Γιαγλής: H κινητή ευρυζωνικότητα μπορεί να συνεισφέρει επιπλέον 3 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ

Καμία επιχείρηση δεν μπορεί πλέον να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αν δεν έχει μετασχηματιστεί ψηφιακά. «Έχουμε ήδη περάσει σε μια εποχή που ανταγωνιστικό πλεονέκτημα χωρίς καλή και αποδοτική χρήση ψηφιακών τεχνολογιών δεν μπορεί να έχει καμία επιχείρηση, ανεξαρτήτως του κλάδου που κινείται», δήλωσε ο καθηγητής Ηλεκτρονικού Επιχειρείν του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) Γιώργος Γιαγλής στο Α' Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Ο καθηγητής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα εξακολουθεί, και το 2017, να βρίσκεται στην 26η θέση στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας της ΕΕ (DESI), χωρίς να σημειώνονται σημάδια σύγκλισης. Ο κ. Γιαγλής απέδωσε σε έναν βαθμό τις επιδόσεις στην οικονομική κρίση, που εμπόδισε και εμποδίζει ακόμη τις επιχειρήσεις να κάνουν τις απαραίτητες επενδύσεις. Ωστόσο σημείωσε ότι, κατά την ίδια περίοδο, ο κλάδος των Κινητών Επικοινωνιών επένδυε σταθερά και συνεχίζει να επενδύει, με αποτέλεσμα η ευρυζωνική συνδεσιμότητα να είναι σε καλά επίπεδα,, με τις επενδύσεις τoυ το 2016 να ξεπερνούν το 50% του EBTDA.

€3 δισ. αύξηση στο ΑΕΠ θα αποφέρει πιθανή σύγκλιση με τη ΕΕ στη χρήση mobile data

Ο καθηγητής αναφέρθηκε σε πρόσφατη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου για τις Κινητές Επικοινωνίες (2017), η οποία υπολογίζει ότι αν η Ελλάδα ανατρέψει το ψηφιακό χάσμα που τη χωρίζει από την ΕΕ και συγκλίνει, σε όρους mobile data, με τον μέσο όρο των μεσογειακών χωρών της ΕΕ, η επιπρόσθετη συμβολή στο ΑΕΠ μπορεί να ξεπεράσει και τα 3 δισ. ευρώ, έως το 2021. «Το κοινωνικό μέρισμα είναι €720 εκατ. και εδώ μιλάμε για €3 δισ. Θα μπορούσαν να διατεθούν στην οικονομία και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας σε πολλούς κλάδους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Γραφειοκρατία και υπερφορολόγηση εμπόδια στην ψηφιακή ανάπτυξη

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει, ο καθηγητής του ΟΠΑ εξήγησε ότι θα πρέπει η Πολιτεία να υποστηρίξει την αύξηση της ζήτησης, δίνοντας κίνητρα στις επιχειρήσεις να μετασχηματιστούν ψηφιακά, και μειώνοντας την ψηφιακή φορολόγηση, ώστε να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. «Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο με ειδικό τέλος στην κινητή τηλεφωνία, το οποίο προφανώς συμπαρασύρει και το κινητό Internet», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και συνέχισε «ως αποτέλεσμα της φορολόγησης, η συνολική επιβάρυνση ενός χρήστη είναι σίγουρα 30% ή σε υψηλούς λογαριασμούς φτάνει το 50%». Και τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας καταδεικνύουν το μέγεθος της αναπτυξιακής ευκαιρίας, συνδέοντας την ανάπτυξη με την ευρυζωνικότητα, καθώς έχει υπολογιστεί πως για κάθε 10% αύξηση της διείσδυσης της ευρυζωνικότητας στον πληθυσμό μιας χώρας, το ΑΕΠ της μπορεί να αυξηθεί περίπου 1%.
Παράλληλα ο κ. Γιαγλής επέστησε την προσοχή σε γραφειοκρατικά ζητήματα, τα οποία θα μπορούσαν να διορθωθούν ανέξοδα, διευκολύνοντας την ανάπτυξη νέων δικτύων υψηλών ταχυτήτων και συνεπώς το ρυθμό ψηφιακής ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας. «Πρέπει να φροντίσουμε ως πολιτεία να απλοποιηθεί και να εφαρμόζεται το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.», κατέληξε.


enikonomia.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα