ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ERGON ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

[ERGONCON][slideshow]

doBank: Ερχεται η ιταλική πείρα στα κόκκινα δάνεια

Της Μαριάννας Τζάννε

Στον επίπονο δρόμο της ανάρρωσης της ελληνικής οικονομίας και των «τσακισμένων» επιχειρήσεων, η χώρα μας δεν είναι αναγκασμένη να ανακαλύψει εκ νέου τον τροχό. Οι σύγχρονες λύσεις, όπως η διαχείριση των δανείων και η απομόχλευσή τους, είναι εδώ, αλλά ο πολιτικός λαϊκισμός, ακόμα και τώρα, δεν επιτρέπει σε αρκετές περιπτώσεις να ξαναζωντανέψουν οι επιχειρήσεις και να δημιουργήσουν ευκαιρίες για θέσεις εργασίας.

Οι απαντήσεις ήρθαν, όπως και οι νέοι παίκτες. Ενας από τους προσφάτως νεοεισελθόντες δεν διαθέτει μόνο τεχνογνωσία, αλλά και ιταλική πείρα. Ο λόγος για την doBank, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες διαχείρισης δανείων, που ήρθε στην Ελλάδα για να μείνει. Μέσω δε της εξειδίκευσης που διαθέτει μπορεί να κερδίζει ταυτόχρονα τόσο από δάνεια που εξυπηρετούνται όσο και αυτά που δεν εξυπηρετούνται. Γίνεται αυτό; H απάντηση είναι ναι, ειδικά αν είσαι εξειδικευμένος οργανισμός όπως η doBank -τη διευθύνει ο κ. Αντρέα Μανγκόνι-, μια τράπεζα που βγάζει κέρδη πάνω από 40 εκατ. ευρώ διαχειριζόμενη τα κόκκινα δάνεια στη γειτονική χώρα. H doBank είναι μια εξειδικευμένη ιταλική τράπεζα εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, έχει υπό διαχείριση ΝPLs 80,9 δισ. ευρώ και βρίσκεται πλέον στην Ελλάδα για να παράσχει υπηρεσίες στη διαχείριση δανείων, εξυπηρετούμενων ή μη, δημιουργώντας αξία τόσο για τις τράπεζες όσο και για τους επενδυτές. Μάλιστα εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου αντλώντας κεφάλαια που βοηθούν στη διαχείριση δανείων και δίνοντας παράλληλα αξία σε επενδυτές.

H πείρα που έχει αποκτήσει η doBank από την ιταλική αγορά είναι πολύτιμη, καθώς η αγορά των ΝPLs είναι όσο το ελληνικό χρέος, δηλαδή 325 δισ. ευρώ, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν πενταπλασιαστεί από το 2007. Η doBank επεκτάθηκε στην Ελλάδα χάρη στις προσπάθειες του αμερικανικού credit fund Fortress. Η δουλειά τους, όμως, είναι διαφορετική. Τo fund αναδιαρθρώνει επιχειρήσεις ενώ η ιταλική τράπεζα διαχειρίζεται δάνεια. Για την έλευση της doBank στην Ελλάδα ο δρόμος δεν ήταν δύσκολος. Ως ευρωπαϊκή τράπεζα υπέβαλε αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος και έτσι σύντομα θα προσφέρει τις υπηρεσίες και στη χώρα μας. Η πρώτη ενέργεια της doBank ήταν η πρόσφατη απόκτηση δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ υπό την ονομασία «Solar». Αυτά ανήκουν σε δύο τράπεζες και αφορούν δανεισμό 2.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ποσά που κυμαίνονται από 5 έως 20 εκατ. ευρώ. Η πώληση των δανείων ήταν μία από τις πρώτες προσπάθειες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να μειώσουν το μεγάλο βάρος των προβληματικών δανείων. Η doBank επιλέχθηκε ύστερα από διαγωνισμό της Οliver Wyman και κέρδισε στη διαδικασία των προσφορών τις εταιρείες Altamira και APS.

Πώς ξεκίνησε

Η doBank ιδρύθηκε το 2015, όταν το αμερικανικό Fortress, ένα από τα μεγαλύτερα credit funds στον κόσμο, με υπό διαχείριση 70,1 δισ. δολάρια, εξαγόρασε τους δύο μεγαλύτερους ιταλικούς ανεξάρτητους οργανισμούς διαχείρισης δανείων. H ιστορία όμως του αμερικανικού fund στην ιταλική αγορά προβληματικών δανείων ξεκίνησε ακόμα πιο παλιά, όταν 15 χρόνια πριν αποκτήθηκε η Italfondiario SPA. Η τελευταία απέκτησε την «κακή» τράπεζα της Intesa Sanpaolo με δάνεια ύψους 13 δισ. ευρώ. Πρόσφατα, funds που συνδέονται με το Fortress προχώρησαν σε ένα από τα μεγαλύτερα deals στην Ιταλία, αφού απέκτησαν δάνεια ύψους 17,7 δισ. ευρώ από τη UniCredit, δημιουργώντας ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων. Στη συνέχεια, ο ιταλικός εισηγμένος όμιλος εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο διαχειριστή δανείων μέσω των εταιρειών doBank, Italfondiario, DoRealEstate, IBIS και DO Solutions.

H σημερινή εικόνα

Με κεφαλαιοποίηση 1 δισ. ευρώ και πείρα στη διαχείριση δανείων πλέον των 15 χρόνων, η doBank αποτελεί τον συνεργάτη για δημόσιους και ιδιώτες επενδυτές, ενώ δεν είναι τυχαίες οι υψηλές αξιολογήσεις που παίρνει από ελεγκτικούς οίκους όπως οι S&P και Fitch. Τα έσοδά της το 2016 ανήλθαν στα 206,2 εκατ. ευρώ. Με 1.230 υπαλλήλους και εκατοντάδες εξωτερικούς συνεργάτες, που φτάνουν τους 3.000, η doBank είναι από τις κυρίαρχες εταιρείες στον χώρο διαχείρισης προβληματικών δανείων.Διαθέτει 21 γραφεία, παρουσία σε όλες τις περιφέρειες της Ιταλίας, ενώ περισσότεροι από 800 υψηλά καταρτισμένοι μάνατζερ περιουσιακών στοιχείων και δικηγόροι προσφέρουν υπηρεσίες για την ανάδειξη των κρυμμένων υπεραξιών στον δανεισμό. Το 2016 συγκέντρωσε 1,7 δισ. ευρώ από τα δάνεια που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, τα κέρδη ΕBITDA έφτασαν στα 64,3 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 40,4 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 ανήλθε στο 21%, όσο δηλαδή απαιτεί ο επόπτης.

Η δομή του ομίλου δραστηριοποιείται σε τέσσερις τομείς. Οι δύο πρώτες θυγατρικές του, οι doBank και Italfondiario, αποτελούν στρατηγικούς συνεργάτες για επενδυτές και τράπεζες για τη διαχείριση τόσο μη εξυπηρετούμενων όσο και εξυπηρετούμενων δανείων. H IBIS αναπτύσσει εξειδικευμένες πληροφορίες συγκεντρώνοντας προστιθέμενης αξίας προϊόντα και υπηρεσίες για το management των προβληματικών δανείων. Η DoRealEstate είναι από τους μεγαλύτερους παίκτες στο πεδίο των αποτιμήσεων, του management και της βελτίωσης των περιουσιακών στοιχείων που υποβλήθηκαν ως εξασφάλιση (ενέχυρα) για τα δάνεια, δηλαδή τα ακίνητα. Τέλος, η DO Solutions είναι το τεχνολογικό hub του γκρουπ που επικεντρώνεται στο ICT και στις δραστηριότητες Back Office.

Το αποδεδειγμένο track record επέτρεψε στην τράπεζα να αναπτύξει μακροχρόνιες σχέσεις με όλες τις ιταλικές τράπεζες, αλλά και τους μεγαλύτερους διεθνείς επενδυτές που λειτουργούν στην Ιταλία. Η εξαγορά των δανείων της UniCredit και της Intesa ήταν κομβικά γεγονότα όχι μόνο για την Ιταλία αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς για αρκετά χρόνια οι ξένοι επενδυτές έβλεπαν με φόβο την ιταλική αγορά λόγω των τεράστιων επιπτώσεων που θα είχαν τα προβληματικά δάνειά της στη Γηραιά Ηπειρο.newmoney.grΕγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα


                                                                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

[ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ][stack]

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

[ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ][btop]

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

[ΕΝΕΡΓΕΙΑ][grids]

TECHNEWS

[ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ][btop]