ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ERGON ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

[ERGONCON][slideshow]

Πώς θα αξιοποιηθούν τα 200 ακίνητα του κέντρου της Αθήνας που ανήκουν στα ταμεία

της Μαίρης Λαμπαδίτη

Για νέες εναλλακτικές χρήσεις, όπως τουρισμός, αναψυχή, εκπαίδευση, νεανική επιχειρηματικότητα προορίζονται τα εμβληματικά κτίρια που ανήκουν στα ασφαλιστικά ταμεία στο πλαίσιο του προγράμματος για την αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας των ταμείων.

Στο τέλος του μήνα ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος του προγράμματος, για την αξιοποίηση 77 ακινήτων του κέντρου της Αθήνας. Οι επόμενοι κύκλοι θα περιλαμβάνουν την αξιοποίηση 24 εμβληματικών ακινήτων που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας με διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό σε συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ.

Στα ταμεία ανήκουν 200 κτίρια του κέντρου. Μερικά από τα πιο γνωστά είναι το Μέγαρο Δεληγιώργη, στην οδό Κανάρη, το σπίτι της Μαρίας Κάλλας στην Πατησίων, το υπό επισκευή κτίριο του ΙΚΑ στην οδό Πειραιώς και το ξενοδοχείο Εσπέρια στην οδό Σταδίου.


Το σπίτι της Μαρίας Κάλλας στην Πατησίων


To Μέγαρο Δεληγιώργη

Οι χρήσεις που προκρίνονται είναι τουρισμός (ξενοδοχεία, boutique hotel, hostels), εμπόριο, αναψυχή (π.χ. γαστριμαργία, τέχνη), υπηρεσίες (διοίκηση, τράπεζες, εταιρείες, εκδόσεις, διαδίκτυο κ.α.), πολιτισμός, εκπαίδευση, τέχνη, έρευνα, νεανική επιχειρηματικότητα και καινοτομία, στέγη φοιτητών erasmus, θερμοκοιτίδες start ups κ.α. Τα αναμενόμενα οφέλη πολλαπλά: τουριστική εκμετάλλευση μεγάλων ξενοδοχείων, εκμετάλλευση εμβληματικών κτιρίων, χρήσεις υψηλής κοινωνικής ωφέλειας, στήριξη νέων επιστημόνων και καινοτομίας, στήριξη και όχι έξωση εμπόρων, βιοτεχνών, εργαζομένων και κατοίκων, ανάδειξη πλούτου ιστορικού κέντρου.


To ξενοδοχείο Εσπέρια στην οδό Σταδίου

«Η στρατηγική και οι ενέργειές μας δείχνουν μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, σε σύγκριση με ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Η ιδέα της ανάκτησης με κοινωνική ανταπόδοση των ακινήτων, την οποία ξεκινήσαμε με πρώτο πεδίο εφαρμογής το ρημαγμένο από την κρίση κέντρο της Αθήνας, έχει περάσει στη φάση της υλοποίησης. Πρόκειται για μια συνολική παρέμβαση για την παραγωγική, οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας», τόνισε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στο κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.

Ο συντονιστής της αρμόδιας για το πρόγραμμα ομάδας εργασίας, αν. Καθηγητής του ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας, εξήγησε πως ο ΕΦΚΑ αποτελεί «το μεγαλύτερο ιδιοκτήτη ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας, με περίπου 200 ακίνητα, τα οποία οι ίδιοι οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης απαξίωναν επί δεκαετίες». Τώρα, είπε ο ίδιος, αναζωογονείται το ενδιαφέρον και οι προοπτικές αξιοποίησής τους.

Το κτιριακό απόθεμα περιλαμβάνει ιστορικά κτήρια μεγάλης ή μικρότερης κλίμακας, ξενοδοχεία μεταπολεμικής ή σύγχρονης περιόδου, μεταπολεμικές πολυκατοικίες διαμερισμάτων και κτήρια γραφείων, όροφοι γραφείων, βιομηχανικά / βιοτεχνικά κτήρια κ.α. Ένα τεράστιο ποσοστό ήταν ερειπωμένα, εγκαταλελειμμένα, εντελώς αναξιοποίητα, είχαν πολύ σοβαρές εκκρεμότητες νομοτεχνικές και πολεοδομικές. Αυτήν τη στιγμή προχωρά παράλληλα με την αξιοποίηση και το σκέλος της επισκευής κτιρίων με όρους αντισεισμικής προστασίας και ενεργειακής αναβάθμισης.newmoney.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα


                                                              

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

[ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ][stack]

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

[ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ][btop]

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

[ΕΝΕΡΓΕΙΑ][grids]

TECHNEWS

[ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ][btop]