"Πώς θα έλθουν επενδύσεις, όταν ξένοι επενδυτές όπως εμείς έχουν τέτοια αντιμετώπιση;"

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

"Αντιλαμβάνονται πλέον όλοι ότι το ζήτημα των άμεσων ξένων επενδύσεων είναι πολύ σημαντικό. Πώς, όμως, θα μπορέσεις να πείσεις έναν ξένο επενδυτή να έλθει στη χώρα, όταν εμείς που είμαστε ήδη εδώ ως ξένοι επενδυτές, αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα;"

Το ερώτημα που θέτει ο Ανδρέας Σάντης, Managing Director και επικεφαλής της NCH Capital για τα Δ. Βαλκάνια, την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι εύλογο, δεν μοιάζει όμως να έχει απάντηση. Από το 2012, εν μέσω της καταιγίδας του Grexit, η NCH Capital, διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων με έδρα τη Νέα Υόρκη, που ιδρύθηκε το 1993 και έχει πραγματοποιήσει δεκάδες επενδύσεις με έμφαση στο real estate, καταβάλει προσπάθεια να υλοποιήσει την πρώτη της επένδυση στην Ελλάδα, ύψους 100 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία πολυτελούς τουριστικού θερέτρου. Το Μάρτιο του 2012 ξεκίνησε ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση έκτασης 490 στρεμμάτων στη περιοχή Ερημίτης της Κασσιόπης, στη βόρεια Κέρκυρα, οι υπογραφές "έπεσαν" το Δεκέμβριο του 2016, περνώντας παράλληλα από τη βάσανο των διαφόρων γραφειοκρατικών και αδειοδοτικών απαιτήσεων του κράτους, απαραίτητων φυσικά, αλλά εξαιρετικά χρονοβόρων διαδικασιών. 

Σχεδόν εξ αρχής η επένδυση τέθηκε στο στόχαστρο διαφόρων περιβαλλοντολογικών συλλόγων, "ενεργών κατοίκων", ιδιοκτητών παραθεριστικών κατοικιών που γειτνιάζουν στην περιοχή και οι οποίες μισθώνονται αδρά σε ξένα τουριστικά γραφεία κυρίως, του ΠΑΜΕ αλλά και των τοπικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, σε εκδήλωση του fund στην Κέρκυρα το 2014, υπήρξαν προπηλακισμοί κατά των στελεχών της NCH Capital και του "Γραφείου Μελετών Α.Ν. Τομπάζη" που έχει αναλάβει τις αρχιτεκτονικές μελέτες του project και των υπευθύνων για το περιβαλλοντολογικό σκέλος της επένδυσης!

Επιμένοντας, το ξένο fund συνέχισε να υλοποιεί το σχεδιασμό του και με υπογεγραμμένη τη σύμβαση παραχώρησης αποφάσισε προ ημερών να ξεκινήσει τις πρώτες χερσαίες εργασίες στο ακίνητο, τα πρώτα βήματα δηλαδή για την υλοποίηση της επένδυσης. Τα γεγονότα που ακολούθησαν είναι γνωστά: το περασμένο Σάββατο υπήρξε κινητοποίηση αρχικά από τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας και εν συνεχεία από το Δήμο Κερκυραίων, υπήρξε παρέμβαση από τον Αντιδήμαρχο Σπύρο Καλούδη και το Δήμαρχο Κώστα Νικολούζο για να φράξει το δρόμο των σκαπτικών μηχανημάτων δημοτικό όχημα (με το αιτιολογικό ότι βρίσκονται σε δημοτικό μονοπάτι για το οποίο δεν είχε δοθεί άδεια διάνοιξης), με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εργασίες...

"Δεν μπορεί μια μειονότητα και ιδιαίτερα οι θεματοφύλακες της νομιμότητας του κράτους να στέλνουν λάθος μηνύματα για επενδύσεις που γίνονται ή προσπαθούν να γίνουν στην Ελλάδα", ανέφερε ο κ. Σάντης, σχολιάζοντας τα τελευταία γεγονότα γύρω από την επένδυση στη Κασσιόπη.

"Βρισκόμαστε μπροστά από καθυστερήσεις και πιστεύω ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερη σημασία, να βρεθούν οι μηχανισμοί ώστε να λυθούν προβλήματα, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Αυτός, άλλωστε, δεν είναι ο ρόλος του κράτους;", σημείωσε ο Managing Director της NCH Capital.



Προχωρά, δε, ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας πως "εν τέλει, δεν ήρθαμε και αναγκάσαμε κάποιον να μας δώσει αυτή την έκταση. Ανταποκριθήκαμε σε μια πρόσκληση του ελληνικού κράτους και σε αυτή την πρόσκληση δηλώσαμε παρών. Συμφωνήσαμε να υλοποιηθούν συγκεκριμένα πράγματα και εμείς τηρούμε απόλυτα το δικό μας σκέλος της συμφωνίας. Κατά συνέπεια, περιμένουμε και η άλλη πλευρά να τηρήσει τη συμφωνία, πόσο μάλλον όταν αυτή είναι το κράτος που θα πρέπει να διασφαλίσει ότι τα συμφωνηθέντα θα τηρηθούν. Δεν ζητάμε τίποτε περισσότερο".

Όσο για τη συνέχεια; Έχει ήδη ζητηθεί από την Εισαγγελία Κέρκυρας να επέμβει προκειμένου να απομακρυνθεί το δημοτικό όχημα όχημα που εμποδίζει τα μηχανήματα και τα τεχνικά κλιμάκια, ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες με βάσει τις άδειες που έχουν εκδοθεί. Η εταιρεία έχει παρουσιάσει τα απαιτούμενα εγγραφα για να αποδείξει ότι διαθέτει εμπράγματα δικαιώματα και υπάρχει η προσδοκία πως το ζήτημα θα επιλυθεί. Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Κερκυραίων σε ραδιοφωνική του συνέντευξη χθες το πρωί επέμεινε ότι τα μονοπάτια είναι δημοτικά (παρότι βρίσκονται εντός της έκτασης που έχει δοθεί στην NCH), ενώ η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ) με ανακοίνωσή της επανέλαβε ότι "η ΠΙΝ και ο Δήμος Κέρκυρας με αποφάσεις των συμβουλίων τους έχουν εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή τους για την, απαράδεκτη και επιζήμια για το φυσικό περιβάλλον του νησιού και την οικολογική ισορροπία, εκποίηση του Ερημίτη σε ιδιωτικά συμφέροντα"…

Υπενθυμίζεται ότι το ακίνητο αφορά έκταση 490 στρεμμάτων, μεταβιβάστηκαν 438,2 στρέμματα, εκ των οποίων άνω των 320 στρεμμάτων θα παραµείνουν προσβάσιµα στο ευρύ κοινό. Στην υπόλοιπη έκταση ο επενδυτής, η NCH Capital, θα έχει το δικαίωμα να αξιοποιήσει περίπου 35.000 τ.µ. για ήπια τουριστική ανάπτυξη, η οποία περιλαμβάνει πολυτελές τουριστικό θέρετρο, εξοχικές κατοικίες και μαρίνα δυναμικότητας 60 θέσεων. Παράλληλα, σχεδιάζεται η δημιουργία δικτύου άρδευσης και πυρόσβεσης, μονάδας αφαλάτωσης και επεξεργασίας λυμάτων, δικτύου οπτικών ινών κ.α., ενώ θα υλοποιηθούν έργα αναβάθμισης και προστασίας της δασικής έκτασης και των μικρών υγροτόπων που βρίσκονται στην περιοχή.



capital.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα