Οι Έλληνες λιανέμποροι ψάχνουν τζίρο στην Κύπρο

της Αλεξάνδρας Γκίτση

Την Τετάρτη, η Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου, ανακοίνωσε αύξηση 6,8% του δείκτη όγκου πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο για τον Αύγουστο (σ.σ. 5% στο οκτάμηνο) και άνοδο 4,2% του δείκτη αξίας πωλήσεων (σ.σ. αύξηση 4,9% σε επίπεδο οκταμήνου).

Κάτι που εξηγεί τον λόγο για τον οποίο οι Έλληνες λιανέμποροι, οι οποίοι έχουν ξεχάσει πως υπάρχουν τέτοιοι ρυθμοί ανάπτυξης, "φλερτάρουν” με την ιδέα είτε να κατέβουν στην Μεγαλόνησο είτε να διευρύνουν την παρουσία τους στην περιοχή.

Τελευταίο παράδειγμα Ελλαδίτη επιχειρηματία που ετοιμάζεται να δοκιμάσει την τύχη του στη μεγαλόνησο είναι ο Αριστοτέλης Παντελιάδης που "τρέχει" την εταιρεία ΜΕΤΡΟ. Τα σχέδια για είσοδο στην Κύπρο δεν είναι σημερινά.

Τους τελευταίους μήνες όμως ελήφθησαν οι άδειες για την ανέγερση του πρώτου καταστήματος της εταιρείας στη Μεγαλόνησο, επτά και πλέον χρόνια μετά την αγορά του οικοπέδου. Το κατάστημα το οποίο θα απευθύνεται στους επαγγελματίες του κλάδου HORECA (Hotel, Restaurant, Catering) θα έχει έκταση άνω των 3.000 τ.μ. θα βρίσκεται στη Λεμεσό, και θα λειτουργήσει στις αρχές του 2019.

Χρόνος αρκετός για να βρεθεί και το όνομα, αφού ο Αριστοτέλης Παντελιάδης δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ούτε το brand METRO (σ.σ.. υπάρχει ήδη Κυπριακή αλυσίδα με αυτό το όνομα) ούτε το Cash & Carry το οποίο στην κουλτούρα των Κυπρίων συνδέεται με αλυσίδα λιανικής.

Βέβαια ο χρόνος είναι αρκετός και για τους υπόλοιπους παίκτες της αγοράς, όπως την αλυσίδα Σκλαβενίτης, να προλάβουν στο νήμα τον κ. Παντελιάδη και να μετατρέψουν κάποια εκ των υπαρχόντων καταστημάτων τους σε καταστήματα χονδρικής προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των επαγγελματιών.

Σήμερα η εταιρεία Σκλαβενίτης, η οποία μπήκε στην Κύπρο με "προίκα" το δίκτυο τα 18 καταστήματα της πρώην Μαρινόπουλος, θα μπορούσε ενδεχομένως κάποιο ή κάποια εκ των καταστημάτων αυτών να τα μετατρέψει σε The Mart (σ.σ. πρόκειται για το χονδρεμπορικό δίκτυο που διαθέτει ο όμιλος στην Ελλάδα).

Εκτός όμως από τον Παντελιάδη και την εταιρεία Σκλαβενίτης, που αποτελούν και new entry στην Κυπριακή αγορά, πολύχρονη είναι η παρουσία άλλων ελληνικών λιανεμπορικών δικτύων. Η iStorm που ανήκει στον όμιλο Quest και διαθέτει προϊόντα Apple, έχει ένα κατάστημα στο κέντρο της Λευκωσίας και σχεδιάζει το άνοιγμα ενός ακόμη μέχρι το τέλος του έτους αυτή τη φορά στη Λεμεσό. 

Ισχυρή παρουσία στην Κύπρο έχει η Jumbo κάτι που αποτυπώνεται και στα οικονομικά της μεγέθη. Στη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 30/6/2017 οι πωλήσεις της στη Μεγαλόνησο άγγιξαν τα 81,034 εκατ. ευρώ από 79,635 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Σήμερα η Jumbo διαθέτει δίκτυο 5 καταστημάτων στο νησί. Παρουσία στην Κύπρο έχει και η ΙΚΕΑ με ένα φυσικό κατάστημα αλλά και e-shop. Ο όμιλος Fourlis εκτός από την παρουσία του στη Μεγαλόνησο με το ΙΚΕΑ έχει παρουσία και μέσω 4 καταστημάτων αθλητικών ειδών της αλυσίδας INTERSPORT.

Βέβαια ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Η Κύπρος αποτελεί από μόνη της μια ξεχωριστή αγορά. Ναι Κύπριοι και Έλληνες μιλούν την ίδια γλώσσα, όμως αυτό δεν είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να πετύχει ένα ελληνικό brand.

Γιατί η Κύπρος είναι μια ξένη αγορά. Η περίπτωση της Goody’s και της ΔΕΛΤΑ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Παρ’ ότι κατέβηκαν στην Κύπρο με στρατηγικό τοπικό εταίρο αυτό δεν τους εξασφάλισε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Δυσκολίες ακούγεται ότι αντιμετωπίζει και ο Σκλαβενίτης ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες άλλαξε το management team που τρέχει το δίκτυο της Κύπρου και επανέφερε τα φυλλάδια τα οποία όταν κατέβηκε τα είχε κόψει όπως και την τηλεοπτική διαφήμιση.

Άλλος λαός, άλλη κουλτούρα, άλλη καταναλωτική συμπεριφορά. Αλλά ας μην πάμε μακριά. Για να αντιληφθούμε λίγο καλύτερα το μέγεθος του προβλήματος ας πάρουμε για παράδειγμα δύο εγχώριες τοπικές αγορές. Η Θεσσαλονίκη και η Κρήτη αποτελούν δύο ξεχωριστές κατηγορίες λιανεμπορικών αγορών.

Το τοπικό στοιχείο είναι έντονο και οι τοπικοί παίκτες ισχυροί κυρίως στο κομμάτι του λιανεμπορίου τροφίμων. Ουκ ολίγοι "ξένοι" λιανέμποροι επιχείρησαν να μπουν σφήνα στα τοπικά brand και δεν τα κατάφεραν. Και βάζουμε τη λέξη ξένοι σε εισαγωγικά γιατί περισσότερο ξένοι θεωρούνται π.χ. η εκ Αθηνών ορμώμενοι επιχειρηματίες και λιγότερο τα διεθνή brands όπως π.χ. η Lidl.



capital.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα