Με ετήσιο ρυθμό 3% αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία στο τρίτο τρίμηνο

Ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3% σημείωσε η αμερικανική οικονομία στο τρίτο τρίμηνο του 2017, παρά τους τυφώνες που έπληξαν τον Σεπτέμβριο το Τέξας και τη Φλόριντα. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2017, το αμερικανικό ΑΕΠ είχε αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό 3,1% και είναι η πρώτη φορά από το 2014 που αυξάνεται περισσότερο από 3% σε διαδοχικά τρίμηνα.

Η κυβέρνηση Τραμπ θεώρησε αμέσως τα στοιχεία αυτά ως απόδειξη ότι η υπόσχεση του Προέδρου για μείωση των φόρων και των ρυθμίσεων έχει φέρει ήδη ταχύτερη ανάπτυξη, η οποία θα επιταχυνθεί περαιτέρω με την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου από το Κογκρέσο.

Σημειώνεται ότι ο Τραμπ είχε υποσχεθεί να αυξήσει στο 3% τον ρυθμό ανάπτυξης κατά την προεδρία του. Η διατηρούμενη ανάπτυξη «αποδεικνύει ότι η τολμηρή ατζέντα του Προέδρου Τραμπ επικρατεί σταθερά της ασθενικής οικονομίας που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, αν και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι ο Ομπάμα παρέδωσε μία ισχυρή οικονομία στον Τραμπ.

Τα στοιχεία αυτά έδωσαν πρόσθετη ώθηση στις αμερικανικές μετοχές και το δολάριο. Ο δείκτης S&P 500 σημείωνε άνοδο 0,8% το μεσημέρι στη Νέα Υόρκη, εν μέρει λόγω των ισχυρών κερδών των τεχνολογικών εταιρειών στο τρίτο τρίμηνο.

Το δολάριο, που βρισκόταν ήδη σε ανοδική τροχιά, εν αναμονή του διορισμού νέου Προέδρου της Fed που θα είναι υπέρμαχος της αυστηρής νομισματικής πολιτικής, αυξήθηκε 0,4% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο.




Πηγή: Financial Times


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα