Τα φθηνότερα και τα ακριβότερα σπίτια της Ελλάδας

Της Στεφανίας Σούκη

Στα νότια προάστια εντοπίζονται τα ακριβότερα σπίτια της Ελλάδας, με τις τιμές για τις πιο καινούριες κατασκευές να φθάνουν τα 6.000 ευρώ ανά τ.μ.. Στον αντίποδα, για την Αθήνα, οι φθηνότερες μέσες τιμές, όταν μάλιστα πρόκειται για πιο παλιά σπίτια, καταγράφονται στο Ιλιον απ' όπου οι αξίες πώλησης ξεκινούν από τα 300 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στην περιφέρεια, από τα 300 ευρώ επίσης ξεκινούν οι τιμές για τα παλιά σπίτια στην Καστοριά και την Σπάρτη.

Τα στοιχεία καταγράφει το πανελλαδικό κτηματομεσιτικό δίκτυο της RE/MAX (στις περιοχές της Ελλάδος που δραστηριοποιούνται γραφεία της εταιρείας), στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποίησε για την πορεία της εγχώριας κτηματαγοράς την περασμένη χρονιά και τις προοπτικές για φέτος. Στην έρευνα γίνεται η διάκριση των κατοικιών σε νεότερα της πενταετίας (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα νεόδμητα) και σε παλαιότερα των 5 ετών, η οποία κρίθηκε αναγκαία για την εξαγωγή πιο χρήσιμων συμπερασμάτων καθώς τα τελευταία 5 χρόνια έχει μειωθεί πάρα πολύ η οικοδομική δραστηριότητα.

Με βάση τα στοιχεία του δικτύου, στην Αθήνα, οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται στη Βουλιαγμένη όπου τα νεότερα σπίτια, της τελευταίας πενταετίας πωλούνται σε τιμές από τα 4.900 ευρώ έως τα 6.000 ευρώ ανά τ.μ. και ακολουθεί οι περιοχές Βούλας και Κάτω Ελληνικού με τιμές από τα 4.000 έως τα 5.200 ευρώ ανά τ.μ., πάντα για τις νεότερες κατασκευές. Στα ψηλά κυμαίνονται οι τιμές στα νότια προάστια και τα παλιά σπίτια ξεκινώντας λίγο χαμηλότερα από τα 2.000 ευρώ ανά τ.μ. και φθάνοντας τα 3.500 ευρώ ανά τ.μ. στην περιοχή της Βουλιαγμένης. Βασικότερος λόγος, για την ...πρωτοκαθεδρία των νοτίων προαστίων, είναι το γεγονός ότι εκεί επικεντρώνεται η ζήτηση από ενδιαφερομένους αγοραστές από το εξωτερικό, οι οποίοι είναι και αυτοί που κινούν περισσότερο την αγορά αυτή την περίοδο στο εγχώριο real estate.

Εξ' ού και οι ευκαιρίες που μπορεί να βρεί κανείς αυτή την περίοδο στα βόρεια προάστια της Αθήνας, όπου οι τιμές για τα παλιότερα σπίτια σε ...απλησίαστες, κατά το παρελθόν, περιοχές όπως η Κηφισιά ξεκινούν από τα 1.150 ευρώ ανά τ.μ., φθάνοντας λίγο χαμηλότερα από τα 2.000 ευρώ. Στην περιοχή της Κηφισιάς καταγράφονται και τα ακριβότερα, καινούρια σπίτια των βορείων προαστίων με τιμές που μπορεί να φθάσουν έως και τα 3.300 ευρώ. Στο Μαρούσι οι τιμές πώλησης για τα παλιά σπίτια είναι μεταξύ 850- 1.000 ευρώ ανά τ.μ. και για τα πιο καινούρια μεταξύ 2.350 ευρώ και 2.700 ευρώ ανά τ.μ., ενώ σε Βριλήσσια και Αγία Παρασκευή πωλούνται διαμερίσματα έως 5ετίας με τιμές έως τα 2.700 ευρώ ανά τ.μ.

Στο κέντρο της Αθήνας οι τιμές διατηρούνται στα ψηλά για την περιοχή του Κολωνακίου όπου οι αξίες στα παλιά διαμερίσματα είναι μεταξύ 2.000- 3.500 ευρώ, ενώ ουσιαστικά δεν υπάρχει μία «κρίσιμη μάζα» ως προς τις νέες κατασκευές, εξ' ού και η RE/MAX δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένες αξίες. Στις φθηνότερες περιοχές του κέντρου (Αμπελόκηποι, Εξάρχεια, Νέος Κόσμος), με βάση πάντα τα στοιχεία του κτηματομεσιτικού δικτύου -εκεί όπου υπάρχει ένας κρίσιμος όγκος κατοικιών προς πώληση- οι μέσες τιμές πώλησης στις παλιότερες κατασκευές ξεκινούν από τα 450 ευρώ, ενώ στα νεότερα μέχρι πενταετίας οι αξίες κυμαίνονται στα πέριξ των 2.000 ευρώ ανά τ.μ..

Συνολικά στην Αθήνα, οι χαμηλότερες τιμές εντοπίζονται στα δυτικά προάστια, όπου σε πολλές περιπτώσεις οι αξίες ξεκινούν από τα 400 ευρώ (Νέα Φιλαδέλφεια, Πετρούπολη, Περιστέρι) για τις παλιές κατασκευές, ενώ για νεότερα πενταετίας τα φθηνότερα σπίτια στις ίδιες περιοχές ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ φθάνοντας έως και τα 2.100 ευρώ ανά τ.μ..



Στη Θεσσαλονίκη, το παραλιακό μέτωπο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των ...ψηλών βαλαντίων, όπου οι παλιότερες κατασκευές στην Παλιά Παραλία κυμαίνονται μπορεί να φθάσουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τα 6.000 ευρώ, με βάση τα στοιχεία του κτηματομεσιτικού δικτύου, ενώ στη Νέα Παραλία για τα καινούρια σπίτια έως πενταετίας η διακύμανση ανά τ.μ. είναι μεταξύ 2.500- 3.500 ευρώ ανά τ.μ..


Σε πιο χαμηλά επίπεδα πωλούνται οι κατοικίες στην ελληνική περιφέρεια (πλήν της νησιωτικής Ελλάδας). Ενδεικτικά στην Ξάνθη για τα παλιότερα σπίτια, η μέση κατώτερη τιμή καταγράφεται στα 350 ευρώ και φθάνει έως τα 700 ευρώ ανά τ.μ., ενώ για τα νεότερα από τα 950 έως τα 1.250 ευρώ ανά τ.μ.. Στο Βόλο για τις παλιές κατασκευές τα νούμερα είναι μεταξύ 550 και 650 ευρώ ανά τ.μ. και για τις πιο καινούριες μεταξύ 1.300 και 1.500 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στα Ιωάννινα, τα καινούρια σπίτια μπορεί να πωλούνται από 850 έως 1.250 ευρώ ανά τ.μ..



newmoney.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα