ΒΙΚΟΣ: Όταν το όραμα χωράει σε ένα μπουκάλι

Η προοπτική μιας ζωής ανάμεσα σε έπιπλα του φαινόταν κάτι παραπάνω από βαρετή. Όχι, δεν ήθελε να ασχοληθεί με την οικογενειακή βιοτεχνία επίπλων, ο Πέτρος Σεπετάς. Όνειρό του ήταν να αξιοποιήσει το γάργαρο νερό της Ηπείρου, κλείνοντάς το σε μπουκάλια γεμάτα δροσιά. Ένα όνειρο που έγινε πλέον πραγματικότητα μέσα από κάθε μπουκάλι εμφιαλωμένου νερού «Βίκος».

Γάργαρα κρυστάλλινα νερά, φυσικές πηγές και μοναδικό τοπίο. Αυτά μεταξύ άλλων συνθέτουν τα περίφημα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου, από όπου ξεκίνησε την ιστορία της η εταιρία εμφιάλωσης νερού «Βίκος».

Το κτήμα στα Γιάννενα και οι οικογενειακές αντιδράσεις

Ο Σεπετάς άνθρωπος πολυμήχανος και φιλομαθής, είχε ανακοινώσει στην οικογένειά του πως θα άφηνε τη «στρωμένη» δουλειά στη βιοτεχνία επίπλων για να κυνηγήσει το όνειρό του με κάθε κόστος. Έτσι, στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ο Πέτρος Σεπετάς, πολιτικός μηχανικός, αφού τελείωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του (ΜΒΑ) στις ΗΠΑ, εργαζόταν ήδη ως γενικός διευθυντής σε μια προβληματική βιομηχανία χυμών και κομποστών στην Αρτα, την Κόνζακ ΑΕ, η οποία την εποχή εκείνη παρήγε για λογαριασμό της 3Ε την Amita αλλά και χυμούς private label για τον όμιλο Μαρινόπουλου.

Ωστόσο, η προβληματική εταιρία δεν αποδίδει τα επιθυμητά αποτελέσματα και ο Πέτρος Σεπετάς, ψάχνει να κάνει κάτι δικό του. Και το βρίσκει. Αγοράζει-με τη βοήθεια της οικογένειάς του-μια έκταση 15 στρεμμάτων στην Περίβλεπτο Ιωαννίνων θέλοντας να αξιοποιήσει τον φυσικό πλούτο της περιοχής, το γάργαρο νερό. Σηκώνει λοιπόν τα μανίκια και ρίχνεται με πάθος στη δουλειά για να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση.

Η κατασκευή του εργοστασίου που κράτησε…3 χρόνια

Επόμενο βήμα; Η έγκριση για την εμφιάλωση νερού από την πηγή «ΒΙΚΟΣ» που ήρθε το 1990 δίνοντας έτσι το έναυσμα να ξεκινήσει η κατασκευή των εγκαταστάσεων. Μια διαδικασία χρονοβόρα και απαιτητική καθώς χρειάστηκαν 3 ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις και να εγκατασταθεί η πρώτη γραμμή παραγωγής. Μια επένδυση που κόστισε αρκετά παραπάνω από όσα είχε αρχικά υπολογίσει ο Σεπετάς καθώς έφθασε τα 410 εκατ. δραχμές (1,2 εκατ. ευρώ).

Η παραγωγή ξεκινά και ο νεαρός επιχειρηματίας, βάζει σκοπό να μεταφέρει μέσα σε κάθε μπουκάλι τη δροσιά και τη φρεσκάδα του γάργαρου νερού από τα Ζαγοροχώρια. Το ιδιαίτερο αυτό νερό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήταν ανέκαθεν γνωστό για τις χωνευτικές και διουρητικές του ικανότητες καθώς και την ευχάριστη γεύση του, το έκαναν γρήγορα αγαπητό στους καταναλωτές που το προτιμούσαν έναντι του ανταγωνισμού.

Μια αυστηρά οικογενειακή υπόθεση

Η εταιρία Βίκος ξεκίνησε ως μια αυστηρά οικογενειακή υπόθεση και έτσι συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Ο Πέτρος Σεπετάς, έβγαινε με μια βαλίτσα για να κλείσει πελάτες για πωλήσεις, ενώ η σύζυγός του, Ελένη Θεοχάρη, έκοβε τα τιμολόγια και έκανε όλες τις δουλειές στα γραφεία. Αργότερα, στην επιχείρηση μπήκαν και οι τρεις γιοι της οικογένειας με τον Κωνσταντίνο να αναλαμβάνει διοικητικό πόστο στην επιχείρηση.

Η δροσιά των Ιωαννίνων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

Ο Πέτρος Σεπετάς ήθελε ακόμη και όσοι κατοικούν πολύ πιο μακριά από τα περήφανα Ζαγοροχώρια να έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τη μοναδική δροσιά του γάργαρου νερού της «Βίκος». Και τα κατάφερε. Το 1992, δίνεται η άδεια λειτουργίας του εργοστασίου στην Περίβλεπτο Ιωαννίνων και ξεκινά η εμφιάλωση του νερού «Βίκος» από την ομώνυμη πηγή. Το 1996, το νερό «Βίκος» αναγνωρίζεται σαν Φυσικό Μεταλλικό Νερό και την επόμενη χρονιά, το 1997, δίνεται άδεια εμφιάλωσης των επιτραπέζιων νερών από την πηγή «Σεπετά» στο εργοστάσιο Περιβλέπτου. 

Οι δουλειές πηγαίνουν καλά, οι καταναλωτές έχουν αγαπήσει το νερό «Βίκος» και έτσι, η οικογένεια Σεπετά, αποφασίζει το 1998 την εγκατάσταση 2ης πλήρους γραμμής παραγωγής και επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων στο εργοστάσιο Περιβλέπτου.

Το νερό από μόνο του δεν αρκεί…

Άνθρωπος πολυμήχανος και εφευρετικός, ο Πέτρος Σεπετάς, αντιλήφθηκε πως μπορεί μεν το εξαιρετικής ποιότητας νερό να κάνει τη διαφορά, όμως αυτό από μόνο του δεν αρκεί αν δεν συνοδεύεται και από την κατάλληλη φιάλη. Έτσι, το 1999, αντικατέστησε τη φιάλη PVC με την φιάλη PET και η εταιρία πιστοποιήθηκε κατά HACCP & ISO 9001 για τη Διασφάλιση Ποιότητας. Το 2002, εγκαταστάθηκε 3η πλήρης γραμμή παραγωγής και επεκτάθηκαν οι κτιριακές εγκαταστάσεις με επενδύσεις συνολικού ύψους 4,5 εκ. €. και την επόμενη χρονιά, το 2003, κυκλοφορεί η πλαστική φιάλη PET του 1,0L σε σχήμα γυάλινου μπουκαλιού, υποδηλώνοντας την έμφαση της εταιρίας στην καινοτομία.

Στα χρόνια που ακολουθούν, η εταιρία ΒΙΚΟΣ, πιστοποιείται κατά ISO 14001 για τη Διαχείριση Περιβάλλοντος ενώ παράλληλα, συνεχίζει τη δημιουργία γραμμών παραγωγής στο εργοστάσιό της.

Ώρα για δεύτερο εργοστάσιο

Ο Πέτρος Σεπετάς, αντιλαμβάνεται πως έχει έρθει η ώρα να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και έτσι το 2005 κατασκευάζεται στο Καλπάκι Ιωαννίνων το νέο εργοστάσιο παραγωγής νερών και αναψυκτικών. Η επένδυση ανήλθε στο συνολικό ποσό των 12,7εκ € για τις κτιριακές εγκαταστάσεις και την εγκατάσταση πλήρους γραμμής παραγωγής νερών και αναψυκτικών (5η συνολικά γραμμή παραγωγής της εταιρείας).

Αναζητώντας ένα ακόμη ισχυρό brand name για την εταιρία, ο Σεπετάς, αιτείται την έγκριση για την εμφιάλωση του Φυσικού Μεταλλικού Νερού «ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ» που ήρθε το 2006 κι έτσι ξεκίνησε την εμφιάλωση στο νέο εργοστάσιο στο Καλπάκι Ιωαννίνων ενώ την ίδια χρονιά αναγνωρίστηκε και ως φυσικό μεταλλικό νερό. Την ίδια χρονιά μία ακόμη γραμμή παραγωγής έρχεται να προστεθεί στο δυναμικό της επιχείρησης και πραγματοποιείται επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων με επενδύσεις συνολικού ύψους 10,6 εκ. €.

Τα αναψυκτικά, οι ψύκτες και η είσοδος στη λιανική

Αναζητώντας νέους εμπορικούς δρόμους, σχεδιάζει τη δημιουργία των νέων μεγάλων φιαλών 5L και 10L για χρήση σε ψύκτες από ανακυκλώσιμο υλικό ΡΕΤ, προσθέτει μία ακόμη γραμμή παραγωγής το 2007 και μπαίνει δυναμικά στην αγορά των ψυκτών οικιακών και επαγγελματικών χώρων. Αλλά δεν σταματά εδώ. Παρατηρώντας την αυξανόμενη ζήτηση για ελληνικής προέλευσης αναψυκτικά, μπαίνει σε μια νέα αγορά, αυτή των αναψυκτικών, λανσάροντας το 2011 την σειρά Βίκος Cool -Τea. Τρία χρόνια μετά, το 2014, η εταιρεία λανσάρει στην ελληνική αγορά τη σειρά Φυσικά Μεταλλικά Αναψυκτικά «Βίκος», δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο «παρούσα» στις εξελίξεις που θέλουν τα ελληνικά αναψυκτικά να κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερα μερίδια στην προτίμηση των καταναλωτών.

Επόμενος στόχος της Βίκος είναι η είσοδος στη λιανική, μέσω της παραγγελίας και της τοποθέτησης έως 2.000 ψυγείων σε καταστήματα πανελλαδικά. Ήδη, έχουν τοποθετηθεί πάνω από 1.000 ψυγεία, όπου πουλούν αποκλειστικά τα προϊόντα της φίρμας Βίκος, ενώ στα σχέδιά της συγκαταλέγεται η διαρκής αύξηση του αριθμού αυτού.

Μια πορεία διαρκώς ανοδική

Σήμερα, η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε. ή ΒΙΚΟΣ, όπως είναι περισσότερο γνωστή εξάγει τα προϊόντα της σε Γερμανία, Κύπρο, Ιταλία και Βαλκάνια, μέσω ενός καλά οργανωμένου δικτύου διανομής ενώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα προϊόντα διακινούνται μέσω των ιδιόκτητων αποθηκών - logistics centers της.

Διαθέτει τρία υπερσύγχρονα εργοστάσια, δυο μονάδες εμφιάλωσης νερού, με 9 γραμμές παραγωγής με συνολική δυναμικότητα 210.000 λίτρων/ώρα και ένα εργοστάσιο παραγωγής εξειδικευμένων πλαστικών, την PETCOM plastics. Τα εργοστάσια καλύπτουν συνολική επιφάνεια 37.500 τ.μ. σε ιδιόκτητες εκτάσεις 110 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή των Ζαγοροχωρίων και το τρίτο εργοστάσιο που είναι παραγωγής εξειδικευμένων πλαστικών, η PETCOM Plastics που ιδρύθηκε το 1999, βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή των Ιωαννίνων.

Είναι μια εταιρία που αγαπά την καινοτομία και δεν σταματά να «παντρεύει» την παράδοση με την τεχνολογία, όπως έκανε και με τα αποστειρωμένα βιδωτά καπάκια που πρώτη εισήγαγε από τη Γαλλία για τα μπουκάλια της προκειμένου να διαφυλάξει την μικροβιακή καθαρότητα του προϊόντος. Οι διαρκείς αναζητήσεις της «Βίκος», ιδιοκτησίας της οικογένειας Σεπετά, την τοποθετούν ανάμεσα στις 100 περισσότερο αποδοτικές-βάσει ενεργητικού-εταιρίες ενώ συνεχές είναι και το λανσάρισμα νέων προϊόντων με υψηλές αποδόσεις, όπως π.χ. η Βίκος Cola. Και όλα αυτά, χάρη στο πείσμα και την επιμονή του Πέτρου Σεπετά, ενός ανθρώπου που δε διάλεξε τον «εύκολο» δρόμο της «στρωμένης» οικογενειακής επιχείρησης αλλά ακολούθησε το όνειρό του κόντρα στις παραδόσεις. Ενός επιχειρηματία, που μια στάση για να ξεδιψάσει σε μια πηγή στα Ζαγοροχώρια, του άλλαξε τη ζωή


businessnews.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα