Η ώρα της Ελλάδας στα πολυτελή ακίνητα

Mε ενδεικτική τιμή στα 2,5 εκατ. ευρώ, ο όμιλος της Dolphin Capital Investors πουλάει αυτή τη στιγμή μία βίλα στο συγκρότημα «Kilada Hills Residences», στο Πόρτο Χέλι, κομμάτι της επένδυσης των 418 εκατ. ευρώ από το μεγάλο τουριστικό έργο «Kilada Hills» που έχει ενταχθεί σε διαδικασίες fast track.

Επίσης, στην Πελοπόννησο, στη Μεσσηνία αυτή τη φορά, η Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας Α.Ε. (ΤΕΜΕΣ) που έχει αναλάβει το συγκρότημα της «Costa Navarino», έχει βγάλει στην αγορά προς πώληση τις πρώτες βίλες του συγκροτήματος με τιμές που ξεκινούν λίγο πάνω από τα 2 εκατ. ευρώ και ανεβαίνουν όσο αυξάνονται οι ανάγκες των πελατών. Στα 13 εκατ. ευρώ πωλείται από ιδιώτη επιχειρηματία στην Αττική Ριβιέρα και θέα στον Σαρωνικό υπερπολυτελής βίλα 600 τ.μ. σε οικόπεδο 13 στρεμμάτων, ενώ λίγο ψηλότερα, στα 13,5 εκατ. ευρώ, έτερη επιχειρηματική οικογένεια έχει βάλει πωλητήριο σε βίλα 1.000 τ.μ. εντός ακινήτου 2,89 στρεμμάτων στη Γλυφάδα. 

Tα μηνύματα από όλες τις πλευρές, είτε πρόκειται για μεσίτες και μεγάλες εταιρείες συμβούλων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είτε από το Enterprise Greece με τον διττό ρόλο -αφού από τη μία χειρίζεται το πρόγραμμα «Golden Visa Greece» για τη χορήγηση αδειών διαμονής με αγορές ακινήτων άνω των 250.000 ευρώ και παράλληλα είναι αποδέκτης του ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται για το τουριστικό real estate στη χώρα μας- δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από ξένους μεγαλοεπενδυτές ακινήτων για την αγορά πολυτελών κατοικιών στη χώρα μας.

Εκεί ακριβώς εντοπίζουν οι ξένοι σύμβουλοι το μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδας έναντι των ανταγωνιστριών χωρών της Μεσογείου.

Μεταξύ των συμβούλων και η Ηenley & Partners, η οποία με 25 γραφεία παγκοσμίως προωθεί αυτή τη στιγμή πωλήσεις ακινήτων σε ενδιαφερόμενους με γεμάτα πορτοφόλια από όλο τον κόσμο για την απόκτηση άδειας διαμονής εκτός της χώρας τους. «Είναι η ώρα της Ελλάδας όσον αφορά το κομμάτι των επενδύσεων από υψηλά εισοδήματα σε ακίνητα. Η Ελλάδα έχει το πακέτο συνδυάζοντας ασφάλεια, ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, πολιτισμό και πρόσβαση στην υπόλοιπη Ευρώπη, ειδικά για τους πολίτες τρίτων χωρών, ενώ επιπλέον έχει τώρα το πλεονέκτημα ότι αποτελεί μια πολύ ελκυστική αγορά λόγω και της μεγάλης πτώσης των τιμών των ακινήτων τα τελευταία έτη», αναφέρει ο δρ Γεργκ Στέφεν, Chief Οperating Officer της Ηenley & Partners, που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη χώρα μας με αφορμή την εκδήλωση του Enterprise Greece για το πρόγραμμα «Golden Visa». Αντίστοιχο ενδιαφέρον εισέπραξαν και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του Enterprise Greece κατά τις πρόσφατες επαφές του κυβερνητικού επιτελείου με Κινέζους επιχειρηματίες, οι οποίοι αναζητούν ένα πάτημα στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στην ευρωπαϊκή αγορά. «Πέραν του προγράμματος “Χρυσή Βίζα’’, τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα τα οποία συνδυάζουν ξενοδοχειακές μονάδες με κατοικίες και οι καινούριες επενδύσεις που ξεκινούν ουσιαστικά εκ του μηδενός (greenfield) ανοίγουν ένα ακόμη παράθυρο για αγορές πολυτελών κατοικιών από το εξωτερικό», επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι επιτελείς του Enterprise Greece.

Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, το μεγάλο αγκάθι είναι οι καθυστερήσεις στο κομμάτι των εγκρίσεων και η γραφειοκρατία, χώρια φυσικά το μείζον ζήτημα του ανοίγματος της κάνουλας της χρηματοδότησης από τις τράπεζες. 

Dolphin και ΤΕΜΕΣ στην Πελοπόννησο

Το ενδιαφέρον για την αγορά κατοικιών στην Ελλάδα από το εξωτερικό, με την προσδοκία ωστόσο να μη μείνει στη θεωρία, πιστοποιεί και η κινητοποίηση εσχάτως από μεγάλα ονόματα ειδικά στο κομμάτι της πολυτελούς κατοικίας.

Με ένα πιο επιθετικό πλέον πρόγραμμα προώθησης, η ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου έχει βγάλει στην αγορά τις Navarino Residences που αναπτύσσονται μέσα στη φυλασσόμενη κοινότητα του «Navarino Dunes Resort». «Οι επισκέπτες στη Μεσσηνία θα βρουν ήπια καλοκαίρια και χειμώνες, καθώς και περιορισμένο αριθμό πολυτελών κατοικιών έκτασης από 300 έως 1.200 τ.μ., με εκπληκτική θέα στη θάλασσα, στους ελαιώνες και τα γήπεδα γκολφ της “Costa Navarino”», αναφέρεται χαρακτηριστικά για τα σπίτια του συγκροτήματος, όπου οι ιδιοκτήτες τους θα απολαμβάνουν μοναδικά προνόμια και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες: Το συγκρότημα περιλαμβάνει δύο γειτονιές με τις ονομασίες «Sea Dunes» και «Olive Grove». Η πρώτη διαθέτει προνομιακή θέση μπροστά στη θάλασσα και αποτελείται συνολικά από 22 κατοικίες σε οικόπεδα από 2,5 έως 3,3 στρέμματα, με επιφάνεια δόμησης από 800 έως 1.000 τ.μ. και δυνατότητα συνένωσης οικοπέδων. Η δεύτερη, η οποία βρίσκεται σε λοφίσκους περιτριγυρισμένους από τα ελαιόδεντρα του συγκροτήματος, αποτελείται από 25 βίλες σε οικόπεδα από 1.500 τ.μ. έως 1.800 τ.μ., με δόμηση από 300 τ.μ. έως 550 τ.μ. και δυνατότητα επίσης συνένωσης οικοπέδων. Ως προς τις τιμές, ενδεικτικά για βίλα 370 τ.μ. στο συγκρότημα «Olive Grove» σε ακίνητο 1.500 τ.μ. με πισίνα και θέα στη θάλασσα η τιμή ξεκινά από τα 2,3 εκατ. ευρώ. Στα αρχιτεκτονικά γραφεία που βάζουν την υπογραφή τους για τις Navarino Residences περιλαμβάνονται ονόματα όπως οι KLAB Architecture, Kois Associated Architects, K-studio, A.N. Tombazis & Associates, Potiropoulos+Partners. «Οι Kilada Hills Residences είναι ο πιο εμπνευσμένος τρόπος να αποκτήσει κανείς κατοικία στην Ελλάδα». Eτσι διαφημίζει η Dolphin Capital Investors τις πρώτες προς πώληση κατοικίες από το συγκρότημα «Κilada Hills», για το οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, υπολογίζεται να έχουν εξασφαλιστεί οι τελικές άδειες έως το τέλος του 2017 προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα υποδομής. Ενδεικτικά, η τιμή μιας κατοικίας 800 τ.μ. σε οικόπεδο 2 στρεμμάτων στο «Kilada Hills» κυμαίνεται στα 2,5 εκατ. ευρώ από τα μεσιτικά γραφεία του εξωτερικού.

Επισημαίνεται ότι το «Kilada Hills Golf Resort» στο Πόρτο Χέλι, για το οποίο αναζητείται χρηματοδότηση, όπως πρόσφατα δήλωσε προς τους μετόχους ο κ. Μίλτος Καμπουρίδης, ιδρυτής της Dolphin Managing Partner της Dolphin Capital Investors, έχει ενταχθεί στις διατάξεις περί fast track και περιλαμβάνει, με βάση το masterplan, δόμηση 170.000 τ.μ.. Πέραν της πώλησης των κατοικιών, η Dolphin έχει λανσάρει σταδιακά και ένα πρόγραμμα (founders program) για 40 μέλη που θα αποκτήσουν συμμετοχές στο «Kilada Hills Golf Resort». Η κάθε συμμετοχή αντιστοιχεί σε 500.000 ευρώ, προσφέροντας στο κάθε μέλος τίτλους σε οικόπεδο 2.000 τ.μ. με θέα στο γήπεδο γκολφ και δικαίωμα δόμησης κατοικίας έως 800 τ.μ., κάρτα μέλους για το γκολφ και επιπλέον προνόμια.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι προς εξασφάλιση ρευστότητας η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου εταιρεία έχει εγκρίνει ήδη από το τέλος του 2016 τη νέα στρατηγική που προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2019, οπότε ορίζεται παράλληλα και η ημερομηνία λήξης της, θα πρέπει να έχει ρευστοποιήσει το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο εντός και εκτός Ελλάδας. Την ίδια στιγμή, ο όμιλος συνεχίζει τις πωλήσεις και των πολυτελών κατοικιών στο συγκρότημα «Amanzoe» στο Πόρτο Χέλι. Ο αγοραστής έχει τη δυνατότητα αγοράς έκτασης από 4 έως 14 στρέμματα και επιπλέον τη δυνατότητα δόμησης από 200 έως 1.000 τ.μ. με ιδιωτική πισίνα. Επιπλέον θα έχει την υπογραφή του πολυτελούς brand της Aman, που αποτελεί ουσιαστικά εγγύηση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες κατά τη διαμονή του. Οι τελευταίες μάλιστα μπορεί να χρεώνονται από 3.000 έως 4.000 ευρώ τον μήνα, με το επιπλέον προνόμιο έκπτωσης 20% στα ξενοδοχεία της Aman σε όλο τον κόσμο.

Οχημα για ακριβές αγορές το πρόγραμμα «Golden Visa»

Εργαλείο για την ενίσχυση της αγοράς πολυτελών κατοικιών στη χώρα μας μπορεί να γίνει, υπό προϋποθέσεις, και το πρόγραμμα «Golden Visa» -«Χρυσή Βίζα»-, μέσω του οποίου χορηγούνται σε ενδιαφερόμενους από τρίτες χώρες άδειες διαμονής με την αγορά ακινήτων αξίας άνω των 250.000. ευρώ στη χώρα μας. Το ελληνικό πρόγραμμα έχει το πλεονέκτημα ότι κατατάσσεται στην πρώτη θέση μαζί με εκείνο της Λετονίας, προσφέροντας το πιο ανταγωνιστικό κόστος εισόδου, στις 250.000 ευρώ, σε σχέση με τους βασικούς ανταγωνιστές μας, την Ισπανία και την Πορτογαλία: τα αντίστοιχα κόστη για την εξασφάλιση μιας άδειας διαμονής μέσω αγοράς ακινήτου στις δύο χώρες (δίνονται και άλλες δυνατότητες, όπως αγορά ομολόγων του Δημοσίου ή επενδύσεις σε εταιρείες με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας) είναι στις 500.000 ευρώ, ωστόσο αυτό σημαίνει και υψηλότερη προμήθεια για τους συμβούλους σε Κίνα, Ρωσία και Μέση Ανατολή, που προτιμούν να προωθούν πιο ακριβά ακίνητα, αφού οι αγοραστές στην πλειονότητά τους διαθέτουν υψηλά βαλάντια και δεν αναζητούν από μόνοι τους τις αγορές όπου θα επενδύσουν. «Πρόκειται κυρίως για επιχειρηματίες που διαθέτουν κεφάλαια για αγορά ακινήτων της τάξεως των 10-15 εκατ. ευρώ. Ειδικά oι Κινέζοι, που είναι και η μεγαλύτερη αγορά αυτή τη στιγμή, είναι πιο εξοικειωμένοι με το real estate, αποφεύγοντας άλλες επενδύσεις, όπως τα ομόλογα του Δημοσίου, γιατί δεν τα γνωρίζουν πολύ καλά», αναφέρει ο δρ Στέφεν. Ας σημειωθεί ότι οι Κινέζοι είναι πρωταθλητές στις αγορές ακινήτων για την εξασφάλιση της χρυσής βίζας και στη χώρα μας, αν ληφθεί υπόψη ότι με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία (στις 30/4/2017) από το σύνολο των 1.651 αδειών που έχουν δοθεί από την αρχή του προγράμματος, το 2013, 701 έχουν δοθεί σε Κινέζους, 357 σε Ρώσους, 84 σε Αιγύπτιους, 81 σε Τούρκους.

Ο δρ Στέφεν επισημαίνει ότι καλύτερο θα ήταν η Ελλάδα, στο πλαίσιο των προωθούμενων βελτιώσεων για την προσέλκυση ξένων επενδυτών, να επικεντρωθεί σε αυτό που είναι καλή αυτή τη στιγμή, την ελκυστικότητα της αγοράς ακινήτων λόγω των χαμηλών τιμών. Ο ίδιος επισημαίνει ότι το συντριπτικό ποσοστό των ενδιαφερομένων, περί το 90%, προτιμά ακίνητα έναντι, π.χ., ομολόγων, κρίνοντας και από την εμπειρία άλλων αντίστοιχων ευρωπαϊκών χωρών που προσφέρουν περισσότερες επιλογές. Σημειωτέον ότι κατά την προηγούμενη διετία η Golden Visa ήταν ακόμη πιο δύσκολο να λειτουργήσει, αφού, πέραν των τεχνικών ζητημάτων και των καθυστερήσεων ως προς τις εγκρίσεις, υπήρχε ο επιπρόσθετος παράγοντας των ανησυχιών περί Grexit.

Πλέον ανησυχία στους κόλπους της εγχώριας αγοράς real estate δημιουργεί το προωθούμενο άνοιγμα της βεντάλιας των προϊόντων κάτω από την ομπρέλα του προγράμματος «Golden Visa» στη χώρα μας με την προσθήκη και επενδύσεων π.χ. σε ομόλογα - πρόταση που μπήκε στο τραπέζι στο πλαίσιο της διαβούλευσης των προηγούμενων μηνών για τη βελτίωση του προγράμματος. Η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί να υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με το Δημόσιο ουσιαστικά να ελκύει ενδιαφερομένους από την πολύπαθη αγορά ακινήτων.


newmoney.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα