Χαράλαμπος Αγγελετόπουλος: Πρέπει να περιοριστεί η μετανάστευση νέων ανθρώπων στο εξωτερικό

O Χαράλαμπος Αγγελετόπουλος, στην πέραν των 25 ετών επαγγελματική του σταδιοδρομία στον χρηματοοικονομικό κλάδο, έχει αναλάβει νευραλγικές θέσεις σε ελληνικές ΕΠΕΥ ενώ διαθέτει μεγάλη εμπειρία στις αγορές του εξωτερικού. Ταυτόχρονα έχει συμβάλει καθοριστικά σε επιχειρηματικές συμφωνίες εισηγμένων και μη εταιριών, ενώ είναι γνωστός για τη δράση του ως activist investor, εκπροσωπώντας μετόχους μειοψηφίας. Ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Whitetip Investors ΑΕΠΕΥ και Director της Elix Investments UK μίλησε στο epixeiro.gr για την Whitetip Investors ΑΕΠΕΥ και όχι μόνο.

Τι είναι η Whitetip; Πείτε μας λίγα λόγια την εταιρία και την δομή της.

H Whitetip Invetsments ΑΕΠΕΥ δημιουργήθηκε στα τέλη του 2016 και ουσιαστικά άρχισε τη λειτουργία της στις αρχές του 2017. Αποτελεί μέλος ενός ομίλου με πολυσχιδή επιχειρηματική δραστηριότητα κυρίως στους κλάδους των χρηματοοικονομικών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ναυτιλίας και φυσικά των νεοφυών εταιρειών. Μέτοχοί μας είναι η ΝΕΑ ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΒΕΕ και η ELIX INVESTMENTS UK. H ομάδα μας αποτελείται από στελέχη με εμπειρία πέραν των 25 ετών, με βαθιά τεχνογνωσία στο σύνολο των υπηρεσιών που παρέχουμε, πλαισιωμένη από νέους επαγγελματίες υψηλού επιπέδου. Επί προσθέτως, λόγω των διεθνών εργασιών των εταιρειών του ομίλου, έχουμε συνεργάτες που μας μεταφέρουν τις γνώσεις τους σε συγκεκριμένους τομείς.

Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί την Whitetip στην αγορά και την κάνει να ξεχωρίζει;

Η βασική μας διαφοροποίηση είναι ότι ο πελάτης μας μέσω της Whitetip μπορεί να επενδύσει από ένα παράγωγο προϊόν σχεδόν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, μέχρι μία νεοφυή εταιρία. Στη ουσία προσφέρουμε επενδυτικές λύσεις σε όλο το φάσμα, τόσο σε χρηματοοικονομικά προϊόντα όσο και σε επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, δίνοντας έμφαση όχι μόνο στο risk-return αλλά και στο cost – return. Το τελευταίο είναι ένα ακόμα ουσιαστικό σημείο της διαφοροποίησής μας. Δίνουμε μεγάλη έμφαση τόσο στα κόστη των συναλλαγών όσο και στο κόστος διατήρησης ενός λογαριασμού, κυρίως τραπεζικού, γιατί γνωρίζουμε ότι αυτά τα δύο κόστη επηρεάζουν σημαντικά την απόδοση ενός χαρτοφυλακίου. Τέλος, προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε την καλύτερη τεχνολογία για τις συναλλαγές μας, συνδέοντάς την, ταυτόχρονα, με τον ανθρώπινο παράγοντα.

Πείτε μας δυο λόγια για την συνεργασία σας με την Saxo Bank.

Η συνεργασία μας, ως Introducing Brokers της Saxo Bank, είναι για εμάς στρατηγικής σημασίας. Ο πελάτης μας έχει τη δυνατότητα να ανοίξει λογαριασμό στη Saxo Bank, και μέσω της καινοτόμου και βραβευμένης πλατφόρμας SaxoTraderGo να έχει μία από τις πιο ολοκληρωμένες εμπειρίες ηλεκτρονικής επενδυτικής τραπεζικής. Το βασικό όμως είναι ότι ταυτόχρονα έχει την υποστήριξη της Whitetip, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, προκειμένου να διαβιβάσουμε προς εκτέλεση κάποια εντολή του, να ενημερωθεί για το λογαριασμό του ή ακόμα και για συγκεκριμένες τιμές ή εξελίξεις. Στην ουσία ο πελάτης μας έχει λογαριασμό σε μία από τις μεγαλύτερες on-line επενδυτικές τράπεζες του κόσμου ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνει όλα τα προνόμια του of-line. Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι η διατήρηση του λογαριασμού δεν έχει έξοδα, ενώ τα κόστη των συναλλαγών είναι ιδιαίτερα χαμηλά, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στις Τράπεζες της Ελβετίας και του Λουξεμβούργου.


Δραστηριοποιείστε και ως angels investors. Σε τι είδους startups επενδύετε και γιατί;

Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε κάποιους σημαντικούς περιορισμούς. Είμαστε περισσότερο δεκτικοί στο B2B software ενώ αποφεύγουμε επενδύσεις σε hardware και μηχανήματα. Από την άλλη πλευρά όμως βλέπουμε αρκετές ιδέες που δεν ανήκουν στην υψηλή τεχνολογία και η μητρική μας εταιρία έχει ήδη επενδύσει σε μία από αυτές.

Τι χαρακτηριστικά αναζητάτε σε μια startup ώστε να πάρετε την απόφαση να επενδύσετε σε αυτήν;

Καταρχήν αναζητούμε οι founders να έχουν πίστη και να είναι 100% αφοσιωμένοι στο όραμά τους. Δεύτερον να υπάρχει ένα λεπτομερές business plan καθώς και μία ουσιαστική περιγραφή του τι κάνει η εταιρία και που μπορεί να φτάσει. Τρίτον, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό, να έχει πραγματοποιηθεί μία αρχική, έστω και μικρή επένδυση από εκείνους που έχουν την επιχειρηματική ιδέα.

Τι μπορεί να αναμένει μια startup όταν έρθει σε επαφή μαζί σας;

Ο ρόλος της Whitetip είναι να βρίσκει κεφάλαια. Όταν λοιπόν μία startup έρθει σε επαφή μαζί μας, το αρμόδιο τμήμα της Εταιρίας μας την αξιολογεί και σε περίπτωση που υπάρχει ενδιαφέρον, την προτείνουμε στις εταιρίες του ομίλου μας που πραγματοποιούν ανάλογες επενδύσεις. Ταυτόχρονα απευθυνόμαστε σε πελάτες μας οι οποίοι επιθυμούν να συν-επενδύσουν με εμάς. Δεν προτείνουμε ποτέ startup σε πελάτη μας, στην οποία δεν έχουμε επενδύσει άμεσα ή έμμεσα. Εν συνεχεία αναλαμβάνουμε να καθοδηγούμε τη startup όπου αυτή χρειάζεται βοήθεια, μέσω και του δικτύου μας στο εξωτερικό.

Με ποιους τρόπους μπορεί να έρθει μια startup σε επαφή μαζί σας;

Στο site της Εταιρίας, whitetip.gr, υπάρχει ειδικό πεδίο όπου μπορεί μία startup να έρθει σε επαφή μαζί μας.

Δεδομένης της κατάστασης στην ελληνική οικονομία, πιστεύετε μπορεί να σταθεροποιηθεί το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα;

Δυστυχώς και παρά την απομάκρυνση του φόβου επιστροφής στη δραχμή το επενδυτικό κλίμα δεν δείχνει να βελτιώνεται ουσιαστικά. Η υπερφορολόγηση αλλά και η γραφειοκρατική καθυστέρηση σε μεγάλες επενδύσεις αποτελούν κατά τη γνώμη μου τους δύο κύριους παράγοντες. Ακόμα και η μεγάλη αύξηση του τουρισμού οφείλεται περισσότερο σε συγκυριακούς λόγους και όχι σε συντονισμένες δικές μας ενέργειες. Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει τάχιστα να πραγματοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα κάνουν την χώρα μας επενδυτικό προορισμό. Η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι το κλειδί για τη φυγή της Ελλάδας προς τα μπρος. Πρέπει πάση θυσία να περιοριστεί η μετανάστευση νέων ανθρώπων στο εξωτερικό, ειδικά σε μία χώρα με υπογεννητικότητα. Πέρα από το brain drain είναι ένα πρόβλημα που θα το βρούμε σίγουρα μπροστά μας και στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Πρόσφατα προχωρήστε στην ίδρυση μεσιτικής εταιρίας ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων. Πείτε μας δυο λόγια για αυτό.

Σε συνεργασία με ιδιαίτερα υψηλού κύρους αγγλική εταιρία, είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε εξειδικευμένες ασφαλίσεις, σε έργα τέχνης, ευθύνες μελών διοικητικού συμβουλίου και απαγωγές. Η απόφαση για τη δημιουργία της συγκεκριμένης εταιρίας, ελήφθη όταν διαπιστώσαμε συγκεκριμένα αιτήματα πελατών μας, που δεν μπορούσαν να καλυφθούν.

Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε επιχειρηματίες που τώρα είναι στο ξεκίνημα;

Πρώτα από όλα πίστη σε αυτό που κάνουν. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι γεννημένοι για επιχειρηματίες. Χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά, αφοσίωση και πολλές θυσίες για να πετύχει κανείς. Πρέπει να έχει στρατηγική, γνώση αυτού που κάνει και συγκεκριμένο όραμα. Θυμάμαι σε μία συνάντηση μας, ο ιδρυτής της Saxo Bank μου είχε πει «εάν δεν μπορείς να γίνεις ο πρώτος στον κόσμο, προσπάθησε να γίνεις ο πρώτος στη χώρα σου».
Στάθης Κετιτζιάν
epixeiro.gr 
 

 

 

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα