Νοικιάζεται προς €5.000 ευρώ το «Άλσος» στο Πεδίον του Άρεως

Της Στεφανίας Σούκη

H Περιφέρεια Αττικής θέλει να μισθώσει το ιστορικό «Άλσος» του Πεδίον του Άρεως, γνωστό και ως «κτίριο Οικονομίδη» αφού εκεί πραγματοποιούνταν το γνωστό θέαμα με τα «ταλέντα του Γιώργου Οικονομίδη», ενώ ο δήμος Θερμαϊκού στη Βόρεια Ελλάδα ετοιμάζεται να αξιοποιήσει το Άκτιο, το αναψυκτήριο των «Ελλήνων Αστέρων», εκεί όπου γυρίστηκε μία από τις πιο επιτυχημένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου (φωτό κάτω).


Με δεδομένο το αυξανόμενο ενδιαφέρον ιδιωτών για την αξιοποίηση ακινήτων με ξεχωριστή σημασία, τα οποία ωστόσο ανήκουν στη λιμνάζουσα, εδώ και δεκαετίες, δημόσια ακίνητη περιουσία, οι φορείς του Δημοσίου φαίνεται τώρα να κινητοποιούνται περισσότερο σε μία προσπάθεια αφενός να εξασφαλίσουν έσοδα, αφετέρου – ειδικά στην περίπτωση του «Αλσους»- να προσελκύσουν το κοινό και να δώσουν νέα ζωή σε ιστορικά ακίνητα σε γειτονιές που έχουν υποφέρει τα μάλα τα τελευταία, πολλά χρόνια.

Με ένα μηνιαίο μίσθωμα λοιπόν, κατ' ελάχιστο, στα 5.000 ευρώ (τιμή εκκίνησης) η Περιφέρεια Αττικής διακηρύσσει δημοπρασία για 15ετή εκμίσθωση ακινήτων εντός του Πεδίου Άρεως και συγκεκριμένα α) του κτιρίου με την επωνυμία «ΑΛΣΟΣ», συνολικού εμβαδού 1962τμ και β) του πρώην αναψυκτήριου- περίπτερου «Γαρδένια». «Το ιστορικό κτίριο του Θεάτρου «Άλσος» (σ.σ. το οποίο έχει ανακαινισθεί από την Περιφέρεια) βρίσκεται χωροθετημένο στο βορειοανατολικό τμήμα του Πεδίου του Άρεως, ενός πάρκου συνολικής έκτασης περίπου 220 στρεμμάτων.


Το κτίριο υπέστη ριζική ανακαίνιση προκειμένου να φιλοξενήσει σύγχρονες λειτουργίες, χωρίς όμως να αλλοιωθεί στο παραμικρό, ο μορφολογικός του χαρακτήρας. Οι τροποποιήσεις είχαν στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας του κτηρίου και την ενσωμάτωση των προβλεπόμενων νέων χρήσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Στην κεντρική αίθουσα του κτιρίου η οποία είναι διώροφη με εξώστη μπορεί να δημιουργηθεί ένας πολυδύναμος χώρος εκδηλώσεων, θεάτρου, κινηματογράφου και εκθέσεων. Στη δυτική πτέρυγα του κτιρίου χωροθετούνται το καφέ και το κατάστημα πώλησης βιβλίων, με ανεξάρτητες εισόδους, ώστε να υπάρχει δυνατότητα ανεξάρτητης λειτουργίας τους, ενώ προσφέται θέα προς τον κήπο και την Πλατεία Άλσους. Η πρόσβαση στους χώρους αυτούς είναι δυνατή τόσο από τον περιφερειακό πεζόδρομο, όσο και από την κεντρική πλατεία του Άλσους, ενώ το καφέ επεκτείνεται τόσο προς την πλατεία όσο και προς τον περιφερειακό πεζόδρομο με την δημιουργία ξύλινου deck, ώστε τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες να μπορούν να υπάρχουν τραπεζάκια. Επίσης έχει προβλεφθεί η δυνατότητα επέκτασής του, κατά τους θερινούς μήνες στο δώμα της δυτικής πτέρυγας».


Η μίσθωση μπορεί να παραταθεί για μία δεκαετία μετά από κοινή συμφωνία των δυο συμβαλλομένων μερών, ενώ η δημοπρασία θα διεξαχθεί ενώπιον της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής στις 17-1- 2018. Σημειώνεται εδώ ότι η προηγούμενη, πρόσφατη διαδικασία δημοπρασίας για την εκμίσθωση των κτιριακών χώρων κηρύχθηκε άγονη, καθώς δεν εμφανίστηκε κανένας πλειοδότης κι επαναπροκηρύχθηκε με τροποποίηση των όρων.

Στη Βόρεια Ελλάδα ο δήμος Θερμαϊκού αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την αξιοποίηση, για τουριστικούς σκοπούς τριών ακινήτων το Ακρωτήρι στην Περαία, το «Άκτιο» στην Αγία Τριάδα και το Κτήμα του Καραγκιόζη στην Επανομή. Ενδεικτικά για το «Ακτιο» (πρώην Κοινοτική πλαζ Αγ. Τριάδας) στην Αγία Τριάδα εγκρίθηκε η εκμίσθωση για χρονικό διάστημα 20 ετών, με τη διενέργεια πλειοδοτικής μισθοδοσίας.

Πρόκειται για το παλιό κοινοτικό αναψυκτήριο, που είχε διαμορφωθεί από το 1957 και διατηρεί μια αξία ιστορική, μιας και εκεί, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της πλαζ, είχαν γίνει τα γυρίσματα, το 1964, της γνωστής ταινίας της Φίνος Φιλμ «Κάτι να καίει», με πρωταγωνιστές όλους τους αλησμόνητους μεγάλους ηθοποιούς του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και επίσης, ήταν το μέρος, όπου οι «ΟΛΥΜΠΙΑΝΣ» τραγούδησαν για πρώτη φορά. Το κτιριακό συγκρότημα είναι συνολικού εμβαδού 1.742 τ.μ. και η αξιοποίησή του εντάσσεται, όπως αναφέρει ο δήμος «σε ένα αναπτυξιακό σχέδιο ανάπλασης της παραλιακής ζώνης της Αγ. Τριάδας, που φιλοδοξεί να αναβαθμίσει συνολικά την ευρύτερη περιοχή και να της επαναπροσδώσει την παλιά της αίγλη».




newmoney.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα