Ιανουάριο τα τεύχη του διαγωνισμού για την κατασκευή του IGB

Στην τελική ευθεία για την έναρξη κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού IGB βρίσκεται η κοινοπραξία ICGB, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες είναι έτοιμα τα τεύχη των δύο διαγωνισμών για την πρόσληψη του εργολάβου που θα κατασκευάσει το έργο αλλά και για την προμήθεια των σωλήνων. Το tender documentation αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον Ιανουάριο, καθώς όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την κοινοπραξία στόχος είναι να προχωρήσει άμεσα η πρόσληψη του EPC Contractor και να ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού στα μέσα του 2018. 

Σημειώνεται ότι ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση του έργου έχει εκφραστεί από σημαντικούς οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EiB) ενώ δεν αποκλείεται να αξιοποιηθούν εργαλεία και του Ευρωπαϊκού Στρατηγικού Επενδυτικού Ταμείου (EFSI).

Ο αγωγός αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2020 μαζί με τον αγωγό TAP. 

Στην κοινοπραξία που προωθεί την υλοποίηση του έργου συμμετέχουν η κρατική βουλγαρική ενεργειακή εταιρεία holding, BEH, με μερίδιο 50%, η ΔΕΠΑ με 25% και η ιταλική Edison επίσης με 25%. Με μήκος 180 χιλιόμετρα, το προβλεπόμενο κόστος του αγωγού υπολογίζεται στα 220 εκατ. ευρώ και θα έχει χωρητικότητα 4,3 δισ. κυβικών μέτρων και δυνατότητα αναβάθμισης. Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός έχει διπλή σημασία: καταρχάς θα προσφέρει εναλλακτική διέξοδο για τη διείσδυση του αζέρικου αερίου στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης αφού εκτός από τη Βουλγαρία υπάρχουν σε εξέλιξη διεργασίες για την προέκταση προς τη Σερβία. Δεύτερον και εξίσου σημαντικό, μέσω του αγωγού θα μπορούν να τροφοδοτηθούν με υγροποιημένο αέριο LNG χώρες που σήμερα εξαρτώνται από περιορισμένες πηγές προμήθειας και αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα ενεργειακής ασφάλειας.


energypress.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα