Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος: Ξεκινά η πρώτη επένδυση με προσθήκη κτιρίου 25εκατ.ευρώ

Ένα από τα πρώτα μεγάλα έργα που πρόκειται να δούμε να υλοποιούνται στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ως απόρροια του επενδυτικού του προγράμματος, της συνεχώς αυξανόμενης επιβατικής κίνησης καθώς και συμμόρφωσης στο νέο κανονιστικό περιβάλλον διαβατηριακών ελέγχων, πρόκειται να ξεκινήσει μέσα στο 2018.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com την επόμενη χρονιά πρόκειται να προστεθούν στο κτιριακό συγκρότημα του ΔΑΑ, επιπλέον 12.000τμ με την κατασκευή να αφορά προσθήκη στην νοτιοδυτική πλευρά του Αεροσταθμού (εκεί που τώρα είναι καλυμμένο με γκαζόν). Θα είναι ένα τριώροφο κτίριο που θα κατασκευαστεί για να καλύψει τις ανάγκες του Αεροδρομίου μέχρι να φτάσει τα 26 εκατομμύρια επιβάτες που είναι και το ταβάνι για την εξυπηρέτηση με τις υπάρχουσες υποδομές. To κόστος εκτιμάται ότι μπορεί να είναι περίπου στα 25εκατ.ευρώ

Σύμφωνα με τον σχετικό προγραμματισμό οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν λίαν συντόμως το ερχόμενο καλοκαίρι, ενώ σε σχέση με τα μεγάλα έργα επέκτασης του Αεροσταθμού αυτά θα κλειδώσουν ως σχέδιο όταν το Αεροδρόμιο φτάσει το 90% της κίνησης των 26εκατ.επιβατών (δηλαδή 23,4εκατ.επιβάτες).

Προς το παρόν πλήρης εικόνα για το ύψος της επένδυσης δεν υπάρχει θα είναι όμως ένα σύνολο έργων μεγάλης οικονομικής κλίμακας, δεδομένης αντίστοιχης εμπειρίας από άλλα αεροδρόμια με παρόμοια ανάπτυξη (π.χ. της Κοπεγχάγης).

Η κίνηση που θα κλείσει για το 2017 είναι ένα πρώτο δείγμα και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μεταξύ 21,5-21,7 εκατ.επιβάτες ενώ και το 2018 έχει μέχρι τώρα καλές ενδείξεις με σημαντικότερες τις νέες διαδρομές των εταιρειών Aegean, Ryanair αλλά και της Wizzair που φιλοδοξεί με το καλημέρα να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία του Αθηναϊκού Αεροδρομίου.

Αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί είναι πως, πότε και που θα γίνει η μεγάλη αυτή επένδυση που θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής των επόμενων ετών για την Αττική αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.



Νίκος Καραγιάννης
ypodomes.com

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα