Η κρίση αναδιατάσσει τον επιχειρηματικό χάρτη

Του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Μετά από μια βασανιστική περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης και παρατεταμένης ύφεσης ξεκινά μια νέα περίοδος για την ελληνική επιχειρηματικότητα. Σημαντικοί κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας αναδιαρθρώνονται εκ βάθρων για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός πιο υγιούς οικονομικού μοντέλου.

Με βασικό πυλώνα τον τουρισμό, η ελληνική οικονομία αποκτά έναν περισσότερο εξωστρεφή προσανατολισμό και επιχειρηματίες που μεσουράνησαν τις τελευταίες δεκαετίες παραδίδουν τη θέση τους σε επαγγελματίες επενδυτές και managers. Οι αναδιαρθρώσεις δανείων αποτελούν βασικό μοχλό μεταβολής του επιχειρηματικού σκηνικού προκειμένου να οδηγηθούμε σε επιχειρήσεις μεγαλύτερου μεγέθους, ανταγωνιστικές και κερδοφόρες, οι οποίες θα βασίζουν την ανάπτυξή τους στο επιχειρηματικό μοντέλο και την πελατεία τους. Ο επιχειρηματικός χάρτης αναδιατάσσεται και δείχνει να οδηγούμαστε σε μια νέα τάξη πραγμάτων, όπου σε κάθε κλάδο θα κυριαρχούν 2-3 μεγάλες εταιρικές μονάδες.

Ο κλάδος της υγείας είναι στο επίκεντρο της αναδιάρθρωσης, καθώς υπάρχουν μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις και ο σημαντικότερος πελάτης, τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι σε περίοδο έντονης αδυναμίας. Η δύναμη που ανατρέπει το επιχειρηματικό καθεστώς στον χώρο της ιδιωτικής υγείας ονομάζεται CVC, ένα private equity με έδρα το Λουξεμβούργο και υπό διαχείριση κεφάλαια 88 δισ. δολαρίων. Το CVC, με σημαντικές επενδύσεις στον χώρο των ιδιωτικών κλινικών σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, επεκτείνεται στην Ελλάδα και μέσω της θυγατρικής του Hellenic Healthcare SARL, τον περασμένο Απρίλιο, προχώρησε στην εξαγορά πλειοψηφικής συμμετοχής στην Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα Α.Ε., που ελέγχει το νοσοκομείο Metropolitan, αντί τιμήματος 80 εκατ. ευρώ.

Η CVC προχώρησε και στο δεύτερο βήμα διείσδυσης στην ελληνική αγορά, ερχόμενη σε συμφωνία με το ΙΑΣΩ για την εξαγορά του ΙΑΣΩ General στον Χολαργό. Η αγορά ιδιωτικής υγείας στη χώρα μας είναι ύψους 1,4 δισ. και το CVC έχοντας το Metropolitan στα νότια προάστια και το ΙΑΣΩ General στα βόρεια θα διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. 
Ταυτόχρονα στον κλάδο υγείας αλλάζει χέρια και η Εuromedica. Οι πιστώτριες τράπεζες ανέθεσαν στην Deutsche Bank τη διενέργεια διαγωνισμού για την πώληση των δανείων της εταιρείας. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με επιτυχία και τα δάνεια πέρασαν στον έλεγχο του αμερικανικού Farallon Capital, το οποίο έχει υπό διαχείριση πάνω από 20 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, αμερικανικό fund απέκτησε τα δάνεια των Αlpha, Eurobank και Εθνική προς τη Εuromedica και είναι ζήτημα χρόνου να αγοράσει και τα δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται το Farallon να αναλάβει τον έλεγχο της Εuromedica, έχοντας ως κεντρικό στόχο την εξυγίανσή της, την ομαλοποίηση των πληρωμών στο προσωπικό κ.λπ. Γενικότερα το Farallon θεωρείται μακροπρόθεσμος επενδυτής που ακολουθεί στρατηγική δημιουργίας αξίας στις επενδύσεις. Τον Ιούνιο του 2017 τα δάνεια της Euromedica ανέρχονταν σε 417 εκατ. ευρώ ενώ μεγάλο μέρος τους ήταν ληξιπρόθεσμο. Οι υποχρεώσεις της σε τρίτους, εκτός των τραπεζών, έφταναν τα 213 εκατ. ευρώ και οι απαιτήσεις της στα 81 εκατ. ευρώ, ενώ ο όμιλος παρουσιάζει εδώ και χρόνια αρνητική καθαρή θέση.

Τηλεπικοινωνίες

Τον Φεβρουάριο, εκτός απροόπτου, αναμένεται να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές των επενδυτών που θέλουν να αποκτήσουν τον έλεγχο της Forthnet. Ο πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Attica Bank) έχουν αναθέσει στη Nomura τον διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη για την πώληση του 32,7% των μετοχών της εταιρείας, μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων ύψους 256 εκατ. και των άλλων δανείων. Η Τράπεζα Πειραιώς με 100 εκατ. ευρώ αποτελεί το μεγαλύτερο πιστωτή της Forthnet, ακολουθούν η Εθνική με 85 εκατ. ευρώ, η Alpha με 55 εκατ. ευρώ και η Attica με 16 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία του due diligence είναι σε εξέλιξη και αρχικά ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι Apollo Capital Management, Golden Tree Asset Management, η Pillarstone που ανήκει στον όμιλο του KKR, ο Ομιλος Αντέννα από κοινού με την Providence, η PCCW Global (βραχίονας διεθνών δραστηριοτήτων της Hong Kong Telecom), από κοινού οι Wind - Vodafone και οι κύριοι Κάλαμος και Παλυβός της Calamos Asset Management.

Η εξέλιξη του διαγωνισμού για τη Forthnet είναι απρόβλεπτη, καθώς η Wind που θα ήθελε τη Forthnet δεσμεύεται από ένα ισχυρό συμφωνητικό με τη Vodafone, για την οποία οι κακές γλώσσες στην αγορά υποστηρίζουν ότι περισσότερο ενδιαφέρεται να μην αποκτήσει η Wind τη Forthnet. Ωστόσο, εκπλήξεις δεν αποκλείονται καθώς η Golden Tree Asset Management που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι από τους βασικούς μετόχους της Wind. Με αξιώσεις φαίνεται να συμμετέχει στον διαγωνισμό και το σχήμα Providence - Αντέννα.

Ιχθυοτροφεία

Ο υψηλός δανεισμός και ο σκληρός ανταγωνισμός από τα τουρκικά ιχθυοτροφεία οδήγησαν τις δύο ισχυρότερες εταιρείες του κλάδου, τον Νηρέα και τη Σελόντα, στον έλεγχο των τραπεζών. Οι πιστώτριες τράπεζες έχουν προκηρύξει διαγωνισμό που τρέχουν οι σύμβουλοι τους Lazard Freres SAS, Pricewaterhouse Coopers, Alvarez & Marsal και η δικηγορική εταιρεία Κουταλίδη. Ο διαγωνισμός μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις έχει φτάσει σε κομβικό σημείο, καθώς αύριο, Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, πρέπει να υποβληθούν οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.

Παρά το αρχικό ενδιαφέρον από οκτώ διαφορετικούς επιχειρηματικούς φορείς και funds, η μάχη των ιχθυοτροφείων φαίνεται πως θα κριθεί μεταξύ τριών υποψηφίων επενδυτών που εκτιμάται στην αγορά ότι είναι και οι επικρατέστεροι υποψήφιοι. Πρόκειται για:

* Το αμερικανικό fund Amerra Capital Management LLC, το οποίο δραστηριοποιείται στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών στη χώρα μας, έχοντας εξαγοράσει από το 2016 την ιχθυοτροφική μονάδα Ανδρομέδα. Το Αmerra επενδύει αποκλειστικά στον πρωτογενή τομέα, διαχειρίζεται 18 δισ. δολάρια και είναι πιθανόν να καταθέσει προσφορά από κοινού με άλλο επιχειρηματικό φορέα.

* Το ελληνικών συμφερόντων fund Diorasis το οποίο επίσης έχει επενδύσει στις ιχθυοκαλλιέργειες, εξαγοράζοντας το 2014 την εταιρεία Υδατοκαλλιέργειες Γ. & Π. Μπιτσάκος.

* Το HIG Capital, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και έχει παρουσία στη χώρα μας καθώς το 2014 εξαγόρασε τον όμιλο Μαΐλλη.



newmoney.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα