Συνέδριο RE+D: Ακτινογραφία της ελληνικής επιχειρηματικότητας - Μια σημαντική έρευνα

Πόσο έπληξε τη Λ. Συγγρού η αποµάκρυνση του αεροδροµίου του Ελληνικού; • Τι στήριξε στη διάρκεια της κρίσης τη Λ. Κηφισίας;

• Αρκούν δηµόσιες υπηρεσίες και τράπεζες για να κρατηθούν οι τιµές στο κέντρο της Αθήνας;

• Ποιό ρόλο διεκδικεί η Λεωφόρος Βουλιαγµένης;


• Τι µέγεθος γραφείων και ποιές υποδοµές απαιτούνται για την έλευση πολυεθνικών εταιρειών στην Αθήνα; Αυτά είναι µερικά από τα ερωτήµατα στα οποία απαντά έρευνα του Παντείου Πανεπιστηµίου, που πραγµατοποιήθηκε σε συνεργασία µε το περιοδικό RED µε στόχο να προσδιοριστεί ο µηχανισµός προσέλκυσης των αναγκαίων Αµεσων Ξένων Επενδύσεων που θα οδηγήσουν σε τροχιά ανάπτυξης την ελληνική οικονοµία.

Η µελέτη θα παρουσιαστεί από τους καθηγητές Τάσο Καραγάνη και Αντώνη Ροβολή στην ενότητα CITYLIMITS του 12ου RED Business Forum που πραγµατοποιείται την Τρίτη 30 Μαϊου στο ξενοδοχείο Χίλτον.

Την ενότητα θα ανοίξει µε κεντρική οµιλία που εστιάζει στην καινοτοµία και την τεχνολογία που υποστηρίζει την αγορά ακίνητης περιουσίας (PropTech) και κατασκευών (conTech) ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και ΜΜΕ κ. Νίκος Παππάς.

Την σηµαντική εφαρµογή της τράπεζας Πειραιώς properties4sale που για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά πραγµατοποιεί on line πωλήσεις ακινήτων σε πραγµατικό χρόνο “ανοίγοντας”την διαδικασία στους ενδιαφερόµενους σε Ελλάδα και εξωτερικό θα παρουσίασει ο κ. Νίκος Μαστοράκης, senior director Τεχνικών Εργων και Ακίνητης Περιουσίας της Τράπεζας Πειραιώς

Η έρευνα εστιάζει στην ευρύτερη περιοχή της Μητροπολιτικής Αθήνας και απεικονίζει τόσο την µετακίνηση των επιχειρήσεων, όσο και τις κλαδικές συγκεντρώσεις που παρατηρούνται στο κέντρο και τους βασικούς άξονες της πόλης. Καταγράφει τις µεταβολές του επιχειρηµατικού τοπίου σε τρεις χρονικές στιγµές (2002, 2008 και 2014) συνδέει τις εξελίξεις µε την υλοποίηση έργων υποδοµών (hard και soft) το οικονοµικό και το θεσµικό πλαίσιο.

Δεδοµένου ότι η παγκοσµιοποίηση έχει µεταφέρει τη συζήτηση από τα εθνικά σύνορα στο επίπεδο των πόλεων, εξετάζονται τα συστατικά εκείνα που απαιτούνται για την παραγωγή του µείγµατος πολιτικής,που συνδέει τις αξίες των ακινήτων µε την υλοποίηση επενδύσεων σε πιθανούς επενδυτικούς θύλακες στις υπο εξέταση περιοχές. «Η οικονοµική κρίση είχε αποτελέσµατα (µείωση επιχειρήσεων, µείωση ενοικίων, κλπ) σε όλους τους υπό εξέταση οδικούς άξονες και στην περιοχή του κέντρου.

Τα αποτελέσµατα αυτά δεν είχαν την ίδια «ένταση» στις περιοχές αυτές, για παράδειγµα ο αριθµός των επιχειρήσεων στον άξονα της Κηφισίας δεν µειώθηκε σε ποσοστό αντίστοιχο των άλλων περιοχών» σηµειώνει ο Δρ. Αντώνης Ροβολής, Αναπλ. Καθηγητής Αστικής Οικονοµικής στο Πάντειο Πανεπιστήµιο, ενώ ο επικ. Καθηγητής Χωρικής Οικονοµετρίας επισηµαίνει ότι ένας στους έξι εργαζόµενους απασχολείται σήµερα σε γραφεία επιχειρήσεων που έχουν την έδρα τους στη Λεωφόρο Κηφισίας». Την έρευνα θα σχολιάσουν εκπρόσωποι φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Γιώργος Πατούλης, Δήµαρχος Αµαρουσίου - πρόεδρος ΚΕΔΕ), του ΣΕΒ (Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης Διευθυντής Κλαδικών Πολιτικών & Διεθνών Σχέσεων ΣΕΒ), των µεταφορών –εφοδιαστικής αλυσίδας (Θανάσης Σχίζας, Διευθύνων Σύµβουλος ΓΑΙΑΟΣΕ) και πολιτικών κοµµάτων (Δρ. Εµ. Αλεξανδράκης, επικεφαλής µονάδας Καινοτοµίας και επιχειρηµατικότητας ΝΔ).

Σε ότι αφορά την µεταβολή των αξιών γης ο σχολιασµός θα γίνει από τον πρόεδρο του RICS Ελλάδας (Θωµάς Ζιώγας, ΔΣ ΝΑΙ hellas), τον ΔΣ της Εurobank Property Services κ. Δ. Ανδρίτσο, τη Γεν. Διευθύντρια της Αθηναϊκής οικονοµικής –JLL κυρία Δίκα Αγαπητίδου τον επικεφαλής εκτιµήσεων της Πανγαία ΑΕΕΑΠ κ. Αγγ. Μαλαµίδη και τον κ. Βασ. Κονιστή του τµήµατος εκτιµήσεων της Εθνικής τράπεζας.

Μία εκδήλωση µε εξαιρετικούς οµιλητές, άφθονη γνώση, νέες τάσεις, πλούσια θεµατολογία και φυσικά, καλό φαγητό! Δηλώστε την συµµετοχή σας έγκαιρα και διασφαλίστε τη θέση σας σε αυτό το µοναδικό γεγονός.


imerisia.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα