Παπαστράτος: Αρχές του 2018 η εμπορική παραγωγή του νέου εργοστασίου ράβδων καπνού

Tης Στεφανίας Σούκη

Εχοντας ήδη ξεκινήσει την πιλοτική του παραγωγή, από το πρώτο δίμηνο του νέου έτους, το εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο θα είναι έτοιμο για την εμπορική παραγωγή των ράβδων καπνού για το IQOS, το οποίο πλέον έχει αποσπάσει ήδη μερίδιο αγοράς πανελλαδικά της τάξεως του 2,5%. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, σε ποσοστό ακόμη και πάνω από 90% θα αφορά εξαγωγές στις 31 αγορές όπου κυκλοφορεί σήμερα το γνωστό θερμαινόμενο προϊόν καπνού της Philip Morris, το οποίο από τα 1,3 εκατ. καπνιστές (διεθνώς) του Μαρτίου του 2017 έχει φθάσει σήμερα συνολικά τα 3,7 εκατομμύρια στις 31 αγορές όπου κυκλοφορεί.

Η νέα επένδυση των 300 εκατ. ευρώ του ομίλου της Philip Morris ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2017 για τη μετατροπή του εργοστασίου της Παπαστράτος σε μονάδα παραγωγής των ράβδων καπνού για το IQOS (με συνολικό όγκο παραγωγής 20 δισ. ράβδους καπνού) και θα δημιουργήσει 400 νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα προστεθούν στις περισσότερες από 250 θέσεις που δημιούργησε για την προώθηση και κυκλοφορία του IQOS στην ελληνική αγορά ήδη από το 2016 οπότε ήρθε και στην Ελλάδα (αρχικά στην Αθήνα, ενώ εδώ και λίγους μήνες έχει αρχίσει η διανομή του και στην υπόλοιπη χώρα μέσα από 24 συνολικά σημεία πώλησης).

"Γίνεται μία τεράστια αλλαγή σε όλο τον κόσμο και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που μέρος αυτής της αλλαγής είναι και η Ελλάδα, αφού είναι μία από τις πρώτες χώρες όπου γίνεται η παραγωγή», ανέφερε χθές ο κ. Χρήστος Χαρπαντίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, στο πλαίσιο της παρουσίασης του εργοστασίου του Ασπροπύργου. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο μείζον πρόβλημα του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, επισημαίνοντας ότι από τις αρχές του 2017, η πτώση της νόμιμης αγοράς τοποθετείται στο 11%- 12%, προσθέτοντας ότι «σε αυτή τη φάση θεωρούμε ότι όλοι έχουν αρχίσει να κατανοούν ότι οι συνεχείς αυξήσεις φόρων οδηγούν σε πτώση τελικά των φορολογικών εσόδων». Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι φέτος τα έσοδα από τα καπνικά προϊόντα θα μειωθούν κατά 500 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος του προϋπολογισμού έκανε λόγο για 3,111 δισ. ευρώ με μία από τις βασικές αιτίες να αναφέρεται η αύξηση της φορολογίας, πέραν και της αποθεματοποίησης από πλευράς των εταιρειών ακριβώς λόγω της αύξησης των συντελεστών φορολόγησης. Το παράνομο εμπόριο πλήττει τα δημόσια έσοδα αλλά και όλη τη νόμιμη εφοδιαστική αλυσίδα - τα τελευταία 5 χρόνια έχει κλείσει το 1/3 των σημείων μικρής λιανικής (περίπτερα και ψιλικά) – καθώς και την κοινωνία συνολικά (σύμφωνα με την Interpol οι διακινητές παράνομων προϊόντων συνδέονται ευθέως με άλλες εγκληματικές οργανώσεις).

Οσον αφορά ειδικά την Παπαστράτος, το 2018 θεωρείται μία χρονιά σταθμός για την εταιρεία, η οποία «πλέον παντρεύει την ιστορικότητα με την τεχνολογία», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθές ο αντιπρόεδρος κ. Ιάκωβος Καργαρώτος, με επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ από το 2003 μέχρι σήμερα (συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας νέας επένδυσης 300 εκατομμυρίων ευρώ για τη μετατροπή του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο σε μονάδα παραγωγής των ράβδων καπνού για το IQOS) σε υποδομές, στους ανθρώπους και τα σήματά της, στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου τσιγάρων κ.α..

Η θυγατρική της Philip Morris International (PMI), είναι σήμερα η μεγαλύτερη εταιρία καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα, προσφέροντας περίπου 800 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στις παραγωγικές και διοικητικές της εγκαταστάσεις.

Το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της Παπαστράτος περιλαμβάνει το σήμα Marlboro, το Philip Morris, το L&M, τον ιστορικό ΑΣΣΟ με μερίδιο αγοράς 6,5% αλλά και το πρώτο νέο καπνικό προϊόν δυνητικά μειωμένου κινδύνου σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα, το IQOS.

Η εταιρεία διαθέτει στην Ελλάδα περίπου 25.000 άμεσους και έμμεσους εμπορικούς συνεργάτες και 900 προμηθευτές, ενώ η PMI είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής των ελληνικών καπνών αγοράζοντας άνω του 50% της ελληνικής παραγωγής ανατολικών καπνών με τριετείς δεσμεύσεις (οι τελευταίες τα έτη 2013-2015 και 2016-2018).

Σήμερα η Παπαστράτος εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 30 χώρες και κατέχει περίπου το 40% της ελληνικής αγοράς, ενώ η συνεισφορά της στα κρατικά ταμεία κυμαίνεται στο 1 δισ. ευρώ [Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ΦΠΑ] ετησίως, ποσόν που αντιστοιχεί περίπου στο 2% των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού.

Η Παπαστράτος από το 2012 έχει καταθέσει προτάσεις και έχει δαπανήσει περισσότερα από 3,5 εκατ. ευρώ σε ενέργειες υποστήριξης (παροχή εξοπλισμού και τεχνογνωσίας) της Πολιτείας και των διωκτικών Αρχών στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου αλλά και ευαισθητοποίησης των πολιτών με εκστρατείες επικοινωνίας. Η τελευταία δράση αφορά στη δωρεά ενός κινητού x-ray scanner, αξίας 2 εκατ. ευρώ, προς το Υπουργείο Οικονομικών για τον έλεγχο φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων από τα Τελωνεία της χώρας.

Τι είναι το IQOS

Το IQOS είναι ένα σύστημα που λειτουργεί θερμαίνοντας τον καπνό και όχι καίγοντάς τον και αποτελείται από τη συσκευή και από τις αναλώσιμες ειδικά σχεδιασμένες ράβδους καπνού.

Η τεχνολογία «HEAT-NOT BURN» (αρχή της οποίας είναι η θέρμανση του καπνού, αντίθετα με την καύση του καπνού στα συμβατικά καπνικά προϊόντα αναπτύχθηκε από το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) της Philip Morris International στην Ελβετία.

Τόσο το IQOS όσο και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι προϊόντα, κατά πολύ διαφορετικά από τα παραδοσιακά προϊόντα καπνού, δεδομένου ότι για την χρήση και των δύο κατηγοριών προϊόντων δεν απαιτείται καύση. Όμως έχουν και σημαντικές διαφορές, η σημαντικότερη εκ των οποίων είναι το γεγονός ότι στο IQOS χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη πραγματικός καπνός, σε αντίθεση με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που χρησιμοποιούν υγρά που περιέχουν νικοτίνη.

Ως προς την ανάπτυξη Προϊόντων Μειωμένου Κινδύνου από την PMI, ο όμιλος έχει δεσμευτεί να αναπτύξει προϊόντα μειωμένου κινδύνου εδώ και μία δεκαετία, και από το 2008 έχει επενδύσει περισσότερα από 3 δισ. δολάρια στην ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου από καινοτόμα προϊόντα που έχουν σκοπό να αναπαράγουν τις αισθητηριακές και γευστικές ιδιότητες του τσιγάρου, παράγοντας ένα αερόλυμα που θα είναι σημαντικά λιγότερο βλαβερό από τον καπνό του τσιγάρου. Σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιο προϊόντων μειωμένου κινδύνου της PMI, αυτό περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες προϊόντων που στοχεύουν να καλύψουν διαφορετικές προτιμήσεις των ενήλικων καπνιστών. Σημειώνεται εδώ ότι σύμφωνα με έρευνες πάνω από 1 δισ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσουν να καπνίζουν στο μέλλον.

Η PMI κατέθεσε τον Δεκέμβριο του 2016 αίτηση στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την αδειοδότηση του IQOS ως προϊόν μειωμένου κινδύνου, σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ. «Προωθούμε το IQOS στην αγορά ως μία εναλλακτική επιλογή για τον σημερινό ενήλικο καπνιστή, που δεν επιθυμεί να διακόψει το κάπνισμα», αναφέρει η εταιρεία, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο προϊόν δεν είναι μηδενικού κινδύνου, αφού ο καλύτερος τρόπος για να μειωθούν οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με τον καπνό είναι να διακόψει κανείς εντελώς τη χρήση προϊόντων καπνού.



newmoney.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα