Τρέχουν τα έργα Ανάπλασης Φαληρικού Όρμου

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά το έργο της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου. Η περιοχή των 500 στρεμμάτων μέχρι το τέλος του 2019 θα έχει αλλάξει τελείως όψη. Σε αυτή την περίοδο και από τον περασμένο Μάιο εκτελείται η Α` φάση του έργου που αφορά τα "βαριά" έργα υποδομής και τις σημαντικές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που θα θωρακίσουν μια και καλή την περιοχή του Φαλήρου και του Μοσχάτου από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Πριν λίγες μέρες ο Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καπάταης παρουσίασε την εξέλιξη του έργου και σημείωσε ότι σε χρόνο ρεκόρ ολοκληρώθηκαν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και ξεκίνησαν οι εργασίες. Όπως είπε, σήμερα, έχουν σχεδόν τελειώσει οι θεμελιώσεις του νέου δρόμου και οι γεφυρώσεις έχουν ξεκινήσει, προκειμένου να συνδεθεί η πόλη με τη θάλασσα. Έχουν γίνει οι προεργασίες για τις δύο νέες συνδέσεις με τη λεωφόρο Συγγρού και με τον Κηφισό στο Μοσχάτο. Μετά την κατασκευή του νέου δρόμου θα ξεκινήσει γκρέμισμα της Ποσειδώνος και η κατασκευή του υπόγειου αντιπλημμυρικού καναλιού και των συνοδών έργων.

Για την καλύτερη διευθέτηση των κυκλοφορικών ρυθμίσεων, κυρίως πραγματοποιούνται πολλαπλές συναντήσεις και ενημερώσεις των τεχνικών με τους εμπλεκόμενους πέντε δήμους. Στόχος είναι η γρήγορη αντιπλημμυρική θωράκιση των 160.000 κατοίκων της περιοχής, η προσβασιμότητα των πολιτών στη θάλασσα που σήμερα δεν υπάρχει και η αλλαγή του προσανατολισμού της περιοχής, αλλά και όλης της Αττικής προς το Παράκτιο Μέτωπο.

Ενημέρωσε ότι από τα προαναφερόμενα έργα, το 2014 ήταν εγγεγραμμένα τέσσερα με τις μελέτες σε διαφορετικά στάδια. Και ότι εκτός από αυτά, υπάρχει και η εντατική απασχόληση της καθημερινότητας που αφορά κατάσταση των ρεμάτων, των νησίδων των φρεατίων, των οδοστρωμάτων την πιλοτική αντικατάσταση φωτισμού με LED στη Λεωφ. Ποσειδώνος, κλπ.

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΟΛΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ

Τα έργα υποδομής που εκτελεί η ΑΚΤΩΡ, αρχικού κόστους 150εκατ.ευρώ, περιλαμβάνουν την μετατόπιση της παραλιακής λεωφόρου κατά 80-100 μέτρα προς το Νότο, σε μήκος 1.800 μέτρων, όπου σε ορισμένα σημεία θα «βυθιστεί», ώστε να επιτρέψει στους βασικούς δρόμους της Καλλιθέας και του Μοσχάτου να συνεχίσουν ώς τη θάλασσα.

Στη συνέχεια θα δημιουργηθεί ένα ξηρό κανάλι παράλληλα με τη νέα λεωφόρο και πλάτους 35 μέτρων, που θα υποδέχεται τα νερά της βροχής από τις γύρω γειτονιές. Επίσης, θα λειτουργούν αγωγοί με αμφίδρομη κατεύθυνση της ροής, τόσο για να τραβούν νερό από την θάλασσα και να «καθαρίζουν» την κοίτη από τα στάσιμα νερά όσο και για να απορροφούν τα όμβρια. Αυτό θα γίνει συνδυαστικά με την εκβάθυνση του Κηφισού, ώστε να ανανεώνονται τα νερά.

Στη Β` φάση του έργου προβλέπεται η δημιουργία του μεγαλύτερου παράκτιου άλσους της Αθήνας που θα διαθέτει 3.500 δέντρα και πάνω από 200.000 θάμνους. Με την ολοκλήρωση των έργων το νέο Πάρκο του Φαληρικού Όρμου θα συνδεθεί (μέσω της Εσπλανάδας) με το Κέντρο Πολιτισμού Ι.Σ.Νιάρχος, την Μαρίνα Φλοίσβου και το υφιστάμενο Πάρκο Φλοίσβου δημιουργώντας τον μεγαλύτερο παράκτιο πνεύμονα πρασίνου για τη Αθήνα και τις περιοχές του Πειραιά, του Φαλήρου, του Μοσχάτου, της Καλλιθέας και του Παλαιού Φαλήρου. Αξίζει να αναφέρουμε πως οι μελέτες Ανάπλασης Φαληρικού Όρμου έχουν εκπονηθεί από τον Ιταλό παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano και είναι μία δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Τα έργα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από την Περιφέρεια Αττικής.



Νίκος Καραγιάννης
ypodomes.com



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα