυγχάνει υψηλότερα περιθώρια κέρδους από ιδιόκτητα ξενοδοχεία, τα οποία προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και δημιουργούν ακόμη πιο ''πιστούς'' πελάτες». Η εταιρεία δημιουργεί πακέτα για τους πελάτες σε της σε 3.000 περίπου ξενοδοχεία σε προορισμούς από τη Μεσόγειο μέχρι την Καραϊβική, ωστόσο μόνο 190 από τις μονάδες αυτές είναι ξενοδοχεία που λειτουργούν κάτω από τα δικά της brands, όπως π.χ. τα Casa Cook, τα Sunprime, τα Sentido κ.α.. Από αυτά, η εταιρεία έχει την ιδιοκτησία της ελάχιστα. 

Τώρα ο όμιλος έχει ήδη προχωρήσει σε στρατηγική συνεργασία (50%- 50%) με την εταιρεία ανάπτυξης LMEY Investments, με έδρα την Ελβετία και ανακοίνωσε χθες ότι μεταφέρει δύο από τα ιδιόκτητα brands της στο fund, το οικογενειακό resort Sunwing Kallithea στη Ρόδο και το Sunwing Makrigialos στην Κρήτη, ενώ η LMEY Investments μεταφέρει αντίστοιχα από την πλευρά της τρεις μονάδες στην Ισπανία. Οι πέντε μονάδες θα αποτελέσουν τον «πιλότο» και σταδιακά θα ενταχθούν και νέα ξενοδοχεία. 

Έτσι, στο κομμάτι της ανάπτυξης, το fund με την επωνυμία Thomas Cook Hotel Investments θα έχει ως πρώτο του project την ανάπτυξη του νέου Casa Cook στην Ίμπιζα με σκοπό να προσθέσει σταδιακά και νέες μονάδες. «Είμαστε τώρα σε θέση να επιταχύνουμε τα πλάνα μας και να αποκτήσουμε υφιστάμενα ξενοδοχεία σε δημοφιλείς προορισμούς, προσθέτοντας νέα μέλη στα δικά μας brands», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι επιτελείς του fund προσθέτοντας «ότι είμαστε σε επαφές με ξενοδόχους στη Μεσόγειο και σκοπεύουμε να ανακοινώσουμε νέα projects μέσα στους επόμενους μήνες». 

Ειδικά όσον αφορά την αλυσίδα Casa Cook είναι το πέμπτο της αλυσίδας και το πρώτο στην Ισπανία με ορίζοντα λειτουργίας στην Ίμπιζα το καλοκαίρι του 2019. Η αλυσίδα έκανε το ντεμπούτο της από την Ελλάδα, πριν δύο χρόνια στη Ρόδο, έχοντας κερδίσει ουκ ολίγες διακρίσεις για τον σχεδιασμό της. Το περασμένο καλοκαίρι άνοιξε το δεύτερο μέλος της αλυσίδας στην Κω, το τρίτο πρόκειται να ανοίξει αυτό το καλοκαίρι στην Κρήτη (το πρώτο μέλος της αλυσίδας που θα δίνει έμφαση στις οικογενειακές διακοπές), ενώ το τέταρτο πρόκειται να ανοίξει στην Κροατία το 2019.newmoney.grΕγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα


                                                                 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

[ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ][stack]

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

[ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ][btop]

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

[ΕΝΕΡΓΕΙΑ][grids]

TECHNEWS

[ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ][btop]