ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ERGON ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

[ERGONCON][slideshow]

Ομιλος Διβάνη: Μία ελληνική ξενοδοχειακή ιστορία 60 ετών

Της Στεφανίας Σούκη

Η αρχή έγινε το 1958, όταν ο κ. Αριστοτέλης Διβάνης, ακολουθώντας τη συμβουλή τού τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ενασχόληση με τον τουρισμό και τη φιλοξενία, εγκαινίασε το πρώτο ξενοδοχείο στα Τρίκαλα.

Σήμερα, 60 χρόνια μετά, η τρίτη γενιά της οικογένειας Διβάνη αποτελεί ενεργό δυναμικό του ομίλου σε καίριες θέσεις συνεχίζοντας το όραμα του ιδρυτή κ. Αριστοτέλη Διβάνη, και οδηγώντας τον ξενοδοχειακό όμιλο πιο μπροστά στο χώρο της φιλοξενίας με διαρκείς αναβαθμίσεις των επτά ξενοδοχειακών μονάδων στην Αθήνα, τα Μετέωρα, τη Λάρισα και την Κέρκυρα.

«Μια ιδέα στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1950, που έκανε δειλά τα πρώτα της βήματα στον τουρισμό, έγινε πράξη και σήμερα αποτελεί έναν από τους έναν από τους λίγους, αμιγώς ελληνικών συμφερόντων. Οι δυσκολίες ήταν πολλές, ιδιαίτερα τα τελευταία εννέα χρόνια, αλλά οι γερές βάσεις μας βοήθησαν να μείνουμε όρθιοι. Το όραμα του Αριστοτέλη Διβάνη, πάτερα μου και ιδρυτή των ξενοδοχείων Διβάνη, συνεχίζει να μας εμπνέει και να μας δείχνει τα επόμενα βήματα», αναφέρει ο κ.ο κ. Σπύρος Διβάνης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου. «Δεν εφησυχάζουμε, παρά αναζητούμε συνεχώς καινοτόμες ιδέες που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη τόσο του ομίλου όσο και του τουρισμού στην Ελλάδα».


Η αρχή και η κάθοδος στην Αθήνα

Το πρώτο ξενοδοχειακό εγχείρημα του ιδρυτή του Ομίλου ήταν εξαρχής καινοτόμο με το καθένα από τα 65 δωμάτια της μονάδας να διαθέτει το δικό του ...λουτρό.

Η αγάπη για τη φιλοξενία και το επιχειρηματικό πνεύμα του κ. Αριστοτέλη Διβάνη έδειξαν τον δρόμο και για τη συνέχεια, με τον ίδιο να αποσύρεται από οποιαδήποτε άλλη εμπορική δραστηριότητα και να εστιάζει αποκλειστικά στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Με την πρώτη επιχειρηματική του πρωτοβουλία στον χώρο του τουρισμού να στέφεται με απόλυτη επιτυχία, ο κ. Αριστοτέλης Διβάνης διαβλέπει την ανερχόμενη εξέλιξη του εμβληματικού προορισμού των Μετεώρων και παίρνει τη μεγάλη απόφαση για την ίδρυση του δεύτερου ξενοδοχείου του ομίλου στην Καλαμπάκα.

Μετά το τέλος της δικτατορίας, ο Όμιλος είναι πλέον ο μεγαλύτερος στη Θεσσαλία ανοίγοντας την τρίτη του μονάδα, αυτή τη φορά στην πόλη της Λάρισας.

Το επόμενο βήμα έμοιαζε προδιαγεγραμμένο. Λίγο πριν από τη συμπλήρωση της δεύτερης δεκαετίας στον ξενοδοχειακό κλάδο, ο ιδρυτής του ομίλου σε συνεργασία με τον συντοπίτη του κ. Ζαφόλια εγκαινιάζει το πρώτο του ξενοδοχείο στην Αθήνα στην περιοχή της Ακρόπολης.

Ο κ. Αριστοτέλης Διβάνης επιλέγει στρατηγικά το δημοφιλέστερο σημείο της χώρας και παγκοσμίως αναγνωρίσιμο για να το ταυτίσει με το πρώτο του ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα.

Η κάθοδος στην Αθήνα ήταν επιτυχημένη και καταλυτική για τη μετέπειτα πορεία.

Η τρίτη δεκαετία του Ομίλου Διβάνη φέρνει ένα ακόμη ξενοδοχείο στην Αθήνα, το Divani Zafolia Alexandras, ένα ιστορικό κτήριο σε μια Αθήνα που άλλαζε.

Επόμενος σταθμός η Κέρκυρα

Ο επόμενος σταθμός για τον όμιλο ήταν η Κέρκυρα. Το νησί του Ιονίου αποτελούσε τότε έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για το βρετανικό κοινό, το οποίο είχε ξεκινήσει να αυξάνεται αισθητά χρόνο με τον χρόνο. Ο κ. Αριστοτέλης Διβάνης προβλέπει την αύξηση της τουριστικής ροής και εισέρχεται δυναμικά στη δεκαετία του 1980 εξαγοράζοντας το Corfu Kanoni. Έτσι, "γεννιέται" το πολυτελές Divani Corfu Palace και μετατρέπεται σε ένα μοναδικό για την περιοχή θέρετρο.

Η εδραίωση στην πρωτεύουσα

Το 1986 είναι η χρονιά που αρχίζει να δραστηριοποιείται στις επιχειρήσεις του ομίλου μετά την ολοκλήρωση και των μεταπτυχιακών σπουδών του, ο Σπύρος Διβάνης, γιος του Αριστοτέλη. Η πείρα του ιδρυτή σε συνδυασμό με τη δυναμική και τις καινοτόμες ιδέες της νέας γενιάς οδηγούν τον όμιλο στα επόμενα βήματα.

Αν και πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο για τον ελληνικό τουρισμό, ο όμιλος επανατοποθετείται δυναμικά στην αγορά της Αθήνας και κερδίζει το στοίχημα εξαγοράζοντας το ιστορικό ξενοδοχείο Caravel. Μέσα σε τρία χρόνια το Divani Caravel γίνεται η πρώτη σε κερδοφορία ξενοδοχειακή επιχείρηση και αποτελεί την πρώτη επιλογή για τη διεξαγωγή διεθνών και εγχώριων απαιτητικών εκδηλώσεων και συνεδρίων στις δεκαετίες που ακολουθούν.

Ταυτόχρονα, στην επέτειο των 40 ετών του, ο όμιλος τολμά μια ακόμη σημαντική επένδυση εξαγοράζοντας το εμβληματικό τοπόσημο των Νοτίων Προαστίων Apollon Pallas, στη Βουλιαγμένη. Μια στρατηγική κίνηση και επένδυση που τον καταξίωσε σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, με την αγορά να αναγνωρίζει την ηγετική μορφή του.

Η πέμπτη δεκαετία των ξενοδοχείων Διβάνη φέρνει σημαντικές διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ριζική ανακαίνιση του Apollon Pallas, που πλέον ονομάζεται Divani Apollon Palace & Thalasso, καθώς και η δημιουργία ενός υπερσύγχρονου κέντρου θαλασσοθεραπείας 3.500 τ.μ. και του Συνεδριακού Κέντρου "Αριστοτέλης Διβάνης" θέτουν τις βάσεις για την αναβαθμισμένη παρουσία του ξενοδοχείου. Η διεθνής αναγνώριση και η συμμετοχή στην παγκόσμια ξενοδοχειακή ελίτ με την ένταξη στην οικογένεια των Leading Hotels of the World έρχεται ως φυσική συνέχεια, με το Divani Caravel να ακολουθεί. H συνεχής προσπάθεια για την παροχή υψηλών υπηρεσιών και οι σημαντικές επενδυτικές κινήσεις οδήγησαν στο περαιτέρω άνοιγμα του ομίλου με την απόκτηση ενός ακόμη ξενοδοχείου του Divani Apollon Suites.

Σήμερα


Διαθέτοντας επτά ξενοδοχεία με ξεχωριστό ύφος το καθένα αλλά με το ίδιο υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και σταθερή επιμονή στο κομμάτι των ανακαινίσεων σε όλες τις εγκαταστάσεις του ο όμιλος Διβάνη συνεχίζει στην πρώτη γραμμή της εγχώριας ξενοδοχειακής αγοράς.

Ενδεικτικά, με βάση τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία η εταιρεία Ξενοδοχεία Κάραβελ Α.Ε. Είχε πωλήσεις άνω των 30 εκατ. ευρώ (30,67 εκατ.) το 2016 με άνοδο κατά 9,5% έναντι του αμέσως προηγούμενου έτους, ενώ σε επίπεδο κερδοφορίας το αντίστοιχο νούμερο διαμορφώθηκε στα 4,5 εκατ. ευρώ από 1,96 εκατ. ευρώ το 2015. Η εταιρεία Διβάνη Ακρόπολις ΑΞΤΕ είχε αντίστοιχα πωλήσεις ύψους 7,8 εκατ. ευρώ το 2016 (7,16 εκατ. ευρώ το 2015) και άνοδο 14,3% στην κερδοφορία στα 1,44 εκατ. ευρώ. Υψηλή κερδοφορία στο 1,29 εκατ. ευρώ το 2016, από 770 χιλ. ευρώ το 2015 είχε η Ξενοδοχεία Διβάνη ΑΤΞΤΕ (Divani Meteora), με ελαφριά πτώση πωλήσεων στο 2,1 εκατ. ευρώ από 2,4 εκατ. ευρώ, ενώ πωλήσεις στα πέριξ του 1,1 εκατ. ευρώ πραγματοποιεί η εταιρεία με το ξενοδοχείο της Λάρισας.

Το 2018, η επετειακή χρονιά των 60 ετών αποτελεί ορόσημο για τη συνέχιση του σημαντικού έργου ανακαινίσεων που έχει ξεκινήσει ο όμιλος από την προηγούμενη χρονιά: Στο ιστορικό Divani Caravel έχει ήδη ανακαινιστεί σημαντικός αριθμός δωματίων και σουιτών, με αποκορύφωμα τη δημιουργία της νέας κατηγορίας πολυτελών δωματίων Divine Suites. Ταυτόχρονα, το Divani Apollon Palace & Thalasso, στην Αθηναϊκή Ριβιέρα διαθέτει εξίσου σημαντικό αριθμό ανακαινισμένων δωματίων, ενώ το εστιατόριό του Mythos by Divani έχει νέο πρόσωπο, σε συνέχεια του προγράμματος ανανέωσης που ολοκληρώθηκε το 2017.

Η ανακαίνιση των εξωτερικών χώρων του Divani Apollon Palace & Thalasso έρχεται ως επιστέγασμα των συνολικών ενεργειών για την περαιτέρω αναβάθμιση του μεγαλοπρεπούς ξενοδοχείου των νοτίων προαστίων σύμφωνα με τα πρότυπα των διεθνών πολυτελών καταλυμάτων. Τέλος, το 2018 βρίσκει το Divani Palace Acropolis ανανεωμένο κάτω από τη σκιά του Παρθενώνα με την ολοκλήρωση της πρόσφατης ανακαίνισης των δωματίων του.

Παράλληλα, με τα Signature Packages, oι επισκέπτες όλων των ξενοδοχείων του oμίλου θα μπορούν να συμμετέχουν και αυτοί στον εορτασμό της επετείου των 60 ετών επιλέγοντας ένα από τα ειδικά διαμορφωμένα επετειακά πακέτα διαμονής ή χαλάρωσης στα spa του oμίλου.newmoney.grΕγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα


                                                                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

[ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ][stack]

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

[ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ][btop]

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

[ΕΝΕΡΓΕΙΑ][grids]

TECHNEWS

[ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ][btop]