Η Airbnb κινεί τα... νήματα και στα γραφεία

Την «παγωμένη» αγορά ακινήτων της Αθήνας άρχισαν να κινούν οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις τύπου Airbnb, αλλά και το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα».

Όπως αναφέρει σε σχετική ανάλυσή της η εταιρεία Danos για το β’ μισό του 2017 αλλά και τη νέα χρονιά διαπιστώνεται μεγάλη μείωση στις τιμές των παλαιών κατοικιών σε ορισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας με διαμερίσματα 30 και 40 ετών να πωλούνται από €10.000 έως €20.000, ενώ και στον κλάδο των γραφείων παλαιά ακίνητα πέριξ του κέντρου (κατηγορίας Γ και Δ) έχουν τεράστια ζήτηση με βασικό σκοπό τη μετατροπή τους σε boutique ξενοδοχεία και διαμερίσματα.

Είσοδος ξένων κεφαλαίων

Όπως αναφέρει η ανάλυση τα ξένα κεφάλαια «πολιορκούν» κατοικίες κυρίως στην καρδιά της Αθήνας με στόχο την απόκτησή του και εν συνεχεία την μίσθωσή τους μέσω της πλατφόρμας Aibnb. Αυτό έχει ως συνέπεια να «στερεύει» η αγορά από μικρά κυρίως διαμερίσματα προς ενοικίαση ειδικά σε περιοχές του κέντρου που προτιμούν και οι φοιτητές όπως το Κουκάκι, η Μακρυγιάννη, τα Πετράλωνα, αλλά και τα Εξάρχεια. Οσον αφορά στα γραφεία σταθεροποιητικές τάσεις παρουσίασε ο κλάδος στην αγορά της Αθήνας το μισό του 2017 σύμφωνα με έκθεση της Danos με τις τιμές ενοικίασης για γραφεία Α κατηγορίας να κυμαίνονται εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων μεταξύ €8 και €19 το τετραγωνικό μέτρο. Τα κλασικά «στέκια» όπως η Λεωφόρος Συγγρού σημείωσαν μικρή μείωση της δραστηριότητας και κατά συνέπεια σε επίπεδα τιμών, ενώ άλλες επιχειρηματικές περιοχές εμφανίστηκαν πιο… κινητικές όσον αφορά στα deals.

Η ανάλυση της Danos υπογραμμίζει ότι οι κύριες αποδόσεις παρέμειναν για γραφεία Α κατηγορίας κοντά στο 8% και για κτίρια Β και Γ κατηγορίας στο 9%, ενώ μόνο λίγες συναλλαγές καταγράφηκαν το εξεταζόμενο διάστημα σ αυτό το εύρος. Στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας η διαθεσιμότητα για γραφεία Α και Β κατηγορίας φθάνει τα περίπου 1,8 εκατ. τετραγωνικά μέτρα.

Τα κτίρια βρίσκονται κυρίως στα βόρεια προάστια και στην περιοχή του κέντρου. Πολλά γραφεία Α και Β κατηγορίας έγιναν αρκετά προσιτά εξαιτίας της συνεχιζόμενης πτώσης των τιμών των ενοικίων μετά την έναρξη της κρίσης το 2008 μέχρι σήμερα. Όπως λένε οι αναλυτές τα αποτελέσματα αυτής της ανισορροπίας δημιούργησαν αύξηση της ζήτησης για ποιοτικούς χώρους (Α κατηγορίας) σε βασικές θέσεις. Βλέπουμε στην περιοχή του κέντρου τη ζήτηση για γραφεία Γ και Δ κατηγορίας να αυξάνεται λόγω της μεγάλης ζήτησης για μετατροπή σε boutique ξενοδοχεία και διαμερίσματα τα οποία θα ενοικιάζονται με βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb.

Ανεβάζουν στροφές τα βιομηχανικά ακίνητα

Σε καλύτερο δρόμο φαίνεται ότι βρίσκεται η αγορά των βιομηχανικών ακινήτων και αποθηκών. Στην παρούσα φάση, όπως αναφέρει η ανάλυση της Danos, τα deals που κλείνουν αφορούν κυρίως υπάρχοντες μισθωτές που θέλουν να εκμεταλλευτούν τα αδύναμα θεμελιώδη στοιχεία και προχωρούν είτε σε απόκτηση καλύτερων και μεγαλύτερων χώρων είτε σε επέκταση με καλύτερους όρους των υφιστάμενων μισθωτηρίων. Εκτος από το φιλόδοξο έργο στο Θριάσιο οι συμφωνίες των Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και Ferrovie με την Τραινοσέ αποτελούν σημεία «κλειδιά» για τον κλάδο των υποδομών και εν συνεχεία των Logistics. Η επενδυτική δραστηριότητα το 2017 ήταν υποτονική όμως για την εφετινή χρονιά οι αναλυτές εκτιμούν ότι μεγάλες πολυεθνικές θα αναζητήσουν περισσότερες ευκαιρίες στον κλάδο των Logistics.



ered.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα